Ομόλογα και δολάριο έριξαν σε χαμηλό 8 μηνών τον χρυσό

Πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση

Πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε ο χρυσός την Παρασκευή, που ολοκλήρωσε την ημέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, καθώς η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αλλά και η άνοδος του δολαρίου έπληξαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

"Ο χρυσός αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των εξελίξεων στην αγορά ομολόγων”, σημειώνει ο Bob Haberkorn, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της RJO Futures, προσθέτοντας ωστόσο ότι το τρέχον επίπεδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου μοιάζει με ευκαιρία αγοράς.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε και την Παρασκευή κοντά στα υψηλά ενός και πλέον έτους, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το δολάριο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι εκτιμήσεις για άνοδο του πληθωρισμού έχουν ωθήσει την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς 70 μονάδες βάσης υψηλότερα από την αρχή του έτους, διαβρώνοντας το στάτους του χρυσού ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού.

"Ο χρυσός αντιμετωπίζει προβλήματα για άλλη μια φορά και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δεν δείχνουν θετικές για το κίτρινο μέταλλο", σημειώνει και ο αναλυτής της OANDA, Craig Erlam. "Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και τώρα η άνοδος του δολαρίου αυξάνουν τις πιέσεις στον χρυσό και, αποκλείοντας μια αντιστροφή στην αγορά ομολόγων, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η τύχη του θα βελτιωθεί", προσθέτει.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, λοιπόν, το συμβόλαιο Απριλίου για τον χρυσό υποχώρησε την Παρασκευή κατά 46,60 δολάρια ή 2,6% και έκλεισε στα 1.728,80 δολάρια η ουγγιά, με την τιμή του πλέον ενεργού συμβολαίου να γράφει απώλειες 6,6% για το σύνολο του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Σημειώνεται ότι το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο για το πολύτιμο μέταλλο από τον Ιούνιο του 2020.

Πηγή: Capital.gr

 
4763