Ακολούθησαν οι πτώσεις στις αποδώσεις και των ελληνικών τίτλων

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη υποχώρησαν για άλλη μία συνεδρίαση, με τον 10ετή τίτλο της Γερμανίας να φθάνει σε νέα χαμηλά ιστορικά, με την αβεβαιότητα του Brexit και την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, να στρέφουν τους επενδυτές για άλλη μία συνεδρίαση στα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ομόλογα και τα πολύτιμα μέταλλα.

Τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία που έδειξαν επιδείνωση των προοπτικών για την οικονομία της, ενίσχυσαν την αίσθηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει περιέλθει σε μία επιβραδυντική δίνη.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα του ινστιτούτου ZEW το οικονομικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών κατρακύλησε στο -44,1 τον Αύγουστο από -24,5 τον προηγούμενο μήνα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Οι οικονομολόγοι σε poll του Reuters είχαν προβλέψει μία υποχώρηση στο -28,5.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έκλεισε στο -0,613%, έχοντας σημειώσει νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στο 0,619% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ η απόδοση του 30ετούς τίτλου, υποχώρησε 4 μονάδες βάσης, κοντά στο χαμηλό ρεκόρ που σημείωσε πρόσφατα.

Οι πιέσεις που δέχεται η παγκόσμια οικονομία και οι προσδοκίες για περισσότερα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, οδηγούν προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως.

Επί της παρούσης 9 κρατικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται με αρνητική, με τη συνολική τους αξία να ανέρχεται στα περί τα 15 τρισ. δολάρια, ανέφερε ο οίκος Fitch σε ενημερωτικό σημείωμα τη Δευτέρα.

Οι αποδόσεις των κρατικών ιταλικών ομολόγων συνέχισαν την κάθοδο τους για 2η διαδοχική συνεδρίαση, υποχωρώντας έως και 7 μονάδες βάσης, μετά την πρόθεση του αρχηγού της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι να διαλύσει την κυβέρνηση συνασπισμού.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Στην ΗΔΑΤ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ακολούθησαν την πορεία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, σε μία συνεδρίαση που ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 24 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου έπεσε στο 2,11% από 2,15% τη Δευτέρα, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund να κλείνει ελαφρώς στις 274 μονάδες βάσης.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις του 5ετούς ομολόγου και του καινούργιου 7ετούς, υποχωρώντας κατά 3 και 4 μονάδες βάσης αντίστοιχα, κατά μία μονάδα βάσης μειώθηκε η απόδοση του 3τούς.

naftemporiki.gr

 
2580
Thumbnail

Όταν μια αγορά είναι ήδη παγκόσμια πρωταθλήτρια στις αποδόσεις με ποσοστό 42%, λογικά αναμένεις ένα καλό κλείσιμο για την χρονιά που φεύγει.

ad1mobile

Αυτό ανέμεναν οι ξένοι επενδυτές από την Ελλάδα, αλλά για μια σειρά από λόγους η ελληνική αγορά δεν ακολουθεί τις ανεπτυγμένες αγορές στο ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων της χρονιάς. Αντίθετα, μάλιστα, απογοητεύει σε μεγάλο βαθμό καθώς το bid των αγοραστών δεν είναι αρκετό για να υπερβεί η αγορά ούτε τις 900 μονάδες.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

,

ασεδ

ad1mobile
,

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η αγορά έχει τέτοια απογοητευτική εικόνα είναι τι ρωτούν οι ξένοι επενδυτές στις συσκέψεις τους: Έχουμε ρίσκα και ποια για την Ελλάδα το 2020; Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το ρίσκο της εκτέλεσης των τιτλοποιήσεων για τα κόκκινα δάνεια. Συνεπώς, η επόμενη φράση που λένε τα επενδυτικά τμήματα είναι «Ωραία, μειώστε τις θέσεις σας και θα τους ξαναδούμε τους πρώτους μήνες του 2020».

ad1mobile

Αναλυτικά, λοιπόν οι λόγοι της κακής εμφάνισης στην πιο αποδοτική αγορά είναι οι εξής :

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το σχέδιο «Ηρακλής» καθυστέρησε αρκετά και αναμένεται η ψήφισή του έως τις 15 Δεκεμβρίου. Το σχέδιο θα αφαιρέσει 30 δισ. ευρώ από τον όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά περιλαμβάνει ρίσκα, όπως τις τιτλοποιήσεις οι οποίες προϋποθέτουν αγορές και επενδυτές πρόθυμους να συμμετάσχουν. Ως εκ τούτου, για τους περισσότερους επενδυτές θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει πριν αλλάξουν ρότα τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δεύτερος λόγος της αδυναμίας είναι η αφαίμαξη της αγοράς με ξαφνική άντληση κεφαλαίων και από Έλληνες επενδυτές μέσω ομολόγων, αυξήσεων κεφαλαίου.

Μια αγορά που διακινεί 1,9 δισ. ευρώ τον μήνα, δεν μπορεί να αντέξει την άντληση κεφαλαίων πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Οι συγκυρίες έφεραν μια σειρά από εταιρείες να ζητούν χρήματα. Τα αποτελέσματα είναι θετικά, καθώς οι εταιρείες αντλούν φθηνό χρήμα πλην εξαιρέσεων. Τα κεφάλαια λείπουν και παράλληλα υπάρχει ένα θετικό στοιχείο: οι Έλληνες επενδυτές θα είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν πιο ενεργά στο χρηματιστήριο εφόσον αντιληφθούν πως η αγορά δεν θα άγεται και θα φέρεται από τα hedge funds. Tότε, ένα μέρος απο την ρευστότητα των ομολόγων θα μεταφερθεί και προς το χρηματιστήριο.

Ο τρίτος λόγος ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφορά τους ξένους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών. Έχουν λάβει αυξημένα ρίσκα στις ελληνικές τράπεζες (με ανοικτό το θέμα της Κίνας) και δεν μπορούν να κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Ειδικά, όταν εκδηλώνονται στο τέλος της χρονιάς. Ως εκ τούτου, η αναφορά της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες λόγω του APS, προκαλεί εύλογες απορίες στους ξένους επενδυτές.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η συνέχεια

ad2mobile

Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις τόσο περισσότερο θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά. Εφόσον, παράλληλα ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι τράπεζες ξεκινήσουν τις χρηματοδοτήσεις τότε η εικόνα της αγοράς θα είναι διαφορετική, αν δεν προκύψει φυσικά ένα πρόβλημα από τις αγορές του εξωτερικού. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν προχωρούν οι τιτλοποιήσεις οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το ρίσκο εκτέλεσης των τιτλοποιήσεων είναι και το μεγαλύτερο για την ελληνική αγορά.

Δημήτρης Παφίλας/newmoney

article 1