ΟΠΕΚ: Αισιοδοξία για εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου

Στην αναμονή της συνάντησης της Τετάρτης 15/7

Η αγορά πετρελαίου πλησιάζει σε σημείο ισορροπίας καθώς η ζήτηση αυξάνεται σταδιακά, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση του Οργανισμού και των συμμάχων της, για να αποφασίσουν εάν θα χαλαρώσουν τις περικοπές της ημερήσιας παραγωγής από τον Αύγουστο.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μεταξύ αυτών και η Ρωσία, γνωστή ως ΟΠΕΚ+, μείωσαν την παραγωγή κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, η οποία διέγραψε το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης και προκάλεσε κατάρρευση των τιμών.

Μετά τον Ιούλιο, οι περικοπές αναμένεται να περιορισθούν στα 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Δεκέμβριο, εντούτοις και δεν έχει ακόμη ληφθεί ακόμη τελική απόφαση.

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Η επιτροπή με την ονομασία Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) συνεδριάζει την Τετάρτη 15/7 για να προτείνει το επόμενο στάδιο περικοπών.

«Το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών σε όλο τον κόσμο έχει προσφέρει την άκρως απαραίτητη αναζωπύρωση στη ζήτηση», ενώ οι περικοπές στην προσφορά «βοήθησαν στην αναστροφή της ταχέως αυξανόμενης τάσης στις προμήθειες», δήλωσε ο Μοχαμάντ Μπαρκίντο επικεφαλής του ΟΠΕΚ.

«Αυτές οι τάσεις της προσφοράς και της ζήτησης μας βοηθούν επανέλθουμε βήμα προς βήμα πιο κοντά σε μία ισορροπημένη αγορά».

Πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία πιθανότατα θα χαλαρώσουν τις περικοπές από τον Αύγουστο.

newmoney.gr

 
4078
Thumbnail