Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές εν αναμονή των μακροοικονομικών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,2% και βρίσκεται στις 442,36 μονάδες

Επιφυλακτικά κινούνται οι επενδυτές στην Ευρώπη με τους πωλητές να διατηρούν μικρό προβάδισμα, εν αναμονή των στοιχείων για την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή που θα δημοσιευθούν εντός της ημέρας και φόντο τις γενικότερες ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,2% και βρίσκεται στις 442,36 μονάδες, με τις κατασκευές και τις πρώτες ύλες να υποχωρούν ως κλάδοι κατά 0,5% ο καθένας.

>>> Διαβάστε επίσης: Πτωτικά έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ, κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη <<<

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,3% κινούμενος στις 14.481 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,2% στις 6.727 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος με αλλαγές προσήμου γύρω από τις 7.555 μονάδες.

Προσπάθεια να κινηθούν ανοδικά κάνουν οι αγορές στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον FTSE MIB στην Ιταλία να ενισχύεται οριακά κατά 0,08% στις 24.642 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο 0,07% στις 8.388 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, οι επενδυτές δείχνουν ότι θα περιμένουν πρώτα τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της S&P Global για τον σύνθετο PMI στην Ευρώπη, στις 11 ώρα Ελλάδας, προτού πάρουν πιο σαφείς θέσεις.

Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συνέχισε να επιβραδύνεται τον Νοέμβριο, αλλά το θέμα είναι με τι ρυθμό καθώς ενισχύεται όλο και περισσότερο το σενάριο για επερχόμενη ύφεση στην περιοχή.

Κατά τα άλλα, τέθηκε σήμερα και επίσημα πλέον σε ισχύ η απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, χωρίς πάντως οι παγκόσμιες τιμές του αργού να εμφανίζουν ιδιαίτερες μεταβολές.

Άλλωστε, στην πράξη το ευρωπαϊκό εμπάργκο άρχισε να εφαρμόζεται αμέσως μετά την υιοθέτηση της απόφασης και το χρονικό περιθώριο μέχρι σήμερα δόθηκε προκειμένου να έχουν χρόνο προσαρμογής όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κατά τα άλλα, θετικά είναι τα νέα από την Κίνα, όπου συνεχίζεται η άρση μέρους των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, με την Σανγκάη χτες να κάνει σχετικές ανακοινώσεις. 

Ενδεικτικό είναι ότι η Morgan Stanley αναβάθμισε σε overweight τις μετοχές της χώρας, επισημαίνοντας τις "σημαντικές θετικές εξελίξεις" από τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένου αυτού που η αμερικανική τράπεζας θεωρεί ως "μια επιβεβαιωμένη πορεία προς την τελική επαναλειτουργία της οικονομίας μετά την Covid".

Σε αυτό το κλίμα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησε ράλι άνω του 4% ενώ ο ευρύτερος MSCI της περιοχής - εκτός Ιαπωνίας - σημείωσε άνοδο 1,6%.

Πηγή: Capital.gr

 
7353