Οριακή πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω κορωνοϊού

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες

Οι επενδυτές παρακολουθούν την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού τόσο στην κινεζική όσο και στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς η επιδημία του κινεζικού κορωνοϊού παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,02% στις 431 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE έχασε 1,09%, ο γερμανικός DAX -0,03%, ο γαλλικός CAC -0,19%, ενώ στην ευρω-περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδη κατά 0,12% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,31%.

Μπροστάρηδες της πτώσης ήταν ο πετρελαϊκός τομέας με πτώση 1%.

Χθες οι μετοχές κατέγραψαν ράλι παίρνοντας ώθηση από τις μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών χάρη στη μείωση του αριθμού των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.

Τις τελευταίες ώρες ωστόσο, ο απολογισμός έχει αυξηθεί δραματικά στην κινεζική επαρχία Χουμπέι που θεωρείται ως το επίκεντρο του ιού. Οι αρχές της επαρχίας ανακοίνωσαν σε ένα 24ωρο 242 νέους θανάτους και 14.840 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 1.310.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε αλλαγή στη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Οι επενδυτές παρακολουθούν την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού τόσο στην κινεζική όσο και στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε ότι ο νέος κορωνοϊός είναι σαφώς πιο επιζήμιος για την παγκόσμια οικονομία από την επιδημία SARS το διάστημα 2002-2003.

Το ξέσπασμα του ιού έχει οδηγήσει στο κλείσιμο κινεζικών εργοστασίων και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια. Μεγάλες ές παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις από και προς την ηπειρωτική Κίνα, ενώ μεγάλες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Mobile World Congress της Βαρκελώνης, ακυρώθηκαν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Πίσω στην Ευρώπη, ο Βρετανός πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ενώ στα ραντάρ των επενδυτών είναι και η Ιρλανδία όπου γίνονται διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς κανέναν κόμμα δεν κατάφερε να αποσπάσει αυτονομία στις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός της παραίτησης του υπουργού οικονομικών Τζαβίντ, ενώ το ενδιαφέρον στράφηκε στον διάδοχο του Ρίσι Σούμακ. Στο βιογραφικό του Σούμακ είναι και η Goldman Sacks, με τους επενδυτές να αναμένουν μια επέκταση των δαπανών του προϋπολογισμού για τη Βρετανία. Την ίδια ώρα, η στερλίνα σημείωσε άνοδο.

Στα εταιρικά νέα, σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα μεγάλες εταιρείες όπως, μεταξύ άλλων, οι Airbus, Commerzbank και Pernod Ricard. Η Credit Suisse ανακοίνωσε άλμα 69% στα καθαρά κέρδη του 2019, παρά το πλήγμα που δέχθηκε από σκάνδαλο κατασκοπείας. Η μετοχή της σημείωσε οριακή άνοδο.

Πηγή: Newmoney.gr

 
2956
Thumbnail
ad2mobile

Μικρή πτώση σημειώνει στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
 
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε, στη 13:29, ζημιές σε ποσοστό 0,56%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης στις 67,54 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στις €14.798,74.
 
Την ίδια ώρα, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 40,65 μονάδες, καταγράφοντας μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,54%.
 
Όσον αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ζημιές καταγράφει ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 0,35% και της Εναλλακτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,56%.

ad1mobile

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Αντίθετα, ο δείκτης των Επενδυτικών Εταιρειών παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,41%, ενώ ο δείκτης  των Ξενοδοχείων δεν παρουσιάζει μεταβολή.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύουν οι τίτλοι της ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΤΔ με €2.393,70 (χωρίς μεταβολή), της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ με €1.988 (χωρίς μεταβολή), της Ελληνικής Τράπεζας με €1.647,68 (άνοδος 0,47%), της ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ με όγκο συναλλαγών €1.232,49 (άνοδος 0,44%) και της Α.ΤΣΟΚΚΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ με €1.200 (χωρίς μεταβολή).

Από τις μετοχές που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης, 2 κινούνται ανοδικά, 2 πτωτικά και 5 αμετάβλητες. Οι συναλλαγές περιορίζονται σε 32.

ΚΥΠΕ - Έμιλη Λάμπρου 

article 1