Παγκόσμιος συναγερμός για τις τιμές του πετρελαίου

Η αποτυχία του ΟΠΕΚ+ να επιτύχει συμφωνία για την παραγωγή εντείνει τις ανησυχίες - Το «αντάρτικο» των ΗΑΕ και οι ελπίδες για τις νέες διαπραγματεύσεις από αύριο

Έντονες ανησυχίες εκφράζονται σε διεθνές επίπεδο για την πορεία των τιμών του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εγκατέλειψαν τις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο Δευτέρα. Η βασική αιτία είναι, όπως αναφέρει το Bloomberg, η «εξέγερση» από ένα βασικό μέλος του που απειλεί την ενότητα της συμμαχίας.

Οι συνομιλίες, -που ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας-,έληξαν χωρίς συμφωνία για αύξηση της παραγωγής, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διπλασίασαν τις απαιτήσεις τους στοχεύοντας σε καλύτερους όρους. Το αδιέξοδο κινδυνεύει να αναστατώσει τη διαχείριση της σύμπραξης για την, μετά την πανδημία, ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου, ακριβώς όπως τα μεγάλα κράτη ανησυχούν για τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα μετά από ένα Σαββατοκύριακο «άγριας» διπλωματίας. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για την αύξηση των τιμών της βενζίνης, καθώς το πετρέλαιο ξεπερνά πλέον τα 75 δολάρια το βαρέλι, με τελευταία τιμή τα 76,16 δολάρια.

Η αποτυχία συμφωνίας σχετικά με την αύξηση της παραγωγής θα συμπιέσει μια ήδη σφιχτή αγορά, ενδεχομένως στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου απότομα υψηλότερα. Όμως και το αντίθετο σενάριο βρίσκεται επίσης στο παιχνίδι: εάν η ενότητα διαλυθεί εντελώς, ένας ελεύθερος ανταγωνισμός για όλους θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις τιμές, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου τιμών μεταξύ των συμμάχων του ΟΠΕΚ + πέρυσι.

«Το τρέχον αδιέξοδο είναι σαφές σημάδι των προθέσεων των ΗΑΕ: έχουν σαφή εντολή να αυξήσουν την παραγωγή και θέλουν να ασκήσουν ευρύτερη επιρροή», δήλωσε η Amrita Sen της Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο.

Το Αμπού Ντάμπι καλλιέργησε την ιδέα να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ στα τέλη του 2020, καθώς θέλει να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας. Οι σκληρές διαμάχες αυτή την εβδομάδα και η άρνηση των αντιπροσώπων των ΗΑΕ να κάνουν παραχωρήσεις υποδηλώνουν ότι οι εντάσεις θα συνεχιστούν.

Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ + υποστήριξαν μια πρόταση να προσθέσουν 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα από τον Αύγουστο και να αρχίσουν να μειώνουν τον πήχη της ευρύτερης συμφωνίας προσφοράς τους στα τέλη του 2022.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ πιέζουν να αλλάξουν τη βασική γραμμή που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ποσόστωσης, η οποία, όπως υποστηρίζουν, είναι άδικη. Αυτό δηλαδή που διαμήνυσαν είναι ότι δεν θα υποστηρίξουν την προτεινόμενη επέκταση, εκτός εάν οι άλλοι συμφωνήσουν να αλλάξουν τη γραμμή βάσης, μια κίνηση που θα τους επέτρεπε να αντλήσουν επιπλέον 700.000 βαρέλια την ημέρα.

«Εάν τα ΗΑΕ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις βασικές παραχωρήσεις που αναζητούν, θα ανακοινώσουν τη Δευτέρα την δική τους ‘Ημέρα Ανεξαρτησίας’ του ΟΠΕΚ;” σχολίασε η Helima Croft, επικεφαλής για τα commodities στην RBC Capital Markets.

Το παιχνίδι των νέων ισορροπιών
Η έντονη αντίθεση του Αμπού Ντάμπι δείχνει πώς ο de facto κυβερνήτης της χώρας, ο πρίγκιπας Mohammed bin Zayed Al Nahyan, τεντώνει τώρα το σχοινί στην αγορά και τη βιομηχανία πετρελαίου, μετά τις πρόσφατες τολμηρές γεωπολιτικές κινήσεις του.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έχει υποστηρίξει σθεναρά τον Σουλτάν Αλ Τζέμπερ, τον επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας, ο οποίος επενδύει σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Κάποτε διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ των δύο κληρονόμων φαίνεται να έχει «παγώσει» τους τελευταίους μήνες.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν περίπου 50% φέτος, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ξεπερνά την συμφωνία αύξησης παραγωγής του ΟΠΕΚ +.

Η στρατηγική και η πειθαρχία του ΟΠΕΚ οδήγησε στην ανάκαμψη της αγοράς, μετά τον πόλεμο των τιμών στις αρχές του 2020, ακριβώς όπως συνέβη με την πανδημία. Αυτή η μάχη ξεκίνησε από μια διαφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας. Αυτή τη φορά οι Σαουδάραβες και οι Ρώσοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά, ενάντια στα ΗΑΕ.

«Το ερώτημα είναι αν ο ΟΠΕΚ + θα παραμείνει ενωμένος και αποτελεσματικός τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. “Και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και της Ρωσίας και το αν θα μπορέσουν να επιτύχουν έναν αποδεκτό συμβιβασμό ως προς τη βασική γραμμή των ΗΑΕ»  συμπλήρωσε.

Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του φυσικού αερίου, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για το τοπίο που θα διαμορφωθεί στην ενεργειακή αγορά τους επόμενους μήνες.

Πηγή: newmoney

 
5623
Thumbnail