Πανδημία & πληθωρισμός, καταλύτες για τη πορεία χρηματιστηρίων

Οι βασικές πηγές επενδυτικού κινδύνου για τα χρηματιστήρια συνδέονται με τη μετάλλαξη «Omicron»

Ενδεχομένως να μην υπάρχει δυσκολότερη περίοδος για τους στρατηγικούς αναλυτές από την τρέχουσα, στην προσπάθειά τους να αποτυπώσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα.

Η εμφάνιση των αποκαλούμενων «μαύρων κύκνων», γεγονότων τόσο σπάνιων που δεν μπορούν να προβλεφθούν με βάση την πρότερη εμπειρία, είναι πλέον τόσο συχνή, ώστε να καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό στα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούν. Μόλις προ μηνών, οι εκτιμήσεις περί επιστροφής στην κανονικότητα είχαν σχεδόν εδραιωθεί, για να έλθει η μετάλλαξη «Omicron» και να ανατρέψει ξανά κάθε επίφαση βεβαιότητας.

Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων για το 2022 συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό στο εξής: η εξέλιξη της πανδημίας, η ικανότητα διαχείρισης των πληθωριστικών πιέσεων, ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά και ο κίνδυνος σοβαρών γεωπολιτικών εντάσεων αποτελούν τους τρεις βασικούς καταλύτες ή -εάν προτιμάτε- κινδύνους για την πορεία των αγορών. Η όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες, λόγω της έντονης αλληλεπίδρασης των οικονομιών διεθνώς. Επιπλέον, οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν τη νέα χρονιά θα έχουν μεγάλη βαρύτητα στο τελικό ισοζύγιο.

Περιορίζοντας τις εκτιμήσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, η UBS εκτιμά πως το 2022 αναμένεται να είναι ένα «διχασμένο έτος», με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο, τους οποίους θα διαδεχθούν χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο.

Το πάρτυ στη Wall Street
Παρά τη μεταβλητότητα και τις ακραίες κινήσεις που θα κυριαρχήσουν και το 2022, κάτι αναμενόμενο για τη Χρονιά της Τίγρης σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο, το μεγάλο ζητούμενο είναι κατά πόσο θα συνεχιστεί το πάρτυ στη Wall Street.

Η συμπεριφορά της «μητέρας όλων των αγορών» θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της πλειονότητας των υπολοίπων. Στο αμερικανικό χρηματιστήριο οι δείκτες παραμένουν σε επίπεδα-ρεκόρ, με τον S&P 500 να καταρρίπτει διαρκώς νέα υψηλά, κόντρα στους φόβους για την επέκταση της μετάλλαξης «Omicron». Τις τελευταίες ημέρες έχει έλθει στο προσκήνιο η εκτίμηση πως λόγω της ταχύτητας επέκτασης της «Omicron» και του υψηλού βαθμού νοσηρότητας, η νέα μετάλλαξη θα εξαφανιστεί σε σύντομο διάστημα δημιουργώντας προϋποθέσεις για ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα για την παγκόσμια οικονομία.

Δεν συμφωνούν, βέβαια, όλοι με την αισιοδοξία που καλλιεργείται. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή πως η Wall Street και οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη προέρχονται από ένα πολυετές ανοδικό ράλι. Για παράδειγμα, η Morgan Stanley συστήνει στους επενδυτές επιφυλακτικότητα, καθώς θεωρεί πως ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει, ενώ η Bank of America προβλέπει πως οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρή διόρθωση το 2022.

Στον αντίποδα, η JP Morgan εκτιμά πως δεν υπάρχει κανείς λόγος για να μη συνεχιστεί η ανοδική πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ενώ και η Citigroup μιλά για θετική χρονιά για τις μετοχές. Πιο αισιόδοξη η BlackRock, που εκτιμά πως οι μετοχές θα «απογειωθούν» και το 2022. Οσο για τα εμπορεύματα, οι αναλυτές παραμένουν θετικοί για την πορεία του πετρελαίου, με τη Societe Generale να προβλέπει πως οι τιμές του brent θα διαμορφωθούν στα 80 δολάρια/βαρέλι το 1ο τρίμηνο του 2022 και κατά μέσο όρο στα 75 δολάρια/βαρέλι κατά τη διάρκεια του 2022, ενώ για τον χρυσό, παρά τα περιορισμένα κέρδη το 2021, τα χαμηλά επιτόκια και τον υψηλό πληθωρισμό, οι αναλυτές δεν προμηνύουν κάτι καλό για τις προοπτικές του. Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, το ράλι θα συνεχιστεί, με μεγάλο κίνδυνο να διακοπεί βίαια σε περίπτωση επιβολής ρυθμιστικών κανόνων.

newmoney.gr