Παραμένει η ανησυχία στη Wall Street

Σε χαμηλό δύο μηνών Dow Jones, S&P 500

Οριακές μεταβολές εμφανίζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να «συνέλθουν» τόσο από το χθεσινοβραδινό sell off όσο κι από την τρίτη διαδοχική αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones παραμένει σχεδόν αμετάβλητος (-0,03%) στις 30.183 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να μειώνεται ελαφρώς στο -0,13% και τις 3.783 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, περιορίζεται στο -0,31% και τις 11.185 μονάδες.  

Η σημερινή διαπραγμάτευση επέρχεται στον απόηχο των μεγάλων ρευστοποιήσεων της Τετάρτης, οι οποίες προκλήθηκαν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το επιτόκιο κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης (στο εύρος 3% – 3,25%), οδηγώντας τους αμερικανικούς δείκτες στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Όμως, η Federal Reserve, η οποία αναζητάει τρόπους να αναχαιτίσει τον υψηλό πληθωρισμό (8,3% τον Αύγουστο), δεν έμεινε μόνο εκεί. Κι αυτό, διότι αναθεώρησε στο 4,4% τον στόχο για τα φετινά επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και νέες μεγάλες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η Pimco θεωρεί ότι τον Νοέμβριο θα ανακοινωθεί ακόμη μία παρέμβαση της τάξης των 75 μονάδων βάσης, προτού ο ρυθμός επιτοκιακής σύσφιγξης επιβραδυνθεί τον Δεκέμβριο. «Οι 75 μονάδες είναι οι νέες 25 μονάδες» είναι το εύστοχο σχόλιο του fund ομολόγων.  

Αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές, είναι οι επιπτώσεις της σφιχτής πολιτικής στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές του ΑΕΠ. Εξ’ ου και η απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν περιττό ρίσκο. 

Φυσικά, η Fed δεν είναι η μοναδική τράπεζα, η οποία επιλέγει να αυξήσει τα επιτόκια, «θυσιάζοντας» τον ρυθμό ανάπτυξης. Το μεσημέρι της Πέμπτης η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια (στο 2,25%), ενώ το πρωί είχε προηγηθεί η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία έβαλε τέλος στην μακρά εποχή των αρνητικών επιτοκίων (αύξηση κατά 75 μονάδες).   

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είναι σαφές ότι η πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί (το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 1,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75%), καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει το ευρώ να αποδυναμώνεται περαιτέρω (0,99 δολάριο/ευρώ) και τον πληθωρισμό να ξεπερνάει το 10% (9,1% τον Αύγουστο).    

Στις ευρωπαϊκές αγορές, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,59% και τις 404 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,41%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,07% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,62%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB αυξάνεται κατά 0,40%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 χάνει 0,18%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της Fortum εκτοξεύεται κατά 5,5%, μετά τη συμφωνία πώλησης της ενεργειακής εταιρείας Uniper στο γερμανικό δημόσιο. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της γαλλικής Accor διολισθαίνει κατά 6,3%, λόγω της περικοπής της τιμή – στόχου και της υποβάθμισης της σύστασης σε «underweight» από την JP Morgan. 

newmoney.gr