Παραμένει στο «κόκκινο» η Wall Street

Βουτιά τουλάχιστον 300 μονάδων για τον Dow Jones

Συνέχεια στην πτωτική κίνηση δίνουν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, οι οποίοι χθες είχαν τη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020, δηλαδή των τελευταίων δύο ετών, υπό τον φόβο των οικονομικών επιπτώσεων της πολιτικής των υψηλότερων επιτοκίων.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Joneshttps://www.brief.com.cy/dow-jones υποχωρεί κατά τουλάχιστον 350 μονάδες ή κατά 1,1% και διαμορφώνεται στις 32.646 μονάδες. Απώλειες κατά 1,3% σημειώνει και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 2% και επιστρέφει κάτω από τις 12.100 μονάδες. 

Οι σημερινές κινήσεις επέρχονται ως συνέχεια του χθεσινοβραδινού sell off, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Dow Jones απώλεσε περισσότερες από 1.000 μονάδες, ενώ ο Nasdaq συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 5%. Ο S&P 500, ταυτόχρονα, μειώθηκε κατά 3,5%, στη δεύτερη χειρότερη ημέρα του έτους. 

Από τις αρχές του 2022, οι τρεις δείκτες έχουν χάσει 10,6%, 23,6% και 14,4% αντίστοιχα, ευρισκόμενοι στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους. Σε επίπεδο εβδομάδας, οι μέχρι στιγμής απώλειες καθορίζονται σε 1%, 2% και 0,6%, αντίστοιχα.  

Η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να διατελεί ρόλο «καταλύτη» στην αγορά, καθώς οι προοπτικές περαιτέρω σύσφιγξης οδηγούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις τόσο στις μετοχές όσο και στα κρατικά ομόλογα.  

>>Διαβάστε επίσης: Επικεφαλής Ifo: Η ΕΚΤ να ακολουθήσει τον δρόμο της FED<<

Υπενθυμίζεται ότι η Federal Reserve, κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη (από 0,25% σε 0,75%), ενώ την επομένη ήταν η σειρά της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) να αναθεωρήσει το επιτόκιο στο 1%.  

>>Διαβάστε επίσης:Goldman: Έρχεται το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου;<<

«Αν και μια επιθετική κίνηση των 75 μονάδων βάσης (από τη Fed) είναι ενδεχομένως εκτός τραπεζιού, ο κύκλος της σύσφιγξης είναι ακόμη αρκετά επιθετικός. Εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της πορείας του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό και να φανούν αξιόπιστες» τονίζει στο CNBC o Emmanuel Cau, αναλυτής της Barclays.  

>>Διαβάστε επίσης:Η Ευρώπη εκπέμπει SOS: «Έρχεται μεγάλη ύφεση στην οικονομία»<<

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από την πλευρά της, προς το παρόν απέχει απ’ αυτή τη στρατηγική, ακολουθώντας ένα πιο συντηρητικό μονοπάτι. Ωστόσο, το momentum προαναγγείλει μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων εντός του καλοκαιριού, προκειμένου να μπει «φρένο» στον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό (7,5% τον Απρίλιο). 

Όλα αυτά, φυσικά, εντείνουν τις ανησυχίες για την πορεία του ΑΕΠ, επαναφέροντας το σενάριο της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού. Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού. 

Πάντως, η αμερικανική αγορά εργασίας και τον Απρίλιο έμεινε ισχυρή, δημιουργώντας 428.000 νέες θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών (αύξηση κατά 400.000).  Ο δείκτης ανεργίας δε, ανήλθε στο 3,6%, ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με την εκτίμηση του 3,5%. Συμπεριλαμβάνοντας κι όσους έχουν part-time εργασία, το σχετικό ποσοστό διαμορφώθηκε στο 7%.    

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,27% και τις 432 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,98%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,54% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,29%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο -0,86% και τις 7.438 μονάδες.  

Η μετοχή της γαλλικής Euroapi, σκαρφαλώνει άνω του 5%, κάνοντας εντυπωσιακό ντεμπούτο μετά την απόσχιση από τη μητρική Sanofi. Κατά 5% αυξάνεται και η μετοχή της ισπανικής Grifols, χάρη στα θετικά περιθώρια κέρδους του α’ τριμήνου του 2022. Αντίθετα, η μετοχή της δανέζικης Ambu κατακρημνίζεται στο 13%, εξαιτίας της καθοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων.  

newmoney.gr
 

 
7353