Την εκτίμηση για αύξηση της τιμής στα 100 δολάρια το βαρέλι διατύπωσε ο Dr.Mamdouh G. Salameh

Προβλέψεις για αύξηση της διεθνούς τιμής του αργού ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα του συνδυασμού μειωμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης, διατυπώθηκαν απόψε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, αν και για το 2020 οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι τιμές θα παραμείνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα.

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Η ενεργειακή κρίση πετρελαίου: Επιπτώσεις στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία - Ευκαιρίες», ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, αν και δεν συμμερίζεται όπως είπε την εκτίμηση για τα 100 δολάρια το βαρέλι, τόνισε ωστόσο ότι η τιμή του αργού θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς σε ορίζοντα 20 -30 ετών είναι αδύνατο να αντικατασταθούν οι υδρογονάνθρακες από τις ανανεώσιμες πηγές. Η ενεργειακή μετάβαση, πρόσθεσε, χρειάζεται χρόνο ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, οι οποίες διαρκούν για δεκαετίες, δεν λαμβάνονται με βάση την διακύμανση της τιμής του πετρελαίου στη διάρκεια ενός τριμήνου.

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Την εκτίμηση για αύξηση της τιμής στα 100 δολάρια το βαρέλι διατύπωσε ο Dr.Mamdouh G. Salameh, επισκέπτης καθηγητής στο Europe Business School, στο Λονδίνο επικαλούμενος την αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση ενέργειας από την Κίνα, τη μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ και τη μείωση των επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης. Για το αμέσως επόμενο διάστημα όπως είπε το βασικό ερώτημα είναι αν οι περικοπές στην παραγωγή αργού που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μελών και μη του ΟΠΕΚ, θα παραταθούν μετά τον Ιούλιο και σε ποιο επίπεδο θα διαμορφωθούν, καθώς οι στρατηγικές της Ρωσίας και της Σ. Αραβίας διαφέρουν.

Ο Lucian Pugliaresi, πρόεδρος του Energy Policy Research Foundation στις ΗΠΑ ανέφερε ότι η ανάκαμψη των διεθνών τιμών είναι ήδη εντυπωσιακή, από τα αρνητικά επίπεδα που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο επίπεδο των 40 δολαρίων που κινούνται τώρα. Πρόσθεσε δε ότι η μείωση της ζήτησης θα είναι παροδικό φαινόμενο.

Ο Νίκος Τσάφος, στέλεχος του κέντρου διεθνών κα στρατηγικών σπουδών (CSIS, ΗΠΑ), ανέφερε πως το ερώτημα αν έχει τελειώσει η πανδημία παραμένει ανοιχτό και ότι οι επιπτώσεις στη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου των ΗΠΑ είναι ήδη ορατές. Την συζήτηση συντόνισε ο Δρ.Κώστας Ανδριοσόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

 
3694
Thumbnail

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τημ τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια καθώς η νέα αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ (που για δεύτερη συνεχή μέρα ξεπέρασαν τις 50.000) μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, παρά τα θετικά οικονομικά στοιχεία.

ad1mobile

Τα στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ, της IHS Markit, που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαίωσαν την ανάσχεση στην πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούνιο στην ευρωζώνη με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 48,5 μονάδες έναντι των 31,9 του περασμένου μήνα. Η μέτρηση του Ιουνίου αν και κάτω των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 47,5 μονάδες.

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,78% στις 365,4 μονάδες, με τις πρώτες ύλες να πρωταγωνηστούν στις απώλειες με πτώση κατά 1,7%, ενώ ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση κατά 1,33%, στις 6.157 μονάδες.  Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,64% στις 12.528 μονάδες, ο γαλλικός CAC40 σημείωσε απώλειες κατά 0,84%, στις 5.007 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 519.726 μονάδες με απώλειες κατά 0,81%. Στις 7403 μονάδες ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με πτώση κατά 1,27%.

Η Wall street παραμένει κλειστή σήμερα λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου.

ad2mobile

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο τύπου WTI υποχώρησε κατά 1,1% στα 40,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε κατά 0,9% στα 42,74 δολάρια το βαρέλι.
Ο χρυσός με πτώση 0,16% βρίσκεται στα 1.787 δολάρια ανά ουγγιά.

Πηγή: Newmoney.gr

article 1