Πλώρη για νέα ιστορικά χαμηλά έβαλαν τα ελληνικά ομόλογα

Έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα, όπως φάνηκε σε Λονδίνο και Αθήνα το τελευταίο διήμερο 
  • Σημαντικά ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με funds και μεγάλα οικονομικά ονόματα μέσα στην εβδομάδα.

Πλώρη προς περαιτέρω μείωση της απόδοσής του στην περιοχή του 1% μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει βάλει το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές μετά την εντυπωσιακή πορεία που κατέγραψε ο κρατικός τίτλος αναφοράς την εβδομάδα που πέρασε.

Το θετικό momentum συμπληρώνεται από το ισχυρό ενδιαφέρον που εισέπραξαν το προηγούμενο διήμερο για ομόλογα, τράπεζες και άλλα ελληνικά assets Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίοι είχαν επαφές με ισχυρούς παίκτες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

>>> Διαβάστε ακόμη: Επιστρέφει στην αρένα των επενδύσεων η Ελλάδα <<<

Έτσι, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναχωρεί αύριο (22/9) για τις ΗΠΑ με τους καλύτερους οιωνούς για τα σημαντικά ραντεβού που θα έχει στη διάρκεια της εβδομάδας με funds και μεγάλα οικονομικά ονόματα (ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι επικεφαλής των Goldman Sachs, Merrill Lynch και JP Morgan), πέρα από τις κομβικής σημασίας συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και άλλους ξένους ηγέτες.

Το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου έσπασε μέσα στις τελευταίες 5 ημέρες τρία διαδοχικά φράγματα: το φράγμα του 1,6%, του 1,5% και του 1,4%. Μάλιστα, χθες (20/9) έφθασε μια ανάσα από το 1,3% (στο 1,308%), για να κλείσει τελικά στο 1,358%. 

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, έχει πλέον μειωθεί στο 1,877% και σε σχέση με τον πορτογαλικό και τον ισπανικό στο 1,102%. Από τις παραμονές των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου μέχρι χθες, το ελληνικό 10ετές ομόλογο περιόρισε την απόδοσή του κατά 37%, ενώ από την αρχή του έτους η αποκλιμάκωση φθάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 69%.

Τα ιστορικά χαμηλά διαδέχονται το ένα το άλλο σε όλες τις διάρκειες των κρατικών τίτλων της Ελλάδας. Έτσι, το 5ετές έκλεισε χθες στο 0,751% από 0,761% προχθές, το 15ετές στο 1,754% (στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υποχώρησε έως το 1,715%) από 1,768% την Πέμπτη και το 25ετές στο 2,215% (έφθασε ακόμα και στο 2,176% κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας) έναντι 2,266% προχθές.

>>> Διαβάστε επίσης: Πώς η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ και πότε <<<

Η επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, έδωσαν νέα ισχυρή ώθηση στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. 

Οι επενδυτές διψούν για αποδόσεις σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων στα «ασφαλή καταφύγια» (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία κ.λπ.) ή επιτοκίων οριακά υψηλότερων από το 0% (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος κ.λπ.) στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα σαν να κατατάσσονταν στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες ότι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) αναμένεται να εγκρίνει σύντομα το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων (APS) και ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να «σβήσουν» από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν φέρει τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών.

>>> Διαβάστε ακόμη: JP Morgan - Πως βλέπει η αγορά τις ελληνικές τράπεζες <<<

Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε τόσο στο 14ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, όπου ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε επαφές με πολλές δεκάδες ξένους επενδυτές, όσο και στη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για Άμεσες Διεθνείς Επενδύσεις την οποία οργάνωσε χθες στην Αθήνα το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τη συμμετοχή σειράς υπουργών και σημαντικών διεθνών επενδυτικών οίκων και εταιριών.

Οι Υπουργοί δεσμεύτηκαν για τη διαμόρφωση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος ιδίως μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και του νέου φορολογικού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο, για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, που αποτελούν τα βασικά ζητούμενα από την επενδυτική κοινότητα.

Μάριος Ροζάκος – newmoney.gr