Πώς το Χρ. Αθηνών άλλαξε πρόσωπο σε πέντε ημέρες

Η προσδοκία πολιτικής αλλαγής μεταβάλλει όλο το προφίλ ρίσκου για την Ελλάδα τόσο για τράπεζες, όσο και για οικονομία

Μέσα σε πέντε ημέρες άλλαξαν όλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή καλύτερα επαναλήφθηκε εις διπλούν ότι πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν προεξοφλούσαν την πολιτική αλλαγή.

Μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών οι αγοραστές έχουν ως trade η Ελλάδα να λάβει την επενδυτική βαθμίδα τουλάχιστον μέσα στου επόμενους 18 μήνες. Ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή και τοποθέτησαν περί τα 900 εκατ. ευρώ μέσα σε πέντε ημέρες. Και τα περισσότερα κεφάλαια προέρχονται από τις ΗΠΑ, τα κεφάλαια των οποίων θεωρούν πιο φιλική την κυβέρνηση της Ν.Δ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η αγορά μέσα σε μια εβδομάδα κέρδισε 12,86%, ενώ η πρωταγωνίστρια μετοχή ήταν η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη 66,76%. Ακολούθησαν οι μετοχές της Alpha Bank και της ΔΕΗ με 36%, η Eurobank με 25%, Κέρδη 19,6% για την Εθνική Τράπεζα, 17,87% για την ΕΧΑΕ, 14,16% για την Lamda και 16,45% για την Motor Oil.

Γιατί άλλαξαν όλα
Η προσδοκία πολιτικής αλλαγής μεταβάλλει όλο το προφίλ ρίσκου για την Ελλάδα τόσο για τις τράπεζες, όσο και την υπόλοιπη οικονομία.


Στο Χρηματιστήριο οι ξένοι επενδυτές τζίραραν 896 εκατ. ευρώ την πρώτη εβδομάδα. Συγκεκριμένα εξαιτίας και αναδιαρθρώσεων στον Δείκτη Μsci διακινήθηκαν 354 εκατ. ευρώ, ενώ προχθές 171 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος της αγοράς κατά 12,86% και η άνοδος των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών πάνω από 9 δις ευρώ αποδίδεται σύμφωνα με ξένους επενδυτές «στην αλλαγή του προφίλ ρίσκου της χώρας», όπως αναφέρει ξένος επενδυτής με μακρά παρουσία στην χώρα.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, η πολιτική αλλαγή είχε προεξοφληθεί με μια άνοδο 25%. Τώρα, οι επενδυτές προεξοφλούν την πολιτική της επόμενης κυβέρνησης καθώς όλοι οι ξένοι οίκοι δήλωναν ότι, είναι θετικοί σε μια φιλικότερη προς τις επενδύσεις κυβέρνηση.

Ποιά χαρακτηριστικά βλέπουν, όμως, και οδήγησαν σε τέτοια δυνατή προεξόφληση με άνοδο των μετοχών και άνοδο της τιμής των ελληνικών ομολόγων;

Το ρίσκο, πλέον, δεν θα είναι το ίδιο, καθώς οι προσδοκίες των ξένων επενδυτών πλέον για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι, θα κατέχει ισχυρή πλειοψηφία.

Συνεπώς, θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που είχαν κολλήσει επί τέσσερα και πλέον χρόνια, ενώ αναμένονται και μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ενέργειας, με πωλήσεις εξαγορές. Το δεύτερο και ίσως καθοριστικό στοιχείο για τις αποτιμήσεις των τραπεζών είναι ότι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει μείωση στους φόρους των ακινήτων.

Αυτή η προσδοκία άρχισε να αποτιμάται πλέον και στην αγορά των προβληματικών δανείων «τραπεζικά ανοίγματα» ή NPE. Εφόσον θα μειωθούν οι φόροι στα ακίνητα τα πακέτα των προβληματικών δανείων θα πωληθούν σε υψηλότερες τιμές και όχι σε χαμηλά επίπεδα, όπως ήδη είχε αρχίσει να φοβάται η αγορά, πριν τις εκλογές, όταν επικρατούσε αβεβαιότητα. Αυτή, όμως, η βασική αλλαγή σημαίνει πως η αξία των ενεχύρων - που έχουν οι τράπεζες για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια – είναι υψηλότερη. Άρα, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δικαιολογήσουν υψηλότερες τιμές και κεφαλαιοποιήσεις.

Πόσο θα κοστίζει η Τράπεζα Πειραιώς μετά από πώληση δανείων, ομόλογο;
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα επίπεδα τιμών της αγοράς είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι και η μεγαλύτερη τράπεζα από πλευράς χορηγήσεων. Η μετοχή έχει διαγράψει μια άνοδο 250% από τα 0,60 λεπτά, ωστόσο στο διάστημα αυτό έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Τράπεζα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της, ενώ αναμένεται και η συμφωνία πώλησης πακέτου δανείου, ύψους 26 δις ευρώ. Επιπλέον, η τράπεζα προετοιμάζεται να βγει στις αγορές για ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Όταν τα αποτελέσματα της θα είναι θετικά, και πωληθεί το πακέτο δανείων και βγει στις αγορές τότε ο δείκτης τιμή προς λογιστική αξία θα βρίσκεται στο 0,30 και η τιμή μπορεί να κινείται στα 3,5 ευρώ. Με τέτοιο δείκτη, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ακριβές όταν στην Ευρώπη ο δείκτης κινείται με μέσο όρο 0,60- 0,70. Επιπλέον, η οικονομία δεν θα είναι ίδια τους επόμενους 12-18 μήνες γι’ αυτό και η αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει να δημοσιοποιήσει τα νομοσχέδια της αμέσως μετά τις εκλογές, ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος.

Δημήτρης Παφίλας – newmoney.gr