Προβληματίζει η «εικόνα» της Wall Street– Το βλέμμα σε πληθωρισμό

Προβληματισμός προκαλείται κι από τα ανησυχητικά σημάδια για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα

Αρνητικό είναι το ξεκίνημα στην εβδομάδα για τους αμερικανικούς δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις τόσο από το μέτωπο του πληθωρισμού όσο κι από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά περίπου 150 μονάδες ή κατά 0,41% και διαμορφώνεται στις 31.212 μονάδες. Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος χάνει 0,98% και περιορίζεται στις 3.861 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, τέλος, συρρικνώνεται στο -1,7% και τις 11.433 μονάδες. 

Οι επενδυτές, όπως προαναφέρθηκε, έχουν στραμμένο το βλέμμα στα επικείμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, καθώς την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για την επίδοση του Ιουνίου. Μια εξέλιξη που αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve για τον Ιούλιο.  

Το ερώτημα είναι 50 ή 75 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκεται στο 1,5%). Εάν ο πληθωρισμός διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά (τον Μάιο έφθασε το 8,6%), τότε είναι βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των 75 μονάδων. Εάν υπάρξει αποκλιμάκωση, τότε είναι πιθανή μια παρέμβαση των 50 μονάδων. 

Ας σημειωθεί ότι το μέγεθος της νομισματικής σύσφιγξης επηρεάζει άμεσα και την πορεία της οικονομίας, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επιδρούν αρνητικά στη μεγέθυνση του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα ήδη οι αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης μέσα στα επόμενα τρίμηνα.  

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς εντός της εβδομάδας ανοίγει η αυλαία δημοσίευσης των μεγεθών του β’ τριμήνου, τα οποία θα ενσωματώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον αντίκτυπο της ρωσο-ουκρανικής, της πληθωριστικής και της ενεργειακής κρίσης.  

Προβληματισμός, στο μεταξύ, προκαλείται από τα ανησυχητικά σημάδια για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα, καθώς η ανάφλεξη των κρουσμάτων Covid επαναφέρει τα σενάρια για την επιβολή σκληρών και διαδοχικών lockdown στη Νο.2 οικονομία του πλανήτη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον υπόλοιπο πλανήτη.  

Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης μειώνεται στο -0,46% και τις 415 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,05%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,82% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,44%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,42%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 περιορίζεται κατά 0,35%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της Uniper εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση, καθώς κατακρημνίζεται κατά 8,5% εν μέσω της δημόσιας συζήτησης για το κόστος διάσωσης της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας. Αντίθετα, η μετοχή της ελβετικής Dufry ενισχύεται κατά 6% χάρη στη συμφωνία εξαγοράς της ιταλικής Autogrill

newmoney.gr

 
7191