Προσεκτικές κινήσεις σε Wall Street λίγο πριν τα κρίσιμα στοιχεία

Στάση αναμονής για τους επενδυτές, καθώς το βλέμμα στρέφεται στα στοιχεία για τις μηνιαίες θέσεις εργασίας

Μικρές μεταβολές παρουσιάζει σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν κατά πόσο ευσταθούν οι ανησυχίες για επιβράδυνση ή και ύφεση της οικονομίας.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 50 μονάδες ή κατά 0,14% και καθορίζεται στις 32.765 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 μειώνεται στο -0,13% και τις 4.149 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, αντίθετα, κινείται στο +0,14% και τις 12.685 μονάδες. 

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για τις μηνιαίες θέσεις εργασίας, τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν την Παρασκευή. Τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι θα συν-διαμορφώσουν τις επικείμενες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για την επιτοκιακή πολιτική. 

Άλλωστε, οι ιθύνοντες της Federal Reserve συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αναζητώντας στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Ας σημειωθεί ότι, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό (9,1%), η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων (βρίσκονται στο 2,25%), σε μια προσπάθεια περιορισμού της προσφοράς χρήματος.

Αυτό, όμως, με τη σειρά του, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του ΑΕΠ, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν για επερχόμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Ήδη, μάλιστα, στο α’ και στο β’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ εμφάνισε αρνητική μεταβολή σε σχέση με πέρυσι.  

Σήμερα, στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα 24-30 Ιουλίου, οι οποίες αυξήθηκαν στις 260.000, σημειώνοντας άνοδο κατά 6.000 σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.  

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, με τις διοικήσεις των Virgin Galactic, AMC Entertainment και Beyond Meat να δημοσιεύουν τα νέα μεγέθη. Μέχρι στιγμής, οι ανακοινώσεις των εισηγμένων αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα του επιχειρείν εν μέσω ενός περιβάλλοντος ψηλού πληθωρισμού, ακριβότερου κόστους δανεισμού και τσουχτερών τιμών ενέργειας. 

Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε συνέχεια των ισχυρών χθεσινοβραδινών κερδών, με τον Dow Jones να κερδίζει περισσότερες από 400 μονάδες και να καταγράφει την πρώτη άνοδο του Αυγούστου. Ο S&P 500 δε, βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου. 

Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,34% και τις 439 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,85%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,55% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,49%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο κατά 0,30%, μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα (από 1,25% στο 1,75%), ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 0,24%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της Ubisoft εκτινάσσεται κατά 16%, χάρη στην πρόθεση της κινεζικής Tencent να αυξήσει το ποσοστό της. Κατά τουλάχιστον 12% εκτοξεύεται και η μετοχή της Zalondo, η οποία επέστρεψε στα κέρδη κατά το β’ τρίμηνο του 2022. Η μετοχή της Lufthansa, επίσης, κερδίζει 5% ως απόρροια των καλύτερων αποτελεσμάτων σε σχέση με τα προβλεπόμενα. Αντίθετα, η μετοχή της Rolls-Royce χάνει 8% εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τριμηνιαίων κερδών. 

newmoney.gr

 
7345