Προσπάθεια ανάκαμψης για το πετρέλαιο

Δεν «γλιτώνει» τις εβδομαδιαίες απώλειες

Ανοδικά κινείται την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των μεγάλων εβδομαδιαίων απωλειών, οι οποίες προήλθαν από τις ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα, αλλά και το προωθούμενο πλαφόν της Δύσης στο ρωσικό αργό.  

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη αυξάνονται κατά 1,6% και διαμορφώνονται στα 86,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ κερδίζουν 2,3% και αναρριχώνται στα 79,7 δολάρια ανά βαρέλι.  

>>> Διαβάστε επίσης: Πλαφόν σε ρωσικό πετρέλαιο: Ανησυχίες από Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα <<<

Και τα δύο συμβόλαια, ωστόσο, ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν την εβδομάδα με αρνητικά πρόσημα, συμπληρώνοντας το τρίτο συνεχόμενο πτωτικό πενθήμερο. Άλλωστε, πριν λίγες ημέρες, η τιμή του πετρελαίου κατρακύλησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 10 μηνών. 

Ο βασικός λόγος αυτών των πιέσεων έγκειται στους φόβους για τη διεθνή ζήτηση, καθώς τα διαδοχικά lockdowns στην Κίνα, η επιβράδυνση της οικονομίας στις ΗΠΑ και ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη αναμένεται να περιορίσουν την κατανάλωση πετρελαίου. 

Την ίδια στιγμή, περαιτέρω πίεση ασκείται από τις συζητήσεις της Ε.Ε. και των χωρών του G7 για την επιβολή πλαφόν 65 – 70 δολαρίων ανά βαρέλι στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου. Το συγκεκριμένο όριο θεωρείται αρκετά υψηλό, καθώς η Μόσχα ήδη πουλάει με σημαντική έκπτωση.  

Ως εκ τούτου, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση για πλαφόν (όταν αυτή ληφθεί, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία) θα έχει από μικρό έως μηδαμινό αντίκτυπο στις ρωσικές πωλήσεις, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα την παγκόσμια προσφορά.  

Πηγή: Newmoney.gr

 
7329