Πτωτικά οι ευρωαγορές–Αρνητικός «πρωταγωνιστής» η τεχνολογία

Οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας καταγράφουν απώλειες άνω του 2%

Υποχωρούν σήμερα 22/2 οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω επιφυλακτικού trading στις διεθνείς αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,95% στις 410,92  μονάδες, με τις μετοχές τεχνολογίας να υποχωρούν κατά 2,3%, ενώ ο κλάδος ταξιδίων και αναψυχής ενισχύεται κατά 0,6%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,74%, ο γερμανικός DAX με απώλειες 0,95%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,76%, ο ιταλικός FTSE MIB με απώλειες 0,90% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,90%.

Η πτωτική τάση στην Ευρώπη ακολουθεί την τάση που προηγήθηκε σε ΗΠΑ και Ασία. Τα αμερικανικά futures υποχώρησαν πάνω από 150 μονάδες νωρίς το πρωί της Δευτέρας, καθώς S&P 500 και Nasdaq Composite σταμάτησαν το ανοδικό τους σερί με εβδομαδιαίες απώλειες 0,7% και 1,6% αντίστοιχα.

Ορισμένοι επενδυτές μετοχών ανησυχούν για το πόσο γρήγορα ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες καθώς αυτό θα μπορούσε να πλήξει τις εταιρείες με μεγάλη ανάπτυξη που βασίζονται στον εύκολο δανεισμό καθώς και να μειώσουν τη σχετική ελκυστικότητα των μετοχών. Η αύξηση των αποδόσεων αντανακλά την εμπιστοσύνη των αγορών ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι κοντά μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έκανε άλμα 14 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα στο 1,34% – κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020.

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, το βασικό επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι μετοχές στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού κινήθηκαν σε μεικτό έδαφος καθώς η Κίνα άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό και η πορεία των εμβολιασμών. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει πώς σχεδιάζει να άρει τα περιοριστικά μέτρα του lockdown σταδιακά τους επόμενους μήνες, καθώς οι εμβολιασμοί κυλούν με καλούς ρυθμούς.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αναμένει να στείλει αυτή την εβδομάδα εκατομμύρια καθυστερημένες δόσεις του εμβολίου.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η γαλλική Icade έκανε άλμα 4,5% στην κορυφή του Stoxx 600 μετά την ανακοίνωση των ετήσιων κερδών της.

Στον αντίποδα η μετοχή της G4S που έχασε πάνω από 9% μετά την ανακοίνωση της καναδικής GardaWorld ότι δεν θα αυξήσει την προσφορά της για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας συστημάτων ασφαλείας.

newmoney.gr

 
4644
Thumbnail