Πτωτικά το πετρέλαιο εν αναμονή συμφωνίας για αποθεμάτα

Απώλειες στις τιμές πετρελαίου

Απώλειες καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου, καθώς αυξάνεται το ενδεχόμενο ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ινδία να αποδεσμεύσουν αποθέματα αργού για να μειωθούν οι τιμές, παρά την απειλή της πτώσης της ζήτησης λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας στην Ευρώπη.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει ένα «δάνειο» από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου σήμερα και ότι θα συντονιστεί με άλλες χώρες, όπως ανέφερε πηγή της κυβέρνησης Μπάιντεν που έχει γνώση των εξελίξεων.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού υποχώρησε 43 σεντς ή 0,6% στα 76,32 δολ/βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του μπρεντ έχασε 30 σεντς, υποχωρώντας κατά 0,4% στα 79,40 δολ/βαρέλι.

Χθες Δευτέρα, τόσο το WTI, όσο και το μπρεντ ενισχύθηκαν 1% μετά απο αναφορές ότι ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους (ΟΠΕΚ+) ενδέχεται να προσαρμόσουν το σχέδιό τους να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, αν οι μεγάλες καταναλώτριες χώρες απελευθερώσουν πετρέλαιο από τα αποθέματά τους ή αν η πανδημία πλήξει τη ζήτηση.

Οι συζητήσεις για μια συντονισμένη απελευθέρωση αργού, κατάφεραν να οδηγήσουν τις τιμές κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ μια πραγματική αποδέσμευση αποθεμάτων αναμένεται να έχει μόνο προσωρινό αντίκτυπο. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους στο πιθανό πλήγμα που θα επιφέρει στη ζήτηση το τέταρτο κύμα της Covid-19 στο Ευρώπη.

«Καθώς η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Ανατολική Ευρώπη, αγωνίζεται να σταματήσει την εξάπλωση του Covid-19, ο κίνδυνος περιοριστικών μέτρων που μοιάζουν με lockdown είναι μεγάλος», αναφέρει η αναλύτρια της Rystad Energy, Λουίζ Ντίκσον.

Σύμφωνα με την ίδια, η ζήτηση τον Νοέμβριο για καύσιμα οχημάτων και αεροσκαφών στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί στα 7,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 8,1 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, αν και μέρος αυτής της μείωσης θεωρείται ως μια φυσιολογική πτώση για αυτήν την εποχή του χρόνου.

«Εάν τεθεί σε ισχύ ένα νέο lockdown στην Ευρώπη, οι τιμές του πετρελαίου δεν θα γλυτώσουν κατά την υπόλοιπη περίοδο που επικρατεί η γρίπη στο βόρειο ημισφαίριο», προσθέτει η Ντίκσον.

Πηγή: Newmoney.gr

 
6981