Ράλι για τη στερλίνα «δια χειρός» του νέου ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ

Η στερλίνα ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1% στο 1,1288 δολάριο νωρίς σήμερα το πρωί

Κέρδη σημειώνει και πάλι η στερλίνα έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του νέου Βρετανού ΥΠΟΙΚ, Τζέρεμι Χαντ, ότι αργότερα μέσα στη μέρα θα δώσει στη δημοσιότητα μέρος του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.

Η στερλίνα ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1% στο 1,1288 δολάριο νωρίς σήμερα το πρωί, διευρύνοντας τα κέρδη της μετά την ανακοίνωση από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το νόμισμα κέρδιζε 2,5% την περασμένη Πέμπτη καθώς υπήρξαν πληροφορίες για μεγάλες αλλαγές στον σχεδιασμό της Τρας, την Παρασκευή ωστόσο έχανε 1,4% μετά τη συνέντευξη Τύπου της Τρας που δεν στάθηκε ιδιαίτερα διαφωτιστική.

Η απόφαση ελήφθη μετά από μια δραματική μέρα για τη βρετανική πολιτική την Παρασκευή. Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο μέχρι πρότινος ΥΠΟΙΚ, Κουάσι Κουαρτένγκ, έκαναν στροφή 180°. Ο τελευταίος αντικαταστάθηκε από τον Χαντ, που αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις στις 11πμ. τοπική ώρα.

Οι ανακοινώσεις έρχονται δύο εβδομάδες πριν τον κανονικό προγραμματισμό. Ωστόσο, το πλήρες σχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου και θα συνοδεύεται από μια πρόβλεψη από το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού, κάτι που δεν είχε γίνει με τον αρχικό μίνι προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν αναταράξεις στις βρετανικές αγορές ομολόγων.

Όπως είπε ο Χαντ το Σαββατοκύριακο, προτεραιότητά του ως ΥΠΟΙΚ είναι η ανάπτυξη, όπως άλλωστε είχε κάνει και ο προκάτοχός του, ωστόσο υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη θα υποστηρίζεται από σταθερότητα.

«Η κίνηση για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι σωστή – σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να βρουν καλές θέσεις εργασίας, νέες επιχειρήσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν και μπορούμε να εξασφαλίσουμε δημόσιες υπηρεσίες παγκόσμιας κλάσης. Αλλά πήγαμε πολύ μακριά, πολύ γρήγορα», είπε ο Χαντ σε δήλωσή του το Σάββατο, ενώ μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι «όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και η εγακτάλειψη των περισσότερων μέτρων που έχει σχεδιάσει η πρωθυπουργός.

Πιέσεις στην Τρας

Την Παρασκευή, η Τρας ανακοίνωσε μερική ανατροπή του λεγόμενου μίνι προϋπολογισμού της, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης μιας δέσμευσης για την αναστροφή μιας αύξησης του εταιρικού φόρου. Ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί τώρα από 19% σε 25% όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του προκατόχου της Μπόρις Τζόνσον.

«Είναι σαφές ότι τμήματα του μίνι προϋπολογισμού μας προχώρησαν περισσότερο και πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι αγορές», δήλωσε ο Τρας σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι αγορές δεν καθησυχάστηκαν από την κίνηση και η λίρα υποχώρησε κατά περίπου 1,1% έναντι του δολαρίου μετά την ομιλία της, στο $1,1205. Ορισμένοι βουλευτές της μάλιστα την καλούν να παραιτηθεί άμεσα.

newmoney.gr

 
7328