Ράλι στη Wall Street – Άνοδος άνω των 500 μονάδων στον Dow Jones

Κατά 2,1% αυξάνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500

Ισχυρό rebound εμφανίζουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, ενόσω οι επενδυτές χαιρετίζουν την οπισθοχώρηση των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων (πετρέλαιο, μέταλλα, πρώτες ύλες).

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 560 μονάδες (+1,75%) και αναρριχάται στις 33.200 μονάδες. Κατά 2,1% αυξάνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ανακάμπτει στο +2,6% και τις 13.118 μονάδες.

Το comeback των αγοραστών επέρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης καθίζησης των αμερικανικών μετοχών, οι οποίες έχουν διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, ως απόρροια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. 

Σήμερα, ωστόσο, το «φρένο» στο ράλι των εμπορευμάτων, το οποίο συμβάλλει στην εν μέρει ανακοπή των πληθωριστικών πιέσεων, φαίνεται ότι ευνοεί τις μετοχές, στις οποίες οι επενδυτές στρέφονται μαζικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του πετρελαίου WTI υποχωρεί κατά 4%, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent πέφτει κατά 3,5% και οπισθοχωρεί στα 123 δολάρια ανά βαρέλι. Ταυτόχρονα, η τιμή των σιτηρών διολισθαίνει κατά 6,3%.

Στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών βρίσκονται οι κλάδοι, οι οποίοι έχουν υποστεί τις υψηλότερες πιέσεις όλες αυτές τις ημέρες. Ενδεικτικά, οι μετοχές σε Nike και Starbucks ενισχύονται κατά 6% και κατά 4%, αντίστοιχα. Έως 7% καθορίζεται η άνοδος και στις μετοχές του αεροπορικού τομέα.

Πάντως, η αμερικανική αγορά παραμένει αρκετά ευάλωτη στις εξελίξεις της Ουκρανίας, κάτι που αποτυπώνεται και στον δείκτη φόβου VIX, ο οποίος διατηρείται άνω των 30 μονάδων (παρά τη σημερινή πτώση). «Η μεταβλητότητα είναι πιθανό να διατηρηθεί, εξαιτίας των πιθανών σεναρίων στην Ουκρανία» τονίζει ο Ross Mayfield, αναλυτής της Baird, μιλώντας στο CNBC.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας παραμένουν εύρωστα, κάτι που δικαιολογεί την απόφαση της κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) να επιμείνει στην προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων εντός του Μαρτίου.

newmoney.gr