Σε χαμηλό 5 εβδομάδων ο χρυσός

Απώλειες άνω του 2% στο 5νθήμερο

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός με την τιμή του να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 εβδομάδων, ενώ το πολύτιμο μέταλλο έκλεισε πτωτικά και σε επίπεδο 5νθημέρου. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική ημέρα με απώλειες για τον χρυσό και η δεύτερη σερί εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο.

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ, με πιο πρόσφατο τις λιανικές πωλήσεις, "ώθησαν προς τα κάτω τον χρυσό", δήλωσε ο Adam Koos, πρόεδρος της Libertas Wealth Management Group.

"Οποιαδήποτε επιπλέον θετικά οικονομικά στοιχεία ανακοινωθούν θα αυξήσουν τις πιθανότητες η Federal Reserve να υιοθετήσει ένα χρονοδιάγραμμα για το tapering νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, εξέλιξη που δεν θα είναι ευνοϊκή για τον χρυσό και τα ομόλογα", πρόσθεσε ο ίδιος. 

"Ο χρυσός είχε μια κακή εβδομάδα", δήλωσε ο Michael Armbruster, διευθύνων σύμβουλος της Altavest, στο MarketWatch, επισημαίνοντας ότι η Hedgeye είχε κάνει αυτή τη μακροοικονομική πρόβλεψη. "Δυστυχώς για τους gold bugs, ο χρυσός τείνει να διαπραγματεύεται χαμηλότερα σε ένα οικονομικό καθεστώς αναπληθωρισμού, επειδή οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν ανοδικές τάσεις".

Σημειώνεται πως την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,38%, ενώ το αμερικανικό δολάριο προσθέτει 0,3%, σύμφωνα με τον δείκτη Dollar Index, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,7%.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 5,30 δολάρια ή 0,3%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.751,40 δολάρια ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Σε εβδομαδιαία βάση ο χρυσός σημείωσε πτώση της τάξης του 2,3%. 

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 46 σεντς ή 2% στα 22,34 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή του από τον Ιούλιο του 2020. Το ασήμι κατέγραψε απώλειες 6,5% στην εβδομάδα.

Ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου διολίσθησε κατά 0,8% στα 4,25 δολάρια ανά λίβρα, με απώλειες 4,6% στην εβδομάδα, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου για την πλατίνα πρόσθεσε 0,8% στα 930,60 δολάρια ανά ουγγιά, περιορίζοντας την εβδομαδιαία πτώση της στο 2,7%.

Τέλος, το παλλάδιο παραδόσεως Δεκεμβρίου απώλεσε 1,9% στα 1.983,80 δολάρια ανά ουγγιά, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 και σημειώνοντας απώλειες 6,7% στην εβδομάδα. 

Πηγή: Capital.gr

 
5476