Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολισθαίνει η τουρκική λίρα λόγω S-400

Η λίρα διολίσθησε στο 7,87 έναντι του δολαρίου – Από τις αρχές του έτους το τουρκικό νόμισμα έχασε το 24% της αξίας του

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε σήμερα (7/10) η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη σύγκρουση στον Καύκασο μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, αλλά και για την πιθανή επιβολή αμερικανικών κυρώσεων μετά τις αναφορές του Bloomberg ότι η Άγκυρα αποφάσισε να κάνει δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400.

H λίρα νωρίτερα διολίσθησε στο 7,87 έναντι του δολαρίου. Μέχρι στιγμής, από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 24% της αξίας της λόγω ανησυχιών για τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Νωρίτερα το πρωί η ισοτιμία λίρας/δολαρίου έφτασε στο 7,85:1.

Παράλληλα, εκτός από τις γεωπολιτικές εντάσεις, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εντάσεις μεταξύ Αγκύρας και ΕΕ που φάνηκαν να ενισχύονται χθες (6/10), καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι οι αποφάσεις της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας δεν επαρκούν για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.

Επίσης, ο Ερντογάν και ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν το άνοιγμα της Αμμοχώστου, κίνηση που καταδίκασαν τόσο η κυβέρνησης της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας.

(newmoney.gr)
 

 
6822