Σε θετική τροχιά οι ευρωαγορές

Ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να επεξεργάζονται τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, τα οποία αύξησαν τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ρίξουν τους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων της.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να κερδίζει 0,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,17% στις 7.857 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,30% στις 15.776 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,28% στις 7.501 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας παραγωγής κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων Dechra αυξήθηκαν κατά 38%, μετά την είδηση περί πιθανής εξαγοράς. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τον σουηδικό όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων EQT για μια πιθανή συμφωνία ύψους 4,63 δισ. στερλινών.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 5,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελική έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την αναμενόμενη.

Η επιβράδυνση του ρυθμού πληθωρισμού αποδίδεται στην πτωτική τάση των τιμών της ενέργειας, καθώς οι τιμές των πετρελαιοειδών συνεχίζουν να μειώνονται. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άλμα κατά 15,9% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο. Οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση εκτινάχθηκαν κατά 4,8%.

Πηγή: Ot.gr

 
7352