Σε θετικό έδαφος η Wall Street– Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Fed

Οι αμερικανικοί δείκτες εμφανίζουν μικρά κέρδη εν αναμονή της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια

Οριακή άνοδο εμφανίζει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο προσπαθεί να ανακάμψει από τη «βουτιά» της Τρίτης, εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης της κεντρικής τράπεζας για τα αμερικανικά επιτόκια. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 120 μονάδες ή κατά 0,38% και ανέρχεται στις 30.823 μονάδες. Κατά 0,39% αυξάνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος κινείται στις 3.871 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, κυμαίνεται στο -0,20% και τις 11.452 μονάδες. 

Η σημερινή συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στη «σκιά» της Federal Reserve, η οποία στις 21.00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να ανακοινώσει την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, το εύρος των επιτοκίων θα αναδιαμορφωθεί πλέον στο 3% – 3,25%.  

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής συνιστά απόρροια των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Αύγουστο ανήλθε στο 8,3%. Κι αυτό, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ενεργειακών τιμών. 

Όπως είναι εύλογο, η νέα επιθετική παρέμβαση στα επιτόκια προκαλεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Ένα σενάριο που ενισχύεται κι από τις αδύναμες επιδόσεις του α’ εξαμήνου. 

Ας μην ξεχνάμε ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.    

Δεν είναι τυχαίο ότι, από τις αρχές του 2022, ο Dow Jones μετράει σωρευτικές απώλειες άνω του 16%, ενώ η καθίζηση για τον S&P 500 προσεγγίζει το 20%. 

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των 2ετών κρατικών ομολόγων κυμαίνονται σταθερά (3,948%) στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, δείγμα του γενικευμένου φόβου στις αγορές. Από την πλευρά τους, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχωρούν ελαφρώς στο 3,54%, παρότι παραμένουν κοντά στο υψηλό 11ετίας. 

Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,39% και τις 404 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,04%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,26% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,43%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διευρύνεται κατά 0,53%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,23%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της γερμανικής Uniper κατρακυλάει κατά 30% μετά το πράσινο «φως» της κυβέρνησης στην εθνικοποίηση της ενεργειακής εταιρείας. Κατά τουλάχιστον 9% διολισθαίνει και η μετοχή της βρετανικής Games Workshop, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις από τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα. 

newmoney.gr

 
7224