Σε υψηλό 20 ετών η αξία του δολαρίου – Η στροφή των επενδυτών

Οι επενδυτές αποστρέφονται τις υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών ενισχύεται η αξία του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να βρουν καταφύγιο στην ασφαλή «αγκαλιά» του αμερικανικού νομίσματος, εν μέσω του διεθνούς sell off στις μετοχές.  

>>Διαβάστε επίσης: Goldman: Έρχεται το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου;<<

H Wall Street παρουσίασε χθες βράδυ τη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020, ενώ από το πρωί οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 1,5%, αποχαιρετώντας τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο μηνών. 

>>Διαβάστε επίσης: Σε χαμηλό 2 ετών το βρετανικό νόμισμα–Ανησυχία για την πορεία ΑΕΠ<<

Το sell off έχει προκληθεί από τις εκτιμήσεις για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό. 

Οι επενδυτές, γι’ αυτό τον λόγο, αποστρέφονται τις υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις, κάτι που οδηγεί σε μια μαζική στροφή προς τα ασφαλή επενδυτική καταφύγια, όπως αυτό του δολαρίου, του γεν και του χρυσού. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετράει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι σημαντικότερων «αντιπάλων» του, ενισχύεται κατά 0,5% και υπερβαίνει τις 104 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.  

Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (0,25% σε 0,75%) -η μεγαλύτερη μεταβολή από το 2000. Νέες αυξήσεις και περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση, προειδοποιούν οι αναλυτές, μιλώντας στο CNBC.   

Την ίδια ώρα, η στερλίνα υποχωρεί κάτω από το 1,23 ανά δολάριο για πρώτη φορά από το 2020, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει για 4ο διαδοχική φορά το βασικό επιτόκιο (στο 1%), προβλέποντας κορύφωση του πληθωρισμού στο 10% (για τον Οκτώβριο του 2022).  

newmoney.gr

 
6580
Thumbnail