Σε υψηλό ενός μήνα το ευρώ – Επέστρεψε άνω του $1

Το κοινό νόμισμα σημειώνει άνοδο κατά 0,55% και διαμορφώνεται στο 1,0019 δολάριο

Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ένα μήνα ενισχύεται το ευρώ, με την ισοτιμία να ανακτά το ψυχολογικό όριο του 1 προς 1, εν όψει της απόφασης της κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) για νέα mega παρέμβαση στα επιτόκια της Ευρωζώνης. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, το κοινό νόμισμα σημειώνει άνοδο κατά 0,55% και διαμορφώνεται στο 1,0019 δολάριο, υπερβαίνοντας το $1 για πρώτη φορά έπειτα από τα μέσα Σεπτεμβρίου και ανακάμπτοντας από το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό του 0,95 δολαρίου.  

>>Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Έσωσαν το θετικό πρόσημο της εβδομάδας<<

Η ανοδική κίνηση του ευρώ συνδέεται άρρηκτα με την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς οι traders προεξοφλούν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού και στήριξης του νομίσματος. 

Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο βρίσκεται σήμερα στο 1,25%, με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή ωστόσο, να «ίπταται» στο 9,9% για τον Σεπτέμβριο. 

>>Διαβάστε επίσης: Το ευρώ υποχωρεί 0,20%, στα 0,9843 δολάρια<<

Την ίδια στιγμή, το δολάριο φαίνεται ότι χάνει ένα μέρος της πρότερης δυναμικής του, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve, δηλαδή η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, λίαν συντόμως θα ξεκινήσει την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. 

Παρότι θεωρείται βέβαια μια παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίασης του Νοεμβρίου (1-2/11), υπάρχει μια γενικευμένη πεποίθηση ότι τον Δεκέμβριο θα ρίξει ρυθμούς και η αύξηση των επιτοκίων θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα -πιθανώς στις 50 μονάδες βάσης. 

Ένα σενάριο, το οποίο αναμένεται να εδραιωθεί περαιτέρω, ιδίως αν ο ετήσιος πληθωρισμός συνεχίσει την καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών (8,2% τον Σεπτέμβριο από 9,1% τον Ιούνιο). 

Εξίσου ενθαρρυντική είναι η εικόνα στα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης και να καθορίζεται στο 4,038% -εμφανώς μειωμένη σε σχέση με το υψηλό 14ετίας του 4,338%.  

newmoney.gr

 
7325