Σοφοκλέους: Η επιχείρηση ανασύνταξης και οι "γκρίζες ζώνες"

Η αναζήτηση ισορροπιών αποτελεί το βασικό ζητούμενο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο στην παρούσα συγκυρία

Η αναζήτηση ισορροπιών φαίνεται να αποτελεί το βασικό ζητούμενο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο στην παρούσα συγκυρία, η οποία δεν δείχνει να είναι και η πλέον... ήρεμη και βατή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το διεθνές περιβάλλον.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μετά τις ρευστοποιήσεις που "βύθισαν" την αγορά από τις 900 προς τις 790 μονάδες και την αντίδραση στις αρχές της εβδομάδας, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη προς το τεχνικό όριο των 830 μονάδων, τα χαρτοφυλάκια που κατά βάση εμπλέκονται ενεργότερα στον κύκλο των συναλλαγών και στη διαμόρφωση της τάσης καλούνται να αναλάβουν δράση και να δείξουν την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η Λεωφόρος Αθηνών.

Η επιχείρηση με τον κωδικό "ανασύνταξη δυνάμεων" αποτελεί μεν τον κύριο στόχο και τη βασική προσδοκία των long παικτών, πλην όμως, οι "γκρίζες ζώνες", κυρίως στο εξωτερικό, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε εσχάτως σε διεθνές επίπεδο, οι "μαύροι κύκνοι" δεν έχουν σταματήσει να πετούν στον ουρανό των αγορών.

Ως εκ τούτου, και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν βέβαια αυτό συμβεί, καθώς σε κάθε γωνιά του πλανήτη ελλοχεύουν κίνδυνοι και παγίδες, το Χρηματιστήριο αφενός θα επηρεάζεται από το διεθνές τέμπο, αφετέρου θα αναζητά στηρίξεις στο εσωτερικό που θα μπορούσαν να δώσουν μια τάση θετικής αυτονόμησης.

"Δεν θα προκαλέσει εντύπωση αν η αγορά επιχειρήσει να προσεγγίσει τις 850 μονάδες σε πρώτη φάση, εάν πρώτα διατηρηθεί πάνω από το όριο των 830 μονάδων, και σε επόμενο χρόνο, όχι αμέσως, προσπαθήσει και πάλι να επαναλάβει τον ενάρετο κύκλο προς τις 900 μονάδες. Η πορεία αυτή θα συνοδευτεί από μεταβλητότητα, αναλόγως των διεθνών εξελίξεων. Κατά συνέπεια, προσβλέποντας στο θετικό σενάριο, έχουμε κατά νου το volatility, τις τυχόν βραχυπρόθεσμες εξαερώσεις, το stock picking, την όποια εύλογη επιφυλακτικότητα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσουν τάση τα ισχυρά χέρια της αγοράς", σημείωνε προ ημερών στο "Κ" χρηματιστηριακό στέλεχος που αποφάσισε να επισπεύσει την επιστροφή του από τις ολιγοήμερες διακοπές του προκειμένου να είναι κοντά στις εξελίξεις και στα όσα συμβαίνουν στο ταμπλό.

Η διόρθωση δεν ήταν έκπληξη

Για αρκετούς παράγοντες της αγοράς, η αποφόρτιση του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου δεν ήταν και "κεραυνός εν αιθρία". Μπορεί το πτωτικό σερί των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων του Αυγούστου να στενοχώρησε τους long players, που ίσως να ανέμεναν να εμφανιστούν αναχώματα σε υψηλότερα επίπεδα, πλην όμως, με το διεθνές περιβάλλον να έχει γυρίσει αρνητικά και το Χ.Α. να έχει ήδη δώσει μεγάλα κέρδη, πολλοί επενδυτές και επαγγελματίες περίμεναν κάποια στιγμή μια διόρθωση.

Το "ταμείο" του πρώτου 15ημέρου του Αυγούστου ήταν επιβαρυντικό για τους long, με πτώση περίπου 12% για τον Γενικό Δείκτη και πάνω από 25% για τον τραπεζικό δείκτη, με τον FTSE-25 να έχει μικρότερες απώλειες. Με σχεδόν αθροιστικά κέρδη 40% σε επίπεδο Γ.Δ. εν όψει –τότε– ευρωεκλογών και ακολούθως εθνικών εκλογών, η αγορά είχε σπεύσει να προεξοφλήσει θετικά την κυβερνητική αλλαγή, προσθέτοντας συνολικά περί τα 15 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Στη συνέχεια, όμως, το Χρηματιστήριο εμφάνισε σημάδια κόπωσης και κορεσμού, ενώ στη θερινή ραστώνη και στις ήδη σημαντικές υπεραξίες ήρθε να προστεθεί το ασταθές περιβάλλον στις διεθνείς αγορές. Με αποτέλεσμα την υποχώρηση προς τις 790 μονάδες, πριν επιχειρηθεί το rebound από αυτά τα "νούμερα".

Ήδη, βέβαια, είχαν προλάβει κάποιες μετοχές να καταγράψουν και απώλειες 20%, 30%, σε δε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις προέκυψαν και ισχυρότερες πιέσεις, αν και γενικά κάποια blue chips αναλογικά "κράτησαν". Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το υψηλό έτους μέχρι τη βύθιση του "15αύγουστου", οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν πιέσεις σχεδόν έως 30%, οι Viohlalco, Jumbo, Sarantis προσέγγισαν το -20% έκαστη, οι ΔΕΗ,  Lamda, Motor Oil, Coca-Cola, Μυτιληναίος έχασαν άνω του 15%, ενώ καλύτερα τα πήγαν ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Ο χαρακτήρας της αντίδρασης

Το ίδιο... εύλογο, κατά παράγοντες της αγοράς, ήταν και το ανοδικό ξέσπασμα στις αρχές της εβδομάδας, με τις τράπεζες να "τραβάνε το κάρο" και ουκ ολίγα ακόμα blue chips να επιχειρούν να πάρουν ανάσες, όπως, για παράδειγμα, οι μετοχές των ΔΕΗ, Viohalco, Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda, Jumbo, ΕΧΑΕ, ενώ τζίροι έγιναν σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola, Motor Oil, Μυτιληναίο κ.λπ.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις προσεχείς συνεδριάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αφήσαμε πίσω μας τον φόβο της διόρθωσης και να καταγραφεί η προοπτική ενός comeback, μικρότερου ή μεγαλύτερου σε ένταση. Βέβαια, η αγορά θα χρειαστεί πλέον νέα "καύσιμα" για να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι εισέρχεται με σαφήνεια σε μια νέα ανοδική φάση. Θα επαναληφθεί, άραγε, το φαινόμενο που θέλει το πρώτο μισό του Αυγούστου να πέφτουν οι συναλλαγές και οι τιμές, ώστε οι traders να βρουν χαμηλότερα σημεία εισόδου, και στο δεύτερο "κομμάτι" του μήνα να προκύψει θετική αντίδραση;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα βρει απάντηση μόνο μέσα από τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν την τάση και τις διαθέσεις των hedge funds, που κατοχύρωσαν υπεραξίες μετά τα υψηλά του Ιουλίου, αλλά και των πιο μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων που έδειξαν ότι είναι σε θέση να "φροντίσουν" τις τιμές στις μετοχές που αποτελούν πεδίο ενδιαφέροντος και δράσης τους. Προφανώς, δε, πρέπει αρχικά να φανεί αν η αντίδραση έχει βάσεις ή αποτέλεσε μια ανοδική διόρθωση τεχνικής μορφής στην πτωτική κίνηση που προηγήθηκε.

Η αγορά δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, με αιχμή συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο μέτωπο των επενδύσεων. Η άρση των εμποδίων για το Ελληνικό και η επανεκκίνηση του επενδυτικού πλάνου της COSCO στον Πειραιά αποτελούν δείγματα γραφής προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ελλάδα. Το ξεπάγωμα ιδιωτικοποιήσεων (ΕΛΠΕ, "Ελ. Βενιζέλος") και το ζήτημα των τραπεζών θα αποτελέσουν, όπως αναφέρθηκε, καταλύτες για τη συνέχεια.

Το αναγκαίο reset και οι διεθνείς εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. χρειάζεται ένα reset. Το νέο μείγμα θα περιλαμβάνει τα εσωτερικά δεδομένα και μέτωπα, τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, που αποτελεί σηματωρό για το Χ.Α. και την οικονομία, τις διεργασίες στα "κόκκινα" δάνεια, τις κυβερνητικές αποφάσεις για φορολογία, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις, τις επαφές του πρωθυπουργού με τους ξένους ηγέτες, ενώ εύλογο είναι η αγορά να αναμένει και άλλες  εξελίξεις, από την πορεία της ΔΕΗ έως την ετυμηγορία της Moody's.

Σημαντικός, επίσης, παράγοντας είναι η συμπεριφορά συγκεκριμένων τίτλων. Οι τραπεζικές μετοχές και ορισμένα blue chips κινούνται αναλόγως της βούλησης των ισχυρών "παικτών", μάλλον κωδικών εξ Αμερικής, από το City ή άλλες έδρες, που άλλοτε αφήνουν τις τιμές να υποχωρήσουν μέχρι τα stop losses που έχουν θέσει και άλλοτε στηρίζουν τις μετοχές ακόμα και σε δύσκολες συνεδριάσεις. Προφανώς, δε, διαφορετικούς στόχους έχουν τα hedge funds όσον αφορά τις μετοχές και τις τιμές, σε άλλα χαρτιά δραστηριοποιούνται τα πιο μακροπρόθεσμα κεφάλαια, άλλες οι κινήσεις των short players. Εξού και υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στο ταμπλό, με τους εμπλεκομένους στον κύκλο των συναλλαγών να επιχειρούν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

Το διεθνές περιβάλλον

Εκτός, βέβαια, από το "πυκνό" σε διεργασίες εσωτερικό μέτωπο, υπάρχει και ο διεθνής παράγοντας. Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η υφεσιακή πορεία της Γερμανίας, τα προβλήματα σε Ιταλία και Αργεντινή, το ξέσπασμα στην Ασία, ο "γρίφος" του Brexit, οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και οι υπόλοιπες "γκρίζες ζώνες" διαμορφώνουν παράγοντες με αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική αγορά, αν και είναι αλήθεια ότι τα διεθνή χρηματιστήρια προσπαθούν και αυτά να βρουν τα "πατήματά" τους.

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία θυμίζει βραδυφλεγή βόμβα. Ίσως για αυτούς τους λόγους, από τα μέση της εβδομάδας κιόλας πολλοί επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους και το ενδιαφέρον τους στο Οικονομικό Συμπόσιο που διοργάνωνε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Κάνσας Σίτι (στις 22-24 Αυγούστου) στο Τζάκσον Χόουλ του Γουαϊόμινγκ, δηλαδή στη θερινή σύναξη των κεντρικών τραπεζιτών, στην οποία λογικό είναι να πρωταγωνιστήσουν ο Τζερόμ Πάουελ της Fed (και η κόντρα του με τον Τραμπ) αλλά και ο Μάριο Ντράγκι στην τελευταία του εμφάνιση πριν αποχωρήσει από την ΕΚΤ.

Προφανώς οι εξελίξεις αναφορικά με τα επιτόκια και το τύπωμα χρήματος θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές συναλλάγματος, ομολόγων και μετοχών. Το ίδιο περίπου διάστημα έχει οριστεί και η Σύνοδος των G7, με οικοδεσπότη τον Εμανουέλ Μακρόν, με το λεγόμενο κλαμπ των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο να καλείται να βρει κοινό έδαφος συνεννόησης.

Η επόμενη μέρα

Από κει και πέρα, και επιστρέφοντας στο εγχώριο μέτωπο, το Χρηματιστήριο καλείται να αποδείξει αν είναι σε θέση αρχικά να διαφυλάξει τα κεκτημένα της αντίδρασης και ακολούθως να κινηθεί προς τα όρια των 850-860 μονάδων, έχοντας πάντα ως ευσεβή πόθο τα προηγούμενα υψηλά, ή αν θα υποκύψει σε νέες ρευστοποιήσεις.

Δεν θέλει ιδιαίτερη φιλοσοφία για να καταλάβει κάποιος ότι το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό και ευμετάβλητο, ότι υπάρχουν σταθμοί και διεργασίες που μπορούν να επηρεάσουν τα δεδομένα, ιδίως όμως όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο και κατά βάση όσο μπαίνουμε στο θερμό, από πλευράς εκκρεμοτήτων και ζυμώσεων, φθινόπωρο.

Εκεί, άλλωστε, θα έχουν διαφανεί πολλά που σχετίζονται με τις ενέργειες της κυβέρνησης να προωθήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ανάταξη του οικονομικού κλίματος, θα έχουν επιβεβαιωθεί οι σχέσεις με ξένους ηγέτες και θεσμούς, θα αναμένονται νέες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Και βέβαια, όσο περνούν οι μέρες, θα διαμορφώνεται και το τοπίο στο εξωτερικό. Κατά πόσο θα κερδηθεί το στοίχημα των long για περαιτέρω αντίδραση μέσα στον μήνα έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στο εξωτερικό, αν δηλαδή το κλίμα επιτρέψει στους ισχυρούς παίκτες να δώσουν καλύτερες τιμές σε blue chips και τράπεζες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν παραγνωρίζονται το volatility και η αμυντική στάση κάποιων funds που προτιμούν να τηρούν στάση αναμονής, ούτε τα πονταρίσματα των short. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει παράγοντας της αγοράς, "το παιχνίδι έχει αρχίσει να γίνεται κυρίως για μεγάλα παιδιά, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει η τάση".

capital.gr