Στα «πράσινα» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώση 1,7% για την Deutsche Bank

Με άνοδο ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ, με τους επενδυτές να «κλείνουν τα μάτια» στα στοιχεία του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,7%, καταγράφοντας την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Ο κλάδος των βασικών αγαθών αυξήθηκε 1,9% για να ηγηθεί του πανευρωπαϊκού δείκτη, ο οποίος σε επίπεδο εβδομάδας βγήκε ενισχυμένος κατά 1,1%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,61% στις 7.131 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,78% στις 15.693 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,83% στις 6.600 μονάδες.

Η γαλλική εταιρεία αντασφαλειών Scor σημείωσε άνοδο 8%. Η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Grifols σημείωσε άνοδο 8,5% για να οδηγήσει σε επίπεδο μετοχών τον Stoxx 600. στον αντίποδα, η μετοχή της MorphoSys υποχώρησε 4,2% μετά την υποβάθμιση από την JPMorgan. Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε 1,7% μετά της πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βρεθεί αντικαταστάτης του προέδρου του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, πριν τη συνταξιοδότηση του νυν προέδρου.

Στο μεταξύ, ανέβασε ταχύτητα η βρετανική οικονομία τον Απρίλιο, καθώς καταστήματα, κομμωτήρια και εστιατόρια ανέβασαν ξανά ρολά, μετά από μήνες lockdown για τη συγκράτηση της πανδημίας κορωνοϊού.

Tο ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3% από τον Μάρτιο, παρά την αναπάντεχη πτώση σε μεταποίηση και κατασκευές. Είναι μόλις 3,7% χαμηλότερα από τον περσινό Φεβρουάριο, τον μήνα πριν χτυπήσει η πανδημία.

Η ανάπτυξη του Απριλίου είναι η πιο μεγάλη των τελευταίων 9 μηνών, ενώ η οικονομία πήρε ώθηση τον Μάιο με το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων φιλοξενίας και ψυχαγωγίας.

Πηγή: newmoney
 

 
5145