Στάση αναμονής στη Wall Street – Όλα τα βλέμματα στα πρακτικά Fed

Οι αμερικανικοί δείκτες εμφανίζουν μικρά κέρδη - Τι περιμένουν οι αγορές από τα πρακτικά της Fed 

Μικρές διακυμάνσεις παρατηρούνται την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας -σε μια προσπάθεια προεξόφλησης των επόμενων βημάτων της Federal Reserve.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 120 μονάδες ή κατά 0,34% και διαμορφώνεται στις 34.203 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, αυξάνεται στο +0,50% και τις 4.023 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,79% και ανέρχεται στις 11.263 μονάδες. 

Οι επενδυτές, όπως προαναφέρθηκε, επιχειρούν να «αναζητήσουν» τις μελλοντικές κινήσεις της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, στρέφοντας το βλέμμα στην αποψινή αποκάλυψη των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed στις 1 και 2 Νοεμβρίου, όταν το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 75 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο εύρος 3,75% – 4%.  

>>> Διαβάστε επίσης: Wall Street: Αναζήτηση προσήμου με το βλέμμα στην Κίνα <<<

Η επόμενη συνάντηση των Αμερικανών τραπεζιτών είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προβεί σε νέα παρέμβαση, η οποία όμως θα περιοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75 μονάδες βάσης, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές.  

Αυτή η κίνηση, εφόσον επιβεβαιωθεί και στην πράξη, εξηγείται αφενός από το γεγονός ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή εμφανίζει σημάδια κορύφωσης, αφετέρου από το γεγονός ότι τα υψηλά επιτόκια «πνίγουν» την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές ήδη να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης. 

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η μέχρι στιγμής επίδοση της αμερικανικής οικονομίας είναι εντυπωσιακά ανθεκτική, με την αγορά εργασίας να «κρατάει» και τον ρυθμό ανάπτυξης να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα (2,6% στο γ’ τρίμηνο), παρά τη συρρίκνωση των δύο πρώτων τριμήνων (1,6% και 0,6%).   

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η οποία επίσης λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις της Fed, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας σημείωσαν άνοδο κατά 17.000 την τελευταία εβδομάδα (13-19 Νοεμβρίου), ως απόρροια του πρόσφατου κύματος απολύσεων στις τεχνολογικές εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά, σε γενικές γραμμές, οι συνθήκες παραμένουν «σφιχτές».

Η Wall Street, χάρη στις προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιξης (από 75 σε 50 μονάδες η αύξηση των επιτοκίων), βρίσκεται σε θετική τροχιά τις τελευταίες ημέρες, με τον S&P 500 να κυμαίνεται άνω των 4.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.  

«Η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει αισιόδοξη, καθοδηγώντας το ράλι στην αγορά» εξηγεί ο Έγκεν Πρόφιτ, επικεφαλής της Profit Investments. «Πηγαίνοντας προς την επόμενη συνεδρίαση της Fed, νομίζω ότι η κεντρική τράπεζα θα μετριάσει ελαφρώς τη ρητορική της. Έτσι, οι επενδυτές θα διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, αγνοώντας τα αρνητικά σημάδια» σπεύδει να προσθέσει, μιλώντας στο CNBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία «κανονική» της εβδομάδας, καθώς την Πέμπτη η αγορά θα είναι κλειστή λόγω της Γιορτής των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα λόγω της BlackFriday. 

Πηγή: Newmoney.gr

 
7217