Στάση αναμονής στις αγορές μετοχών

Μικρές μεταβολές σε Ευρώπη και Wall Street

Μικρές μεταβολές εμφανίζουν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια μετοχών, με τους επενδυτές να διατηρούν το βλέμμα στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις, αλλά και στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους και να αποσύρουν τα υπερ-χαλαρά μέτρα.  

Στη Wall Street, συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυξάνεται κατά 0,2% και κυμαίνεται στις 34.423 μονάδες. Θετικά πρόσημα παρουσιάζει και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος κινείται στο +0,4%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq βρίσκεται στο +0,6% και τις 14.000 μονάδες.  

«Ενώ η αγορά προσπαθεί να ανακάμψει από την πρόσφατη διόρθωση, παραμένει περισσότερο ριψοκίνδυνη και αβέβαιη σε σχέση με τα προ-πολέμου επίπεδα» τονίζει στο CNBC ο Richard Saperstein, επικεφαλής αναλυτής της Treasury Partners, περιγράφοντας μέσα σε λίγες λέξεις το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την περίοδο. 

Οι ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, επιτείνουν τη μεταβλητότητα των αγορών, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες στο μυαλό των επενδυτών, οι οποίοι φοβούνται τον κίνδυνο για μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων (ήδη η Fed αύξησε τα επιτόκια στο 0,25%). 

Ταυτόχρονα, η διολίσθηση των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 έρχεται να «διευκολύνει» την κεντρική τράπεζα στην απόφαση για ενδεχόμενη επιτάχυνση της διαδικασίας απόσυρσης των νομισματικών μέτρων της πανδημικής περιόδου (αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Μάιο ή τον Ιούνιο). 

Στην Ευρώπη, την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,1% και τις 453 μονάδες, ενώ μικρές απώλειες κατά 0,3% και κατά 0,1% εμφανίζουν αντίστοιχα, οι δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Από την πλευρά τους, τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Μιλάνο ενισχύονται οριακά κατά 0,1% και κατά 0,4%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Daimler Truck αυξάνεται κατά τουλάχιστον 7%, μετά τα αισιόδοξα εταιρικά μεγέθη, ενώ η μετοχή της βρετανικής Bridgepoint εκτοξεύεται στο 13%, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Στον αντίποδα, η μετοχή της γερμανικής Kion Group υποχωρεί κατά 7,6%. 

newmoney.gr

 
6580
Thumbnail