Στη μέγγενη της μετάλλαξης Όμικρον τα Χρηματιστήρια

Στο μικροσκόπιο των αγορών οι ειδήσεις για την νέα μετάλλαξη Ομικρον

Οι ανησυχίες που έχει ξυπνήσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον εξαπλώνονται στις παγκόσμιες αγορές με τους αναλυτές να εστιάζουν σε κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να διασαφηνίσει την επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης και άρα τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει σε επίπεδο μέτρων και οικονομίας.

Οι δείκτες στα βασικά Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια διευρύνουν τις απώλειες τους καθώς εξελίσσεται η συνεδρίαση σε μια μέρα που είχε ήδη ξεκινήσει αρνητικά. Μεσολάβησε η δημοσιοποίηση εγγράφου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σύμφωνα με το οποίο η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να ξεπεράσει σε διασπορά τη μετάλλαξη Δέλτα και να κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας μετάλλαξης επί της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διευρύνει τις απώλειές του στο 1,7% από 1,2% νωρίτερα. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει ο κλάδος της τεχνολογίας με υποχώρηση κατά 4,1% αλλά και οι υπόλοιποι κλάδοι βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,17%, ενώ ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες κατά 1,87% ή 288 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,70%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στα Χρηματιστήρια του Νότου με τον ιταλικό FTSE MIB να βρίσκεται στο -1,85% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στο -2,17% .

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο οι απώλειες του Γενικού Δείκτη περιορίζονται προς το παρόν στο 0,74% ενώ η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα.

Το πρωί οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, παίρνοντας τη σκυτάλη από μια αρνητική συνεδρίαση στη Wall Street που οδήγησε τον Dow Jones σε απώλεια να χάνει 461 μονάδες. Στην αμερικανική αγορά εκτός από την αναζωπύρωση των ανησυχιών που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «βάρυνε» και η πρόθεση της Fed να προχωρήσει πιο γρήγορα σε τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

newmoney.gr

 
5817