Στο «κόκκινο» οι μετοχές: Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street

Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται σήμερα οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, επηρεαζόμενοι από τη μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το sell off στα κρατικά ομόλογα. Το κλίμα, άλλωστε, επιδεινώθηκε σημαντικά, μετά το σήμα της Κριστίν Λαγκάρντ (επικεφαλής της ΕΚΤ) για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 150 μονάδες ή κατά 0,5% και διαμορφώνεται στις 32.753 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να καθορίζεται στο -0,67% και τις 4.088 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, επιπλέον, χάνει περίπου 1% και περιορίζεται στις 11.970 μονάδες. 

Οι σημερινές απώλειες επέρχονται ως συνέχεια της νέας επιδείνωσης στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού να ενισχύεται στο 3,05%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018. Αντίστοιχη άνοδος παρατηρείται και στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με το 10ετές ελληνικό να φλερτάρει με το 4%.  

Το νέο sell off συνιστά αποτέλεσμα των σημερινών κινήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP), ενώ προανήγγειλε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για τον Ιούλιο.

>>Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Αυξάνει 0,25% τα επιτόκια τον Ιούλιο<< 

Για πρώτη φορά, δε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τον προσεχή Σεπτέμβριο, πιθανώς 50 μονάδων βάσεων, κάτι που υποδηλώνει μια αισθητή αλλαγή της ρητορικής της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση των «γερακιών», δηλαδή προς όσων υποστηρίζουν την ποσοτική σύσφιγξη.  

Ταυτόχρονα, η Φρανκφούρτη έσπευσε να υποβαθμίσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αλλά και να αναβαθμίσει τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο αντανακλά το κρίσιμο μονοπάτι που καλείται να διασχίσει η ευρωπαϊκή οικονομία.  

Ας σημειωθεί ότι η Federal Reserve, δηλαδή η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, εξακολουθεί να προηγείται της ΕΚΤ στον κύκλο της ποσοτικής σύσφιγξης, έχοντας ήδη διαμορφώσει τα επιτόκια στο 0,75%, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού (8,3%).  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην ευρωπαϊκή αγορά, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί σημαντικά στο -1,36% και τις 434 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 1,6%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,53% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 1,93%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 1%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 περιορίζεται κατά 1,4%.

Επανερχόμενοι στη Wall Street, η μετοχή της Tesla κερδίζει τουλάχιστον 2%, χάρη στην αναβάθμιση της σύστασης σε «buy» από τη UBS. Παράλληλα, η μετοχή της Target κερδίζει κατά 1%, μετά την απόφαση για αύξηση του μερίσματος (παρά τα απογοητευτικά μεγέθη του α’ τριμήνου). Στον αντίποδα, η μετοχή της Five Below υποχωρεί άνω του 7%, εξαιτίας των αδύναμων προβλέψεων για το β’ τρίμηνο. 

newmoney.gr

 
6783