Στον χρηματιστηριακό αγώνα και πάλι ο δεικτης Stoxx 600

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 1,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη με διαφορά άνοδο, μετά την απόφαση της Fed να μειώσει

Ένα ράλι στις τραπεζικές μετοχές οδηγεί σε τροχιά ανόδου τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 για πρώτη φορά ύστερα από τρεις συνεδριάσεις πτώσης. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 1,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη με διαφορά άνοδο, μετά την απόφαση της Fed να μειώσει μεν το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά και να στείλει το μήνυμα, πως εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Οι τράπεζες (που βλέπουν την κερδοφορία τους να πιέζεται όσο περισσότερο υποχωρούν τα επιτόκια) επωφελούνται επίσης και από τη στροφή των επενδυτών σε μετοχές με φθηνές αποτιμήσεις. Είναι ο μόνος κλάδος φέτος που βρίσκεται στο κόκκινο και επομένως τα περιθώρια ανάκαμψης είναι συγκριτικά μεγάλα. 

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Μετά τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών της Ιαπωνίας (άφησε αμετάβλητο, σε αρνητικό έδαφος το επιτόκιό της) και της Νορβηγίας (αύξηση για τέταρτη φορά σε έναν χρόνο το επιτόκιο, κόντρα στο ρεύμα) όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας, που αναμένεται στις 14:00 ώρα Ελλάδος. Εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά οι επενδυτές περιμένουν περισσότερο τα όσα θα επισημάνει για τον κίνδυνο του no deal Βrexit. 

Πέραν των τραπεζών εν τω μεταξύ το ενδιαφέρον των επενδυτών προσελκύουν σήμερα και οι όμιλοι πολυτελών αγαθών, που χθες κατέγραφαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Η Swatch και η Richemont βλέπουν τις μετοχές τους να ενισχύονται περισσότερο από 1% έκαστη. 

Η εικόνα είναι θετική ανά την Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,2% και στη Φραγκφούρτη ο DAX είναι στο +0,3%. Κέρδη 0,6% για τον CAC 40 στο Παρίσι και 0,5% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητος στις 871 μονάδες, παρά την άνοδο των τραπεζών κατά περισσότερο από 1%. Στον τραπεζικό δείκτη ώθηση δίνουν οι πληροφορίες ότι η Ε.Ε. είναι πολύ κοντά στο να εγκρίνει το σχέδιο Hercules για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.  

Μιλώντας στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, τόνισε πως οι τράπεζες καταβάλλουν πραγματική προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων, γεγονός που σε συνδυασμό με τη σταθερότητα στη χάραξη της πολιτικής στηρίζει την οικονομία. Τόνισε δε πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου των ελληνικών μετοχών, χάρη στις ελκυστικές αποτιμήσεις τους. 

naftemporiki.gr