Συγκράτησε τα κέρδη του ο χρυσός στην εβδομάδα

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή, με το πολύτιμο μέταλλο να δέχεται πίεση από την άνοδο της απόδοσης των ομολόγων. Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση συγκράτησε τα κέρδη του, στην ισχυρότερη άνοδο των τελευταίων έξι εβδομάδων. 

Ο χρυσός έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του για την εβδομάδα την Παρασκευή, "με τους επενδυτές να επιλέγουν τις αγορές μετοχών και όχι του μετάλλου-καταφυγίου", δήλωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της ThinkMarkets.

Ο χρυσός "παραμένει κολλημένος εντός των υφιστάμενων ορίων του, καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται αν οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά", με την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εξετάζει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα μέσα Νοεμβρίου ή στα μέσα Δεκεμβρίου", πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως σημείωσε, "ορισμένοι επενδυτές θα θέλησουν να αγοράσουν στην πτώση του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού".

Την Παρασκευή ο χρυσός κινήθηκε σε "χαμηλές πτήσεις" μετά τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου που έδειξαν ότι τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση, αλλά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι τον Οκτώβριο υποχώρησε η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον δείκτη Empire State της New York Fed. 

Το πολύτιμο μέταλλο απομακρύνθηκε από τα χαμηλά ημέρας μετά τα προκαρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σύμφωνα με τα οποία το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ διολισθαίνει σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν δεκαετίας, καθώς η εμπιστοσύνη στις πολιτικές Μπάιντεν μειώνεται σημαντικά.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχωρεί τον Οκτώβριο στο 71,4 από 72,8 τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal και "έβλεπαν" μέτρηση στις 73 μονάδες.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ προσθέτει  4 μονάδες βάσης στο 1,56%, ενώ το δολάριο χάνει 0,1% σε εβδομαδιαία βάση. 

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 29,60 δολάρια ή σχεδόν 1,7% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.768,30 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο πρόσθεσε 0,6%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 5νθήμερο που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 2,1% την Παρασκευή στα 4,73 δολάρια ανά λίβρα, κλείνοντας με κέρδη σχεδόν 11% στην εβδομάδα.

Το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 13 σεντς, ή σχεδόν 0,6%, στα 23,349 δολάρια ανά ουγγιά, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση κέρδισε περίπου 2,8%. Η πλατίνα παραδόσεως Ιανουαρίου πρόσθεσε 0,6% στα 1.058,90 δολάρια ανά ουγγιά, με κέρδη περίπου 3% στο 5νθήμερο.

Τέλος, το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου για το παλλάδιο υποχώρησε κατά 3,5% στα 2.076,60 δολάρια ανά ουγγιά, ωστόσο συγκράτησε μικρά κέρδη της τάξης του 0,2% στην εβδομάδα.

Πηγή: Capital.gr

 
5627
Thumbnail