Ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κοντά στις 651 μονάδες, μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίας

Υπό πίεση για τρίτη διαδοχική ημέρα τελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δοκιμάζουν το τεχνικό όριο των 650 μονάδων, ενώ συνεχίζονται οι διεθνείς αναταράξεις λόγω της σινο-αμερικανικής εμπορικής διαμάχης.

 

Ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με την naftemporiki.gr, περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 0,90% και διαμορφώνεται στις 651,01 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται τις υψηλότερες απώλειες, οι οποίες ανέρχονται λίγο πάνω από το 2%, καθώς η Alpha Bank διολισθαίνει κατά 2,44%, η Εθνική Τράπεζα κατά 1,80%, η Eurobank κατά 1,85% και η Πειραιώς κατά 1,90%.

 

Οι αναλυτές αναμένουν κάποια θετική είδηση, προκειμένου η ελληνική αγορά να ανακάμψει και να ξεφύγει από το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών, εντός του οποίου έχει εγκλωβιστεί.

 

Ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη παραμένει στα… αζήτητα, κάτι το οποίο ενδεχομένως να ισχύσει και τις επόμενες εβδομάδες, έως το τέλος του 2018.

 

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό τις υψηλότερες απώλειες παρουσιάζει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία υποχωρεί κατά 2,55%, ενώ στο 2,30% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ και Jumbo. Ταυτόχρονα, πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η κάμψη για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

 

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο τρεις βρίσκονται σε θετικό έδαφος -Fourlis, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.

 

Το κύμα πιέσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως προαναφέρθηκε, προέρχεται από το… εξωτερικό και συνιστά απόρροια των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο, με τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να παραμένουν «άλυτες».

 

Περαιτέρω προβληματισμό προκάλεσε και η σύλληψη της επικεφαλής οικονομικής διευθύντριας της Huawei, στο Βανκούβερ, με την κατηγορία της παραβίασης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Η ίδια μάλιστα, αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες στις ΗΠΑ.

 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέσω της 90ήμερης εκεχειρίας.

 
1408
Thumbnail

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την τελευταία συνεδρίαση μίας από τις χειρότερες εβδομάδες του έτους και έπειτα από τις μαζικές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται σε ρυθμούς εμπορικού πολέμου, με τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προέβλεψε γρήγορο τέλος στην αντιπαράθεση με την Κίνα, να συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος και στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών. Όμως ο αρχικός ενθουσιασμός και τα κέρδη πάνω από 1% γρήγορα μετριάσθηκαν, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για κλιμάκωση των εντάσεων και από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,56%, σε εβδομαδιαία βάση όμως κατέγραψε απώλειες. Ο Μάιος ήταν μήνας απωλειών για τις ευρωπαϊκές μετοχές, για πρώτη φορά έπειτα από τις μαζικές ρευστοποιήσεις τον Δεκέμβριο του 2018.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

 

Με άνοδο έκλεισαν τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX της Φραγκφούρτης να ενισχύεται 0,43% και τον CAC 40 του Παρισιού να καταγράφει κέρδη 0,67%. Άνοδος 0,65% και για τον FTSE 100 του Λονδίνου, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει τις εξαγγελίες Μέι περί παραίτησης.

ad2mobile

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ξεχώρισε ο FTSE MIB του Μιλάνου, με κέρδη 1,20%, χάρη στις καθησυχαστικές δηλώσεις Σαλβίνι ότι δεν επιθυμεί εκτόξευση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

naftemporiki.gr

article 1