Τα καμώματα Ερντογάν «λύγισαν» την τουρκική λίρα

Οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την συνεχιζόμενη κατρακύλα της τουρκικής λίρας

Δεν τα κατάφερε η τουρκική λίρα σήμερα (23/9) και λίγα λεπτά πριν από τις 14:00 ώρα Κύπρου κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό – στο 7,6861 έφτασε η σχέση ανταλλαγής της με το αμερικανικό νόμισμα.

Η μέρα ξεκίνησε με ανανεωμένο, ορμητικό κύμα πωλήσεων για το τουρκικό νόμισμα και οι ενδείξεις από την ώρα των πωλήσεων παραπέμπουν σε πωλήσεις από το εσωτερικό της χώρας.

Και αυτό παρά τις γιγαντιαίες παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας του Ερντογάν – η οποία με πώληση δανεικών δολαρίων (καθώς τα δικά της διαθέσιμα έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί) – προσπαθεί να συγκρατήσει την ισοτιμία της λίρας η οποία έχει μπει σε φάση επιταχυνόμενης πτώσης, καθώς πλέον εκατομμύρια Τούρκοι ωθούν το ίδιο τους το νόμισμα χαμηλότερα όταν πωλούν τις λίρες τους λόγω ανασφάλειας για τους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς τους προϋπολογισμούς.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η σχέση ανταλλαγής με το δολάριο σκαρφάλωσε στις 7,6845 λίρες για ένα αμερικανικό νόμισμα μετά το μεσημέρι, ενώ σε σχέση με το ευρώ η ισοτιμία σκαρφάλωσε στις 8.99343 λίρες για ένα ευρώ.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ:
α

Το εντυπωσιακό και σήμερα είναι η έκταση των νομισματικών παρεμβάσεων της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες αντανακλώνται ξεκάθαρα στο διάγραμμα του ζεύγους USD/TRY (βλ διάγραμμα πιο κάτω).

Οι πωλήσεις λιρών από τούρκους πολίτες ήταν αθρόες από το άνοιγμα της αγοράς στην Τουρκία (06:00 UTC στο διάγραμμα) που εκτίναξαν τη σχέση ανταλλαγής ψηλότερα (και τη λίρα χαμηλότερα).

«Τα ρήγματα» που εμφανίζονται στο διάγραμμα είναι οι πωλήσεις δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας οι οποίες ρίχνουν τη σχέση ανταλλαγής, αλλά το κύμα πωλήσεων την εκτοξεύει και πάλι ψηλά.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έκανε κι άλλη μια παρέμβαση λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Κύπρου. α

Οι παρεμβάσεις σήμερα ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, πράγμα που σημαίνει ότι κάηκαν δισεκατομμύρια.

Ωστόσο ήταν ανεπιτυχείς, καθώς οι πωλήσεις πάλι σάρωσαν τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και το νόμισμα βυθίστηκε περισσότερο (με την σχέση ανταλλαγής να ξεφεύγει ψηλότερα): α

Το ερώτημα είναι ότι με τη αρνητική δυναμική που έχει το τουρκικό νόμισμα – και πλέον με τον ενεργό ρόλο που έχουν οι ίδιοι οι Τούρκοι στην κατάρρευσή του – πόσο καιρό θα μπορέσει η λίρα να παραμείνει σε επίπεδα που δεν προκαλούν συναλλαγματική κρίση, και την κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών για την οποία έχει προειδοποιήσει η Moody’s.

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ένα λόγο να προσεύχεται για την υγεία των ευρωπαίων ηγετών, ώστε να συναντηθούν το δυνατόν νωρίτερα και να παράσχουν αυτό που εύχεται: Μια εκτόνωση στο γεωπολιτικό πεδίο που θα ανακουφίσει τη λίρα και θα καθησυχάσει σε αυτή τη φάση πρώτα τους ίδιους τους Τούρκους.

Κάθε μέρα που περνά οι πιθανότητες λιγοστεύουν, και οι αναπόφευκτες επιλογές για την τουρκική οικονομία έρχονται πιο κοντά.

(newmoney.gr)
 

 
6783