Τα τρία στοιχήματα των long για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πού ποντάρουν οι επενδυτές και πώς διαμορφώνονται τώρα τα νέα για τη μακροπρόθεσμη τάση της ελληνικής αγοράς

Tο θετικό momentum στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διατηρείται, καθώς φαίνεται ότι το πολιτικό σκηνικό θα είναι καθαρό και σταθερό μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Παρότι, όμως, εκλείπει ένας σημαντικός κίνδυνος, υπάρχουν αρκετά δύσκολα σημεία (η διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι διεθνείς εξελίξεις κ.ά.) που πρέπει να προσπεράσει το Χ.Α. για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. 

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι επιλέγουν να τοποθετηθούν στοχεύοντας σε πιο μακροπρόθεσμες εξελίξεις, για τις οποίες εκτιμούν ότι θα επιφέρουν θεαματικές (θετικές) αλλαγές στην ελληνική αγορά.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σε τρία στοιχεία φαίνεται να ποντάρουν οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές στις εγχώριες μετοχές και τα ομόλογα, των οποίων η εμφάνιση είναι ήδη ορατή στην αγορά των ομολόγων. Το πρώτο είναι οι βουλευτικές εκλογές, το δεύτερο είναι η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης και η στάση τους την επόμενη διετία, με το τρίτο και τελευταίο να είναι η πιθανότητα αλλαγής status quo για την αγορά μετοχών από αναδυόμενη σε αναπτυγμένη στους δείκτες MSCI και FTSE Russell.

Το πρώτο στοιχείο είναι οι εκλογές και η πιθανότητα να προκύψει μια πιο φιλική κυβέρνηση για τις αγορές, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι μετοχές και τα ομόλογα δεν ξανακοίταξαν πίσω και συνεχίζουν να υπεραποδίδουν έναντι όλων των ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- αγορών, ποντάροντας φυσικά στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος.

Επειδή όμως ήδη έχουν προεξοφληθεί αρκετά θετικά σενάρια στις τιμές της αγοράς, η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. (αν φυσικά το επίσημο αποτέλεσμα επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις), δεν θα έχει περιθώρια για λάθος χειρισμούς, αφού οι επενδυτές περιμένουν ταχύτητα, ευελιξία και αξιοπιστία στα μεγάλα ανοιχτά θέματα.

Το στοίχημα του Investment Grade
Ο ρυθμός αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αντανακλά (και έχει βοηθήσει) την ομαλοποίηση στις αποδόσεις.
Η επιταχυνόμενη πρόοδος που σημειώθηκε στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το 2017 και μετά δείχνει ότι μια αξιολόγηση Investment Grade (IG) στα τέλη του 2020 ίσως είναι πιθανό σενάριο, σε συνάρτηση πάντα με τις εξελίξεις και στις διεθνείς αγορές. 

Η Ελλάδα απέχει τη δεδομένη χρονική στιγμή από τη βαθμίδα Investment Grade 4 ή 5 βαθμίδες και είναι αναμφίβολα μεγάλο στοίχημα η επιστροφή της χώρας σε πλήρη κανονικότητα το 2020. Η περίπτωση της Κύπρου, αν μπορεί να αποτελεί οδηγό και σημείο αναφοράς για το πότε μπορεί να αναβαθμιστεί η Ελλάδα, διέθετε τον Οκτώβριο του 2016 αξιολόγηση BB (low) ή ΒΒ- όπως είναι σήμερα η ανώτατη βαθμολογία της Ελλάδος από τις DBRS και Fitch Ratings. Στην Κύπρο χρειάστηκαν δύο χρόνια (Σεπτέμβριος 2018) έως ότου η Standard and Poor’s αναβαθμίσει την Κύπρο σε ΒΒΒ-, δηλαδή σε αξιολόγηση investment grade.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, οι πράξεις στην αγορά των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν τις συναλλαγές του 2018, με αρωγό τις νέες εκδόσεις ομολόγων, την αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας και πρωτίστως τη διάθεση των ξένων επενδυτών να κυνηγήσουν αποδόσεις. Οι ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές οφείλονται και στην κατάσταση αναμονής που επικρατεί τόσο για την πολιτική αλλαγή από τις εκλογές, όσο και για την αύξηση του ρυθμού θετικών αξιολογήσεων. 

Με δεδομένο ότι οι επενδυτές που ασχολούνται με τις αγορές των ομολόγων είναι πιο «σοφιστικέ» και με μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα απ’ ό,τι τα hedge funds που καθορίζουν ακόμη την εγχώρια αγορά μετοχών, το σήμα της ανόδου ή της πτώσης στις τιμές μπορεί να θεωρηθεί πιο υγιές, ειδικά με τις πολύ αυξημένες αξίες συναλλαγών.

Η μάχη του FTSE και του MSCI
Τον Μάρτιο ή τον Σεπτέμβριο παραδοσιακά ο οίκος FTSE/Russell προχωρά σε αξιολογήσεις των χωρών και σε πιθανές αναβαθμίσεις ή υποβαθμίσεις. Για φέτος, δεν υπάρχει κάποια πιθανότητα αλλαγής, ωστόσο το επόμενο έτος πολλοί ξένοι διαχειριστές εκτιμούν ότι μια αναβάθμιση δεν είναι απίθανη.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί πιθανότατα και ο MSCI. Ο οίκος MSCI, ο οποίος τον Μάιο του 2011 αναβάθμισε τη χώρα σε αναπτυγμένη και τον Νοέμβριο του 2013 την υποβάθμισε εκ νέου σε αναδυόμενη, θα μπορούσε το 2020, με αρωγό την άρση των capital controls και της αξιολόγησης της χώρας, να την αναβαθμίσει και πάλι.

Μάλιστα κάποιοι διαχειριστές εκτιμούν ότι οι συνεχείς θετικές ροές που συνεχίζουν να εμφανίζουν τα εγχώρια ETF (Εxchange Τraded Fund) οφείλονται σε αυτό το ενδεχόμενο. Το επιχείρημά τους είναι πως μια αγορά με μικρό μέγεθος σε όρους κεφαλαιοποίησης σε σχέση για παράδειγμα με την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες, δεν μπορεί να διαθέτει ETF με συνολικό ενεργητικό αρκετά περισσότερο σε σχέση με αυτές τις αγορές.

Με την ολοκλήρωση του πρώτο εξαμήνου για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές, φαίνεται ότι ο ρυθμός των εισροών μεγεθύνεται. Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά και ο MSCI Greece διαμορφώνεται 26% υψηλότερα από τις αρχές του έτους, αποτελώντας την πρώτη αγορά σε απόδοση σε όλο το φάσμα τόσο των αναδυόμενων όσο και των ανεπτυγμένων αγορών.

Το άθροισμα των κεφαλαίων υπό διαχείριση έχει πλέον ξεπεράσει αρκετά πιο αναπτυγμένες αλλά και μεγαλύτερες σε όρους κεφαλαιοποίησης χρηματιστηριακές αγορές, φτάνοντας το όριο των 550 εκατ. δολαρίων. Πλέον ο στόχος των 650 εκατ. δολαρίων είναι παραπάνω από εφικτός μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, αθροιστικά το αμερικανικό Global X MSCI Greece και το ευρωπαϊκό Lyxor MSCI Greece διαθέτουν 550 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση, εκ των οποίων τα 338 εκατ. αφορούν το αμερικανικό ETF και τα 213 εκατ. δολάρια το ευρωπαϊκό ETF. Οι μηνιαίες εισροές ανήλθαν σε 25 εκατ. δολάρια για το GREK σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Factset.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Για το Global X MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 25/6 ήταν: ΟΤΕ με 13,07%, Eurobank 9,46%, Αlpha Βank 9,55%, ΟΠΑΠ 6,73%, Jumbo 5,56%, Τράπεζα Πειραιώς 4,79%, Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +2,47% 4,21%, Motor Oil 2,99%, Gaslog Partners LP 3,26% και Μυτιληναίος 2,91%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της VRS, ο δείκτης P/E για το 2019 του GREΚ είναι στις 15,75 φορές και ο δείκτης P/BV, λόγω της βαρύτητας των τραπεζικών μετοχών, στις 0,50 φορές.

Για το Lyxor MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις στις 25/6 ήταν: Coca Cola HBC 25,64%, ΟΤΕ 11,40%, ΟΠΑΠ 8,76%, Αlpha Βank 8,91%, Eurobank 8,16%, Jumbo 6,94%, Motor Oil 5,49%, Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +2,47% 4,93%, Μυτιληναίος 3,94% και Τράπεζα Πειραιώς 3,17%.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr