Αισιοδοξία για το εμπόριο, καθώς η Κίνα τείνει «κλάδο ελαίας» προς τις ΗΠΑ

Με άνοδο στις πρωινές συναλλαγές οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική. Στο μεταξύ, οι εμπορικές ανησυχίες αλλά και ο κίνδυνος για ένα Brexit χωρίς συμφωνία έχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, καταλαγιάσει.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,34% στις 387,76 μονάδες, με τον κλάδο των πρώτων υλών να κάνει άλμα 1% ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχωρούν κατά 0,2%. Οι περισσότεροι κλάδοι και οι μεγαλύτεροι δείκτες κινούνται ανοδικά.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 ενισχύεται κατά 0,50%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο +0,48%, στο Παρίσι ο CAC40 με άνοδο 0,25%, ενώ στην ευρωπεριφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,37% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 ενισχύεται οριακά κατά 0,02%.

Σε ό,τι αφορά την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι αναλυτές προσδοκούν ότι θα ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκφράσει αυξανόμενες ανησυχίες για τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, και ενώ η κεντρική τράπεζα φαίνεται έτοιμη να υιοθετήσει μια νομισματική πολιτική που θα συμπιέσει τα κέρδη τους. Ο πρόεδρος της ένωσης γερμανικών τραπεζών συμφώνησε με την ολλανδική τράπεζα ING που κατακρίνει τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Στο μεταξύ, η Deutsche Bank ανέφερε σε σημείωμά της ότι τώρα προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 100 μ.β. των επιτοκίων από την αμερικανική Fed και ότι «βλέπει» πτώση της ανάπτυξης κάτω από το 1,5% μέχρι τα μέσα του 2020, εκτός κι αν υπάρξει νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Στις ΗΠΑ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Peter Navarro, έκανε κάποιες κινήσεις προκειμένου να μειώσει τις προσδοκίες για τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ- Κίνας που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Σήμερα, η Κίνα ανακοίνωσε την εξαίρεση 16 κατηγοριών αμερικανικών προϊόντων από τους πρόσθετους δασμούς. Η εξαίρεσή τους θα τεθεί σε ισχύ από τις 17 Σεπτεμβρίου.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Παράλληλα, το Πεκίνο αναμένεται να αγοράσει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ προκειμένου να ρίξει γέφυρες για την επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας, όπως μετέδωσε η South China Morning Post.

Νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτές τάσεις, καθώς τα κινεζικά υποχώρησαν ενώ άνοδος σημειώθηκε σε Ιαπωνία, Χονγκ Κογνκ και Νότια Κορέα.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 
2955
Thumbnail

Ούτε ίχνος «ιού» ανησυχίας δεν έχει εισχωρήσει στα χρηματιστήρια. Παρά την παγκόσμια μετάδοση του νέου ιού οι επενδυτές δεν χαλούν το κέφι τους και συνεχίζουν ακάθεκτα να νοιάζονται για την κερδοφορία τους. Το ότι το επιτυγχάνουν φαίνεται και από την κίνηση στα Χρηματιστήρια. Ο γερμανικός δείκτης Dax για παράδειγμα βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε ύψη ρεκόρ. Αλλά και άλλοι δείκτες, όπως ο Dow Jones στις ΗΠΑ, καταγράφουν κέρδη. Ακόμη και τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα φαίνεται να «αναρρώνουν», αν και ο κορωνοϊός συνεχώς μεταδίδεται.

ad1mobile

Κλίμα ομαλοποίησης

«Τα χρηματιστήρια έχουν από καιρό απαγκιστρωθεί από τις διαδικασίες της πραγματικής οικονομίας» αναλύει την κατάσταση ο πρόεδρος του  Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Γκάμπριελ Φελντμάιερ

«Η επιδημία του κορωνοϊού προκάλεσε θύελλα στα χρηματιστήρια, που όμως δεν κράτησε πολύ. Στο μεταξύ οι τιμές των μετοχών έχουν σταθεροποιηθεί» παρατηρούν εμπειρογνώμονες της Commerzbank. Ίδια εικόνα καταγράφηκε και κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού SARS. Τότε οι τιμές των μετοχών ομαλοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2003, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2003 ήταν πολύ υψηλός. Εδώ και εβδομάδες τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα αυξάνονται συνεχώς. Αλλά φαίνεται ότι θέμα δεν σπαζοκεφαλιάζει τους επενδυτές και δείχνουν να το έχουν αφήσει πίσω τους. «Τα χρηματιστήρια έχουν από καιρό απαγκιστρωθεί από τις διαδικασίες της πραγματικής οικονομίας» αναλύει την κατάσταση ο πρόεδρος του  Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Γκάμπριελ Φελντμάιερ, μιλώντας στην Handelsblatt. Οι δυνάμεις αντίστασης των αγορών εξηγούνται επίσης και με τον ευνοϊκό άνεμο που πνέει από τη συνεχιζόμενη πολιτική του φτηνού χρήματος, επισημαίνει η κεντρική γερμανική συνεταιριστική τράπεζα DZ με έδρα τη Φρανκφούρτη.

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Εδώ και χρόνια οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο κρατούν το χρήμα φτηνό και πλημμυρίζουν τις αγορές με ρευστό από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αυτό εκτοξεύει στα ύψη τα χρηματιστήρια. Επειδή τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά και οι επικερδείς επενδύσεις σπάνιες,  οι επενδυτές προτιμούν τις μετοχές.

Δεν περιμένουν κατάρρευση οι οικονομολόγοι

Η πολιτική φτηνού χρήματος της ΕΚΤ συμβάλλει στον καθησυχασμό των επενδυτών

Στον χώρο του ευρώ δεν διαφαίνεται τερματισμός της πολιτικής του φτηνού χρήματος. Η Τράπεζας της Κίνας διοχετεύει επίσης ρευστό για να αντιμετωπίσει πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από το νέο ιό. Οι τράπεζες εκεί δανείζονται χρήματα από την κεντρική τράπεζα με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να επέμβουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία. Όλα αυτά επενεργούν κατευναστικά στους επενδυτές. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν είπε πρόσφατα ότι οι εκδοτικές τράπεζες θα παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Η εμπειρία από πανδημίες, όπως με τον SARS, δείχνει ότι η κρίση του κορωνοϊού προκαλεί σημαντικές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά όχι μακροπρόθεσμες. Διακυμάνσεις στις αγορές, ανάλογες με αυτές στην έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης, όταν κατέρρευσαν τα χρηματιστήρια και η παγκόσμια οικονομία ήταν στο χείλος της καταστροφής, δεν περιμένουν οι οικονομολόγοι.

ad2mobile

Τότε επηρεάστηκε όλο το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της διαπλοκής των συστημάτων τους πέρα από εθνικά όρια, θυμίζουν οικονομολόγοι της Commerzbank. «Δεν πρόκειται για την ίδια περίπτωση», λένε. «Το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από την επιδημία του κορωνοϊού και δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με αυτά δυτικών χωρών». Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας Έσσεν- Θουριγγίας οι επενδυτές δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τα καλό κλίμα στα χρηματιστήρια. «Οι τράπεζες παραμένουν επιρρεπείς στην εύθραυστη πορεία της βιομηχανίας ανεξαρτήτως αξίας των μετοχών».

DW

article 1