Ύφεση,πληθωρισμός και επιτόκια κρατούν «αιχμάλωτη» τη Wall Street

Οι αμερικανικοί δείκτες εμφανίζουν αρνητικά πρόσημα, μετρώντας απώλειες άνω του 20%

Σε αρνητικό έδαφος παραμένει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η διάθεση για την ανάληψη περιττού ρίσκου εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, εν μέσω της κλιμακούμενης αβεβαιότητας αλλά και των διαδοχικών προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 13 μονάδες ή κατά 0,04% και περιορίζεται στις 29.189 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ταυτόχρονα, μειώνεται κατά 0,81% και διαπραγματεύεται στις 3.583 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq συρρικνώνεται στο –1,28% και τις 10.407 μονάδες, διατηρούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 2ετίας. 

Η επενδυτική ψυχολογία είναι αισθητά αποδυναμωμένη τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας «τρομάζει» τις αγορές, με τους αναλυτές να αναμένουν νέο «πόνο» στις μετοχές. Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, προειδοποίησε για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας σε βάθος 6 έως 9 μηνών, ενώ την Τρίτη το ΔΝΤ, αφού «έκοψε» τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, ξεκαθάρισε ότι «τα χειρότερα έπονται». 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν μια οριακή οπισθοχώρηση στο 8,1% από 8,3% τον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις 2 Νοεμβρίου σε ακόμη μία mega – αύξηση επιτοκίων (κατά 75 μονάδες), προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων. 

Κι αυτό, παρότι γνωρίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, οδηγούν σε πτώση τις μετοχές και αυξάνουν το κόστος δανεισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ διευρύνεται την Τρίτη κατά 4 μονάδες βάσης και αναρριχάται στο 3,924%, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.  

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και για ακόμη έναν λόγο, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η δημοσίευση των πρώτων εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου. Ανάμεσα σ΄ αυτές ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών –JP Morgan, Wells Fargo, Morgan Stanly και Citi- αλλά και των εταιρειών PepsiCo, Delta και Domino.   

Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,52% και τις 388 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,50%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,72% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,35%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 0,93%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 περιορίζεται κατά 0,51%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της γερμανικής Brenntag σημειώνει πτώση κατά 6,4% εξαιτίας της μείωσης της τιμής – στόχου από την Stifel. Κατά τουλάχιστον 6% διολισθαίνει και η μετοχή της ελβετικής Givaudan, μετά τα αδύναμα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Η μετοχή της Qiagen, αντίθετα, ενισχύεται κατά 5,6% χάρη στις συζητήσεις συγχώνευσης με την Bio-Rad Laboratories. 

newmoney.gr