Κοντά σε ιστορικά ρεκόρ Nasdaq και S&P 500 - Άνοδος για χρυσό και πετρέλαιο

Ανοδική πορεία ακολουθούν οι μετοχές  στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και σήμερα, Πέμπτη,  διευρύνοντας τα χθεσινά κέρδη που οδήγησαν τον Nasdaq σε επίπεδα-ρεκόρ και τον S&P 500 να ξεπεράσει για πρώτη φορά – ενδοσυνεδριακά –  το όριο των  3.000 μονάδων.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,51% στο επίπεδο των 26.998,32 μονάδων. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,20% στο επίπεδο των 8.219,24 μονάδων. Ο ευρύτερος δείκλτης S&P 500  στις 27.001 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,2% στις 8.219 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,22% και διαμορφώνεται στις 2.998,42 μονάδες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Tα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου της Ομπσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ,  που δημοσιεύθηκαν χθες,  Τετάρτη, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της  έκριναν ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αβεβαιότητες και ο κίνδυνος χειροτέρευσης του outlook της αμερικανικής οικονομίας,  ενισχύοντας, έτσι,  τις πιθανότητες για μια μείωση επιτοκίου βραχυπρόθεσμα.

«Πολλοί έκριναν ότι θα είναι επιβεβλημένη η επιπρόσθετη νομισματική διευκόλυνση βραχυπρόθεσμα, αν οι τελευταίες εξελίξεις διατηρηθούν και συνεχίσουν να επιβαρύνουν το οικονομικό outlook», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 18ης και 19ης Ιουνίου.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο κ. Πάουελ είχε δηλώσει πως οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και την αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας».

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,38% στα 60,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,25% στα 1.416 δολάρια ανά ουγγιά.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,252 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται κατά 1,6 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,077%.

Οι μετοχές του τομέα της υγείας, σημειώνουν σημαντική άνοδο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσύρει νομοσχέδιο που θα καταργούσε επιδοτήσεις του Medicare και του Medicaid.

newmoney.gr

 
2580
Thumbnail

Όταν μια αγορά είναι ήδη παγκόσμια πρωταθλήτρια στις αποδόσεις με ποσοστό 42%, λογικά αναμένεις ένα καλό κλείσιμο για την χρονιά που φεύγει.

ad1mobile

Αυτό ανέμεναν οι ξένοι επενδυτές από την Ελλάδα, αλλά για μια σειρά από λόγους η ελληνική αγορά δεν ακολουθεί τις ανεπτυγμένες αγορές στο ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων της χρονιάς. Αντίθετα, μάλιστα, απογοητεύει σε μεγάλο βαθμό καθώς το bid των αγοραστών δεν είναι αρκετό για να υπερβεί η αγορά ούτε τις 900 μονάδες.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

,

ασεδ

ad1mobile
,

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η αγορά έχει τέτοια απογοητευτική εικόνα είναι τι ρωτούν οι ξένοι επενδυτές στις συσκέψεις τους: Έχουμε ρίσκα και ποια για την Ελλάδα το 2020; Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το ρίσκο της εκτέλεσης των τιτλοποιήσεων για τα κόκκινα δάνεια. Συνεπώς, η επόμενη φράση που λένε τα επενδυτικά τμήματα είναι «Ωραία, μειώστε τις θέσεις σας και θα τους ξαναδούμε τους πρώτους μήνες του 2020».

ad1mobile

Αναλυτικά, λοιπόν οι λόγοι της κακής εμφάνισης στην πιο αποδοτική αγορά είναι οι εξής :

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το σχέδιο «Ηρακλής» καθυστέρησε αρκετά και αναμένεται η ψήφισή του έως τις 15 Δεκεμβρίου. Το σχέδιο θα αφαιρέσει 30 δισ. ευρώ από τον όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά περιλαμβάνει ρίσκα, όπως τις τιτλοποιήσεις οι οποίες προϋποθέτουν αγορές και επενδυτές πρόθυμους να συμμετάσχουν. Ως εκ τούτου, για τους περισσότερους επενδυτές θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει πριν αλλάξουν ρότα τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δεύτερος λόγος της αδυναμίας είναι η αφαίμαξη της αγοράς με ξαφνική άντληση κεφαλαίων και από Έλληνες επενδυτές μέσω ομολόγων, αυξήσεων κεφαλαίου.

Μια αγορά που διακινεί 1,9 δισ. ευρώ τον μήνα, δεν μπορεί να αντέξει την άντληση κεφαλαίων πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Οι συγκυρίες έφεραν μια σειρά από εταιρείες να ζητούν χρήματα. Τα αποτελέσματα είναι θετικά, καθώς οι εταιρείες αντλούν φθηνό χρήμα πλην εξαιρέσεων. Τα κεφάλαια λείπουν και παράλληλα υπάρχει ένα θετικό στοιχείο: οι Έλληνες επενδυτές θα είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν πιο ενεργά στο χρηματιστήριο εφόσον αντιληφθούν πως η αγορά δεν θα άγεται και θα φέρεται από τα hedge funds. Tότε, ένα μέρος απο την ρευστότητα των ομολόγων θα μεταφερθεί και προς το χρηματιστήριο.

Ο τρίτος λόγος ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφορά τους ξένους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών. Έχουν λάβει αυξημένα ρίσκα στις ελληνικές τράπεζες (με ανοικτό το θέμα της Κίνας) και δεν μπορούν να κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Ειδικά, όταν εκδηλώνονται στο τέλος της χρονιάς. Ως εκ τούτου, η αναφορά της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες λόγω του APS, προκαλεί εύλογες απορίες στους ξένους επενδυτές.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η συνέχεια

ad2mobile

Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις τόσο περισσότερο θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά. Εφόσον, παράλληλα ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι τράπεζες ξεκινήσουν τις χρηματοδοτήσεις τότε η εικόνα της αγοράς θα είναι διαφορετική, αν δεν προκύψει φυσικά ένα πρόβλημα από τις αγορές του εξωτερικού. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν προχωρούν οι τιτλοποιήσεις οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το ρίσκο εκτέλεσης των τιτλοποιήσεων είναι και το μεγαλύτερο για την ελληνική αγορά.

Δημήτρης Παφίλας/newmoney

article 1