Επενδυτές και αναλυτές αναμένουν την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Κονγκρέσο

Με πτώση έκλεισαν το βράδυ της Δευτέρας (8/7) οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Από την έναρξη της συνεδρίασης οι τιμές των μετοχών δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ διασκεδάζουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,43%, στις 26.806,21 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,78%, κλείνοντας στις 8.098,38 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,48%, στις 2.975,95 μονάδες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η τιμή της μετοχής της Apple δέχθηκε μεγάλες πιέσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει με απώλειες 2,06%. Το αρνητικό κλίμα για την εταιρεία διαμορφώθηκε μετά από τη δημοσιοποίηση μιας ανάλυσης της Rosenblatt Securities, η οποία υποβαθμίζει την μετοχή από «ουδέτερη» σε «πώληση». Μάλιστα και άλλοι αναλυτές αναφέρουν ότι η πορεία της μετοχής θα χειροτερεύσει στο επόμενο εξάμηνο έως δωδεκάμηνο. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πωλήσεις του iPhone προβλέπονται απογοητευτικές ενώ και η ανάπτυξη των άλλων προϊόντων παρουσιάζει σημαντική υστέρηση.

Η πορεία της μετοχής της Boeing έκλεισε με πτώση 1,35%, αν και ενδοσυνεδριακά παρουσίασε και μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 1,70%. Η πτωτική πορεία οφείλεται στην είδηση ότι αρκετές αεροπορικές εταιρείες δεν θα ολοκληρώσουν, τελικά, τις παραγγελίες τους για 737 Max και θα προτιμήσουν αεροσκάφη της ευρωπαίας ανταγωνίστριάς της, Airbus.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στα επιτόκια, οι επενδυτές συνεχίζουν να θεωρούν πιθανή μια μείωση επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, τον ερχόμενο μήνα, αλλά όχι κατά 50 μονάδες βάσης όπως προηγουμένως. Αναλυτές επισήμαναν ότι η ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ενώπιον του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα θα αποτελέσει καταλύτη για την πορεία των μετοχών.

«Οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να αναμένουν μια μείωση επιτοκίου από τη Fed στο τέλος Ιουλίου, αλλά όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη», ανέφερε σε σημείωμα αναλυτής της Julius Baer.

«Όσον αφορά τις μετοχές, οποιοδήποτε μακροοικονομικό στοιχείο που περιορίζει τις ανησυχίες για επικείμενη επιβράδυνση, σε συνδυασμό με μια Fed που δεν προχωρά σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και μια πιο απότομη καμπύλη επιτοκίων, δημιουργούν κατά την άποψή μας ένα θετικό κλίμα για τις μετοχές γενικότερα», πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε οριακά πτωτικά στα 57,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημείωσε πτώση 0,41% στα 1.394.30 δολάρια ανά ουγγιά.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,1209 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,7 μονάδες βάσης στο 2,051%.

Γεράσιμος Ζώτος – newmoney.gr

 
2459
Thumbnail

Συνεχίστηκε και σήμερα (11/11) η υποχώρηση των τιμών στην αγορά των ομολόγων.

ad1mobile

Παρόλο που η αγορά έχει εισέλθει σε τροχιά αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, κυριάρχησαν για δεύτερη συνεδρίαση, ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να κινηθούν ανοδικά.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αγγίζει το 1,38%, από 1,32% που κυμαίνονταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται, ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει κάτω από το 1,2%, σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτή των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Στο 0,48% διατηρήθηκε, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Αρνητικό το κλίμα και στις μεγάλες διεθνείς αγορές ομολόγων μετά την αναθεώρηση των προοπτικών των κρατικών ομολόγων από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Ο διεθνής οίκος, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο, την επιβράδυνση της ανάκαμψης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τον αυξημένο κίνδυνο για νέα χρηματοοικονομικά σοκ, αναθεώρησε ως «αρνητικές» από «σταθερές» τις προοπτικές των κρατικών ομολόγων. Μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 15ετές ομόλογο, με 5 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε περαιτέρω στο 1,38%, από 1,36% την Παρασκευή (8/11), έναντι 0,26 % του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,63%, από 1,62% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται, νωρίς το απόγευμα, στα 1,1030 δολάρια από το επίπεδο των 1,1027 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο ευνοεί το δολάριο. Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία επηρεάζουν αρνητικά το ευρώ.

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα εστιάζεται στην κατάθεση του προέδρου της Fed στο Κογκρέσο και στα στοιχεία για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου στην Ευρωζώνη.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι εξελίξεις αναφορικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει συμφωνηθεί το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,274%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,336%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,40% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,46%.

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

ad2mobile

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1041 δολάρια.

Πηγή: fortunegreece
 

article 1