Ξεκίνησαν οι πρώτες επιπτώσεις – Καταρρέει η ευρωπαϊκή Sberbank

Υπό «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» η ευρωπαϊκή θυγατρική της ρωσικής Sberbank

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτίμησε ότι η Sberbank Europe AG και οι δύο θυγατρικές της στην Κροατία και Σλοβενία καταρρέουν ή είναι πιθανόν να καταρρεύσουν λόγω της επιδείνωσης της θέσης ρευστότητας τους.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η μητρική τράπεζα, Sberbank Europe AG, ανήκει καθ ολοκληρίαν στη ρωσική Sberbank, ο μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η Ρωσική Ομοσπονδία (πέραν του 50%).
 
«Η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση, αφού διαπίστωσε ότι στο εγγύς μέλλον είναι πιθανόν η τράπεζα να μην είναι σε θέση να καταβάλει τα χρέη της ή άλλες υποχρεώσεις καθώς καθίστανται απαιτητές», αναφέρεται.
 
Η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της παρουσίασαν σημαντικές εκροές καταθέσεων ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου στη φήμη της λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, αναφέρει η ΕΚΤ, προσθέτοντας πως αυτό οδήγησε στην επιδείνωση της θέσης ρευστότητας.
 
«Και δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα με ρεαλιστική πιθανότητα να αποκαταστήσουν τη θέση της σε επίπεδο ομίλων και κάθε θυγατρικής εντός της τραπεζικής ένωσης», προσθέτει η ΕΚΤ.
 
Η Sberbank Europe, με έδρα τη Βιέννη ήταν μία από τις επτά αυστριακές τράπεζες, που βρίσκονταν υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ και είχε θεωρηθεί ως σημαντικό πιστωτικό ίδρυμα λόγω του μεγέθους των διασυνοριακών συναλλαγών.
 
Σύμφωνα με τη ΕΚΤ,  Sberbank Europe έχει θυγατρικές στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Τσεχία, την Κροατία, τη Σλοβενία και τη Σερβία, ενώ είχε υποκατάστημα στην Γερμανία. Στο τέλος του 2021 το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων ήταν €13,6 δισεκατομμύρια.

ΚΥΠΕ