Antwork Limassol: Ένας χώρος συνεργασίας εταιρειών με τεχνολογία

Συνέντευξη με Zina Bdeir Dajani, ιδρύτρια της Antwork. Τα ακίνητα ως υπηρεσία. Βοηθώντας τις startups στη Λεμεσό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗ ΠΙΕΡΗ

Στον κόσμο των startups, έχoυμε χώρους συνεργασίας (coworking spaces). Οι χώροι συνεργασίας είναι γραφεία εργασίας και μερικές φορές διαβίωσης όπου εργάζονται εταιρείες, startups και ψηφιακοί νομάδες. Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους, ο ορισμός του coworking είναι όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε έναν ουδέτερο χώρο για να εργαστούν ανεξάρτητα σε διαφορετικά έργα ή σε ομάδες για τα ίδια έργα. Είναι διαφορετικό από έναν τυπικό χώρο εργασίας γραφείου, επειδή τα άτομα σε ένα περιβάλλον εργασίας γενικά δεν εργάζονται για την ίδια εταιρεία.

>>> Read the interview in English <<<

Οι χώροι συνεργασίας προσφέρουν τις ίδιες ανέσεις που θα βρείτε σε ένα παραδοσιακό γραφείο, μαζί με πολλές άλλες. Ένας σημαντικός παράγοντας που τα διαφοροποιεί είναι η ευελιξία, καθώς δεν χρειάζεται να υπογράψετε μια μακροχρόνια μίσθωση σε έναν χώρο συνεργασίας. Ένας από αυτούς τους χώρους συνεργασίας είναι το AntWork. Η Antwork έχει γραφεία στον Λίβανο, το Αμμάν και τη Λεμεσό. Ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος είναι η Zina Bdeir Dajani. Αρχιτέκτονας αλλά επιχειρηματίας στην καρδιά.

Η Antwork προσφέρει ελευθερία στην εργασία, πραγματική και προσβάσιμη σε κάθε φιλόδοξο επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία, δημιουργώντας χώρους συνεργασίας με τεχνολογία προσιτούς σε όλους, σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την κα. Zina Bdeir Dajani.

Πείτε μας περισσότερα για την ιστορία σας

Λοιπόν, είμαι αρχιτέκτονας. Έχω όμως σπουδάσει και εργαστεί στην ανάπτυξη ακινήτων. Αλλά σε κάποιο σημείο, ένιωσα ότι αυτές οι συμβατικές καριέρες είναι πολύ ξεπερασμένες και αν δεν συνδυαστούν με ψηφιακές και νέες τεχνολογίες, είναι βέβαιο ότι θα καταστούν παρωχημένες.

Έχουμε αλλαγές στον χώρο των ακινητών. Οι τελικοί χρήστες αναζητούν νέα πράγματα: Πρόσβαση και όχι την ιδιοκτησία. Δεν τους ενδιαφέρει να επενδύσουν στον πιο πολύτιμο και ακριβό χώρο αλλά ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν, όταν τον χρειάζονταν και να πληρώσουν όσο τον χρησιμοποιούν.

Αυτό ήταν μια αποκάλυψη. Στον κόσμο των startups και των νέων επιχειρήσεων. Ήμουν εκτεθειμένη σε αυτό τον κόσμο επειδή ο σύζυγός μου είναι επιχειρηματίας, και είχε πρόβλημα ακριβώς με αυτό. Έτσι μπήκα μέσα και συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια ευκαιρία εκεί. Μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε το μέλλον της εργασίας. Ο νέος τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας και η λέξη-κλειδί είναι η κοινή χρήση. Κοινή χρήση πόρων, κοινή χρήση χώρου, αλλά και ανταλλαγή γνώσεων. Και το βασικό στοιχείο που δημιουργεί μια επεκτάσιμη επιχείρηση είναι η τεχνολογία. Αυτός λοιπόν ήταν ένας πυλώνας που διαμόρφωσε την ιδέα.

Γιατί δημιουργήσατε το Antwork Shared Coworking Spaces;

Η ιδέα των coworking spaces ήρθε ως απάντηση σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο των επιχειρήσεων και στην ανάγκη για μικρές καινοτόμες εταιρείες, των οποίων το κύριο μέλημα είναι να θέσουν σε λειτουργία την επιχείρησή τους στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Και από την άλλη πλευρά, ήταν μια ιδέα που απευθυνόταν στον κλάδο των ακινήτων. που έλυσε τα βάρη της ακίνητης περιουσίας – συμβάσεις μίσθωσης 20 σελίδων, εγγυήσεις πληρωμής, εγγυητές και περίπλοκη γραφειοκρατία. Ο κόσμος γινόταν ψηφιακός σε τόσα πολλά επίπεδα και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και του real estate, ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους στον κόσμο ήταν ακόμα πίσω.

Είσαι αρχιτέκτονας. Πώς αυτό επηρέασε την απόφασή σας να δημιουργήσετε το Antwork;

Ως αρχιτέκτονας και κατασκευαστής ακινήτων ο ίδιος, κατανοώ την αξία του καλού σχεδιασμού, των άνετων και εμπνευσμένων χώρων, την αξία του τετραγωνικού μέτρου και τι μπορεί να γίνει με αυτό. Έθεσα ως αποστολή μου να μετατρέψω τους υποχρησιμοποιούμενους χώρους σε παραγωγικούς και ζωντανούς χώρους που δίνουν στους ανθρώπους την ιδιωτικότητα, τη διαδραστικότητα και την ευελιξία που χρειάζονται για να αγκυροβολήσουν, να υποστηρίξουν και να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη.

Η αρχιτεκτονική είναι ένας τρόπος σκέψης, είναι ένας τρόπος αντίληψης των πόρων και αξιοποίησης του καλύτερου από αυτούς. Είναι μια δημιουργική άσκηση επίλυσης προβλημάτων. Σε αυτό βασίζομαι κάθε φορά που κοιτάζω έναν πιθανό χώρο που μπορεί να μετατραπεί σε καλύτερη χρήση και που μπορεί να προσθέσει αξία στον τελικό χρήστη.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Antwork Coliving;

Δεν έχουμε δραστηριοποιηθεί πολύ στην δημιουργία χώρων συμβιώσης παρά μόνο σε χώρους συνεργασίας. Το έχουμε εξερευνήσει για λίγο, αλλά μετά το απορρίψαμε καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν ένα διαφορετικό θηρίο, που απαιτεί διαφορετική στρατηγική και διαφορετική αγορά-στόχο.

Η τεχνολογική μας πλατφόρμα είναι πολύ έτοιμη να υπηρετήσει την έννοια και τη βιομηχανία co-living, ωστόσο, ως επιχείρηση, στόχος και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για συνεργασία και ανταλλαγή, στο επαγγελματικό περιβάλλον. Το Coliving μπορεί να εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, αλλά δεν είναι ένας στόχος από μόνος μας για εμάς. Σε περίπτωση που βρούμε έναν συνεργάτη του οποίου η εστίαση είναι εκεί, θα χαρούμε να επεκτείνουμε την τεχνολογική μας πλατφόρμα για να εξυπηρετήσουμε τον κλάδο του, σύμφωνα με την ίδια εμπειρία χρήστη και τις ίδιες αρχές τεχνολογίας.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μερικά σημαντικά ορόσημα της δημιουργίας του Antwork μέχρι σήμερα;

Το Antwork σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε το 2016. Ξεκινήσαμε αποκτώντας μια πανεπιστημιούπολη 50.000 τετραγωνικών ποδιών (Spears, Λίβανος) και ανακαινίζοντάς την για να καλύψει την ιδέα μας για έναν βραχυπρόθεσμο κοινόχρηστο χώρο γραφείου. Ο χώρος ήταν έτοιμος για χρήση το 1ο τρίμηνο του 2017.

Στο τέλος του 2017 είχαμε πληρότητα 90% και στις αρχές του 2018 ήμασταν πλήρεις, με τον χώρο να είναι ζωντανός και δραστήριος. Σχεδιάσαμε την επιχείρηση και την κουλτούρα της έχοντας κατά νου τα μελλοντικά μας σχέδια: να επεκταθούμε πέρα ​​από τον Λίβανο. Η Antwork ήθελε να είναι ο χώρος εργασίας για αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις παντού, επομένως δεν θα χρειάζεται ποτέ να ανησυχούν για τους χώρους εργασίας τους.

Ξεκινήσαμε να επεκταθούμε εντός του Λιβάνου, 2 τοποθεσίες ακολούθησαν την κύρια πανεπιστημιούπολη. Το 2018, ξεκινήσαμε στη Saida, μια υποεξυπηρετούμενη πόλη που έβλεπε μια κίνηση από την πλευρά των startups και της επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με μια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία και λανσάραμε τον δικό τους χώρο συνεργασίας και θερμοκοιτίδας την ίδια χρονιά. Αργότερα το ακολουθήσαμε με τη δημιουργία και την κυκλοφορία ενός κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου το 2018, εξυπηρετώντας μια κοινότητα ηλεκτρονικού εμπορίου που αναπτυσσόταν.

Το 2019- ήταν η χρονιά του ανοίγματος στην Ευρώπη. Στήσαμε τον χώρο στη Λεμεσό που ουσιαστικά τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2020. Ήταν ένας χώρος 30.000 τετραγωνικών ποδιών που άνοιξε στο Cedars Oasis, στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λεμεσό. Αυτή ήταν η πρώτη μας είσοδος σε μια ευρωπαϊκή αγορά. Ακολούθησε ένα δημιουργικό Hub το 2021 στο Αμμάν της Ιορδανίας. Περιττό να πούμε ότι η βάση μελών μας συνέχισε να αυξάνεται σε διάφορες τοποθεσίες και ξεπέρασε τα 10.000 μέλη τον Δεκέμβριο του 2021.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε στους επιχειρηματίες;

Η Antwork προσφέρει ελευθερία στην εργασία, πραγματική και προσβάσιμη σε κάθε φιλόδοξο επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία, δημιουργώντας χώρους συνεργασίας με τεχνολογία προσιτούς σε όλους, σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Προσφέρει εξυπηρετούμενα γραφεία, σε συνδυασμό με υπηρεσίες και υποστήριξη χώρου εργασίας, καθώς και επιχειρηματικές υπηρεσίες και ενεργοποιήσεις, παρέχοντας ευκαιρίες σε επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να συναντηθούν και να ανταλλάξουν με άλλα άτομα με ομοϊδεάτες.

Τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριοποιείστε στη Λεμεσό. Ποιες άλλες τοποθεσίες έχετε και ποια είναι τα επόμενα σχέδια επέκτασης;

Όπως αναφέρθηκε, η Λεμεσός προετοιμαζόταν νωρίτερα, αλλά ουσιαστικά ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 – λίγο πριν χτυπήσουν τα lockdown και διαταράξουν τις δραστηριότητές μας. Ανακάμψαμε αμέσως από αυτό και μέχρι την αλλαγή της χρονιάς, φτάσαμε στο 90% πληρότητα. Εκείνη τη χρονική στιγμή, αρχίσαμε να ψάχνουμε για άλλες τοποθεσίες στην Κύπρο (η Λευκωσία είναι μια επιλογή).

Εν τω μεταξύ, δημιουργήσαμε και ανοίξαμε το δημιουργικό μας κέντρο στο Αμμάν και εργαζόμαστε σήμερα σε νέες τοποθεσίες τόσο στο Ντουμπάι όσο και στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Στον ιστότοπό σας, αναφέρετε "Μην υποκύψετε στην οικονομική στασιμότητα και εγγραφείτε στην ακίνητη περιουσία επόμενης γενιάς". Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η επόμενη γενιά ακινήτων;

Ο βραχυπρόθεσμος ευέλικτος, προσαρμόσιμος χώρος. Ο συνεργατικός χώρος, εξυπηρετείται και διατίθεται σε όλους κατά παραγγελία. Είναι η ακίνητη περιουσία ως υπηρεσία.

Το γραφείο στο σπίτι έξω από το σπίτι σας, σε συνδυασμό με ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, επιτρέπει την προσωπική αλληλεπίδραση μερικές φορές και τον προσωπικό χώρο και χώρο συγκέντρωσης σε άλλους.

Χρηματοδοτείστε από ιδιώτες επενδυτές; Ψάχνετε να συγκεντρώσετε κεφάλαια για να επεκταθείτε περισσότερο;

Χρηματοδοτούμαστε από ιδιώτες επενδυτές – Angel Investors και Seed Investors.

Ναι, σήμερα ξεκινάμε έναν αναπτυξιακό γύρο χρηματοδότησης, χωρισμένο σε 2 μέρη. Το πρώτο μέρος είναι μια προσφορά μετατρέψιμου δανείου, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της μετεγκατάστασης της ομάδας, και το δεύτερο είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που βασίζεται στην τοποθεσία, για επενδύσεις σε συγκεκριμένες αγορές και για τη λειτουργία τους σε χρόνο μηδέν.

Αναζητούμε ενδιαφερόμενους επενδυτές σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο κλάδο για να μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε. Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στη μέση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης βιομηχανίας και τώρα οι επενδυτές αρχίζουν να το βλέπουν. Το σχέδιο ανάπτυξής μας είναι επιθετικό, καθώς έχουμε αναπτυχθεί πέρα από την εκπαίδευση της αγοράς-στόχου μας σχετικά με την αξία της πρότασής μας, σήμερα αφορά τη δημιουργία ενός αποτυπώματος.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το οικοσύστημα των startup στη Λεμεσό;

Το τελευταίο διάστημα κερδίζει δυναμική. Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας στη Λεμεσό είναι μεσαίου μεγέθους εταιρείες. Πολύ λίγες μικρές εταιρείες είναι startup, αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες, συμβούλους και νέους ιδρυτές να εργάζονται για την έναρξη μιας επιχείρησης. Είναι ακόμα στα σπάργανα, αλλά παίρνει μορφή. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, στη Λεμεσό, στοχεύσαμε αρχικά σε καθιερωμένες επιχειρήσεις και όχι σε νεοφυείς επιχειρήσεις, γιατί αυτές ήταν που ήταν πρόθυμες να μάθουν για τη λύση χώρου εργασίας μας και να τη δοκιμάσουν. Σήμερα, επεκτείνεται σε άλλους κλάδους και άλλα μεγέθη επιχειρήσεων.

Πώς μπορεί η Antwork να βοηθήσει την επιχειρηματική και startup κοινότητα στην Κύπρο;

Η Antwork μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας μια πλατφόρμα για τη δημιουργία αυτών των εταιρειών, ώστε να λειτουργούν με ελάχιστα έξοδα, δεσμεύσεις και μέγιστη ευελιξία. Παρέχει μια πλατφόρμα για τη δημιουργία σχέσεων, επαγγελματικές σχέσεις, φιλίες και σχέσεις πελατών/παρόχων υπηρεσιών. Προσφέρει ευκαιρίες ανταλλαγής και έκθεσης μέσω εκδηλώσεων και ενεργοποιήσεων και επιτρέπει στους ανθρώπους να χαλαρώσουν μοιράζοντας και συνεργαζόμενοι με άτομα με ομοϊδεάτες.

Ποιο είναι το καθημερινό σας κίνητρο; Αν δεν είχατε το Antwork, τι θα κάνατε;

Θα έχτιζα κάτι άλλο. Στόχος μου με την Antwork είναι να δημιουργήσω ένα δίκτυο, ένα παραγωγικό και εμπνευσμένο δίκτυο ενεργών, καινοτόμων δημιουργών αλλαγής και να τους παρέχω την πλατφόρμα για να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν – στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αφορά κυρίως την ενεργοποίηση, την ενδυνάμωση και τη σύνδεση.

Τι θα έχει σημασία για την Antwork σε τρεις, έξι ή δεκαοκτώ μήνες από τώρα;

Ορμή και ανάπτυξη. Να αναπτυχθούμε σε διάφορες τοποθεσίες, σε διάφορες πόλεις σε όλη την περιοχή. Ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο μελών και κυρίως μέλη που βασίζονται σε πλατφόρμα για τις συναλλαγές και τις ανταλλαγές των μελών

Πάνης Πιερή