Bitcoin: Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

Πού εντοπίζονται οι βασικές στηρίξεις και αντιστάσεις για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάλυσης, παρατίθεται ανάλυση των επιπέδων σημαντικότητας από τα μεγαλύτερα χρονικά πλαίσια (timeframes) προς τα μικρότερα.

Κατά την εν λόγο μέθοδο τεχνικής ανάλυσης, η σημαντικότητα ακολουθεί τα χρονικά πλαίσια. Με άλλα λόγια, οι δομές έχουν μεγαλύτερη σημασία όταν είναι χρονικά μακροσκελείς, ενώ μειώνεται η σημασία όσο μειώνεται το χρονικό πλαίσιο σχηματισμού τους. Εν γένει, ένα επίπεδο χαρακτηρίζεται ως αντίσταση ή στήριξη όταν δρα ως εμπόδιο για την κίνηση της τιμής προς μία κατεύθυνση. Αντίσταση είναι όταν η αγορά συναντά το επίπεδο κατά την άνοδο ενώ στήριξη όταν το συναντά κατά την κάθοδο της τιμής.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Μηνιαίο TimeFrame (Χρονικό Πλαίσιο)

Ξεκινώντας από το μηνιαίο γράφημα του ζεύγους BTC/USD, παρατηρούνται τα ακόλουθα επίπεδα σημασίας: 

Γράφημα 1: Απεικόνιση του μηνιαίου χρονικού πλαισίου και των σχετικών επιπέδων σημαντικότητας.

Παρατηρούνται οι αντιστάσεις στις 10.750 και 10.320 δολάρια και οι στηρίξεις στις 9.350, 7.700, 6.300 δολάρια.

Οι 10.750 δολάρια είναι το επίπεδο τιμής που έκλεισε το μηνιαίο κερί μετά το τοπικό high στις 14.000 δολάρια. Στις 10.320 δολάρια οριοθετείται το επίπεδο που καθόρισε την καθοδική αγορά (Bearmarket) του 2018. Το επίπεδο φαίνεται να δρα και ως καθοριστικό επίπεδο αντίστασης στην παρούσα περίοδο διόρθωσης.

Από τον Οκτώβριο του 2019, όπου και η αγορά άρχισε να ανταλλάσσεται από κάτω του μέχρι και τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος άρθρου, η αγορά δεν έχει δώσει μηνιαίο κλείσιμο από πάνω του, γεγονός που το καθιστά ως σημαντικό επίπεδο στο εν λόγω χρονικό πλαίσιο. Εφόσον αρχίσει να ανταλλάσσεται πάνω από το επίπεδο αυτό, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η παρούσα διόρθωση έφτασε στο τέλος της ως προς το μηνιαίο χρονικό πλαίσιο.

Συνεχίζοντας την παρατήρηση του Γραφήματος 1, το πρώτο επίπεδο πιθανής στήριξης συναντάται στις 9.250 δολάρια. Η σημαντικότητα των επιπέδων καθορίζεται βάσει του ιστορικού τους. Με άλλα λόγια, όταν ένα επίπεδο δεν έχει ιστορική σημασία, είναι λιγότερο σημαντικό σε σχέση με ένα επίπεδο που έχει παρατηρηθεί συστηματική αντίδραση της τιμής. Παρατηρείται αντίδραση της τιμής και ως αντίσταση αλλά και ως στήριξη. Ξεκινάει ως αντίσταση κατά την καθοδική αγορά τον Απρίλιο, Μάιο 2018, στη συνέχεια ως στήριξη Ιούλιο, Αύγουστο 2019 και κατόπιν ξανά αντίσταση τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Απρίλιο 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος 2020 έκλεισε πάνω από αυτό το επίπεδο, γεγονός που αποτελεί μια θετική ένδειξη για το μηνιαίο πλαίσιο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το κλείσιμο είναι οριακό (9.446), μόλις 200 δολάρια πάνω από το επίπεδο αντίστασης.

Ο μήνας Ιούνιος 2020 μόλις ξεκίνησε, επομένως είναι επίφοβο να ενταχθεί η παρούσα κίνηση στην ανάλυση.

Άλλα δύο επίπεδα θεωρούμενης σημαντικότητας ως πιθανές στηρίξεις βρίσκονται στις 7.700 δολάρια περίπου και στις 6.300. Επειδή η αγορά ανταλλάσσεται σχετικά μακριά από τα δύο προαναφερθέντα επίπεδα, στην παρούσα φάση η περαιτέρω αναφορά σε αυτά δεν καθίσταται αναγκαία. Εντούτοις, αναφέρονται λόγω της πιθανολογικής φύσης της τεχνικής ανάλυσης.

Εβδομαδιαίο TimeFrame (Χρονικό Πλαίσιο)

Κατά την εξέταση του εβδομαδιαίου χρονικού πλαισίου, κρίνεται απαραίτητο να μειωθεί το πλαίσιο εξέτασης. Αυτό συμβαίνει λόγω της προοπτικής του εκάστοτε πλαισίου κατά την παρούσα ανάλυση.

 

Γράφημα 2: Απεικόνιση του εβδομαδιαίου χρονικού πλαισίου και των σχετικών επιπέδων σημαντικότητας.

Στην εν λόγω περίοδο διόρθωσης, παρατηρούνται 3 επίπεδα, όπου τους αποδίδεται σημαντικότητα λόγω της παρελθοντικής συμπεριφοράς τους. Από κάτω προς τα πάνω, πρώτη περιοχή στήριξης είναι στις 7.400 - 7.700, ακολουθεί η περιοχή 8.500 - 8.800 και τέλος, η πιθανή περιοχή αντίστασης στις 10.300 - 10.550 δολάρια. Το πρίσμα παρατήρησης παραμένει ίδιο με το μηνιαίο χρονικό πλαίσιο.

Η περίοδος διόρθωσης που παρατηρείται από τον Αύγουστο του 2019, όπου και συνολικά η τάση μπορεί να θεωρηθεί καθοδική εξαιτίας τον καθαρών χαμηλότερων χαμηλών, μπορεί να εκτιμηθεί ότι φτάνει στο τέλος της, εφόσον πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένα ή περισσότερα κλεισίματα πάνω από την παρούσα ζώνη αντίστασης στις 10.300 - 10.500 δολάρια.

Πρέπει να αναφερθεί ότι δομικά στο εν λόγω πλαίσιο διαφαίνεται μια ισχυρή ανοδική τάση από το δεύτερο μισό του Μαρτίου 2020. Η παρούσα τάση μπορεί να θεωρηθεί ισχυρή, εφόσον η τρέχουσα εβδομάδα κλείσει πάνω από 9.660 δολάρια. Χωρίς να μπορεί να παραχθεί απόλυτο συμπέρασμα.

Ημερήσιο TimeFrame (Χρονικό Πλαίσιο)

Η ανάλυση του ημερήσιου χρονικού πλαισίου επικεντρώνεται στην ανοδική τάση που ξεκίνησε από τον Μάρτιο του παρόντος έτους. Επειδή ακριβώς εκτιμάται ότι ο χρονικός ορίζοντας μικρότερων πλαισίων είναι πιο περιορισμένος κατά την παρούσα ανάλυση.

 

Γράφημα 3: Απεικόνιση του ημερήσιου χρονικού πλαισίου και των σχετικών επιπέδων σημαντικότητας.

Κατά τις ανοδικές τάσεις παρατηρείται ιστορικά ότι τα τοπικά υψηλά τείνουν να λειτουργούν ως υποστηρίξεις κατά την επόμενη ανοδική κίνηση (swingmove). To ίδιο από την αντίθετη σκοπιά συμβαίνει και στις καθοδικές τάσεις.

Στο ημερήσιο γράφημα 3 παρατηρείται αυτή η συμπεριφορά. Επιβεβαιώνεται πιο αναλυτικά η ανοδική τάση που αναφέρθηκε και στην ανάλυση του εβδομαδιαίου χρονικού πλαισίου.

Σημαντικότερο για τη θεώρηση της ανοδικής τάσης από τη διατήρηση τον προηγούμενων αντιστάσεων ως υποστηρίξεις θεωρείται η διατήρηση της αλληλουχίας των υψηλότερων τοπικών χαμηλών και υψηλότερων τοπικών υψηλών

Bitcoin Hash rate

Στο Γράφημα που ακολουθεί, απεικονίζεται το hash rate του bitcoin. Απεικονίζει πρακτικά τις λύσεις που παράγονται προς τοn χρόνο στο δίκτυο του bitcoin κατά τη διαδικασία διασφάλισης του δικτύου γνωστή και ως εξόρυξη (mining).

 

Γράφημα 4: Απεικονίζονται οι παραγόμενες λύσεις στο Blockchain του bitcoin se Tera Hash. Δηλαδή τρισεκατομμύρια λύσεις σε συνάρτηση με τον χρόνο.

Παρατηρείται μία σχετικά αναμενόμενη μείωση στην παραγωγή των λύσεων, η οποία ίσως μπορεί να αποδοθεί στο halving. Δηλαδή, στο γεγονός του αποπληθωρισμού του bitcoin. Πρακτικά υποδιπλασιάστηκε ο ρυθμός παραγωγής των «νομισμάτων» όπως είναι προγραμματισμένο ότι θα συμβεί από τη δημιουργία του νομίσματος.

Το παραπάνω γεγονός μπορεί να θεωρηθεί ότι ωθεί πολλούς από τους παραγωγούς εκτός του δικτύου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής τους, σε συνάρτηση με το κόστος παραγωγής. Πρακτικά για κάποιον που ήταν κερδοφόρο να παράγει νομίσματα, με δεδομένο κόστος και δεδομένη αποδοτικότητα, μετά το αποπληθωριστικό γεγονός, δεν είναι πλέον. Εκτός αν ήταν σε θέση είτε να ρίξει το κόστος παραγωγής του είτε να εφοδιαστεί με πιο αποδοτικό εξοπλισμό.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Επίσης, μηχανήματα παραγωγής γνωστά ως ASICs που ήταν οριακά κερδοφόρα πριν το halving, ωθούνται εκτός δικτύου. Ενδεχομένως μπορεί να υποτεθεί ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν αμέσως είτε λόγω κόστους είτε λόγω διαθεσιμότητας είτε λόγω καθυστέρησης απόκτησης τους.

Συμπέρασμα

Κατά την τεχνική ανάλυση της παρούσας φάσης της αγοράς παρατηρείται στα μεγάλα timeframes ισχυρή αντίσταση στο επίπεδο των 10.300-10.500 δολαρίων. Περιοχή τιμής που έχει επανελεγμένα σπρώξει την τιμή σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όμως από το δεύτερο μισό του Μαρτίου 2020 παρατηρείται ισχυρή ανοδική τάση, με «σύμπνοια» στο ημερήσιο και εβδομαδιαίο timeframe. Υπό το πρίσμα ότι όσο δοκιμάζεται ένα επίπεδο ανεβαίνει η πιθανότητα να το περάσει, σημειώνεται ότι είναι η τρίτη δοκιμή που κάνει η τιμή σε αυτή τη δομική αντίσταση.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η τιμή θα «σπάσει» το επίπεδο. Το θετικό σενάριο θα υπαγόρευε η τιμή να περάσει αυτή τη δομική αντίσταση ενώ το αρνητικό θα σηματοδοτούνταν από άλλη μία αποτυχία σε αυτό το επίπεδο τιμής. 

Το παρόν άρθρο αποτελεί απλά την άποψή μου και σε καμία περίπτωση δεν είναι επενδυτική συμβουλή προς το bitcoin. Η τεχνική ανάλυση αποσκοπεί απλά στην οριοθέτηση της δομής της αγοράς.

Πηγή: Euro2day.gr

Tags