Bitcoin: Τι θα κρίνει τη συνέχιση του ράλι

Πώς οι Κεντρικές Τράπεζες ενισχύουν το bitcoin στον αστερισμό δύο νομισματικών κόσμων

Ίσως η πιο συνηθισμένη ερώτηση για το bitcoin αφορά στο γιατί έχει αξία. Για ποιο λόγο θέλουν να το αποκτούν οι άνθρωποι. Η απάντηση είναι πολύ απλή: επειδή είναι χρήσιμο και σπάνιο. Αν απωλέσει μια από αυτές τις ιδιότητές του, θα χάσει την αξία του.

Για την ώρα, όμως, το bitcoin οδεύει ασταμάτητο. Η καταγεγραμμένη του απόδοση φέτος υπερβαίνει το 150%. Άραγε βρισκόμαστε στην αρχή μιας φούσκας ή μπροστά στο εκκωφαντικό σκάσιμό της; Η απάντηση στο ερώτημα ως προς τι θα καθορίσει την πορεία του από εδώ και πέρα είναι οι ίδιες δυνάμεις που κινούν κάθε χρηματιστηριακή αξία: η προσφορά και η ζήτηση.

Η προσφερόμενη ποσότητα του bitcoin μπορεί να αυξάνεται, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο δεδομένη όσο και μειούμενη. Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις. Γνωρίζουμε πως θα βγαίνουν 900 νέα bitcoin κάθε ημέρα, για τα επόμενα 3,5 χρόνια. Μια αναλογία, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, η οποία είναι ίδια με αυτή του χρυσού. Όπως και στον χρυσό, δεν μπορούν οι Κεντρικές Τράπεζες να πατήσουν το «print» με την πρώτη ευκαιρία, αλλοιώνοντας την ποσότητά του. Η διαφορά όμως με τον χρυσό είναι πως από το 2024 και μετά, θα είναι ακόμα μικρότερη η αναλογία παραγόμενης ποσότητας σε σχέση με την υφιστάμενη.

Η σπανιότητα από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα την ύπαρξη αξίας. Εάν για τα 21 εκατομμύρια νομίσματα υπάρχουν μόνο 21 άνθρωποι που ενδιαφέρονται, δεν θα είναι σπάνιο. Ούτε καν χρήσιμο. Ωστόσο αν 21 εκατομμύρια άνθρωποι θελήσουν να αποκτήσουν bitcoin, τα νομίσματα αρχίζουν να γίνονται σπάνια. Αν οι χρήστες φτάσουν τα 210 εκατομμύρια, τότε θα γίνουν ακόμα πιο σπάνια.

Πώς οι Κεντρικές Τράπεζες ενισχύουν το bitcoin
Συνεπώς, το μοναδικό ερώτημα αφορά στη ζήτηση. Σε αυτό το ζήτημα, το bitcoin δεν θα μπορούσε να βρει μεγαλύτερο υποστηρικτή από τις Κεντρικές Τράπεζες! Χθες η Christine Lagarde, διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως «η ΕΚΤ θα είναι πάντα σε θέση να παράγει πρόσθετη ρευστότητα, ανάλογα με περίσταση».

Υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να μην αναρωτιέται τι στο καλό γίνεται; Ανά πάσα στιγμή, κάποιος έχει τη δυνατότητα να πατήσει ένα κουμπί και να τυπώσει απεριόριστη ποσότητα χρήματος, χωρίς αυτή να αντιστοιχεί σε παραγωγή πλούτου. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του χρήματος, ο λόγος για τον οποίο είναι πολύτιμο, είναι η σπανιότητα. Παρ' όλα αυτά βλέπουμε εκείνους που υποτίθεται το διαφυλάττουν να μας διαβεβαιώνουν πως θα το κάνουν χαρτοπόλεμο, αν χρειαστεί!

Ο πρώτος διδάξας δεν είναι η ΕΚΤ αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Στο παρακάτω διάγραμμα, που αφορά την ποσότητα του δολαρίου που κυκλοφορεί, παρατηρήστε πώς αυξάνεται η κλίση από την κρίση του 2008 και μετά. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα. Δείτε κατόπιν πόσο αυξήθηκε η κλίση το 2020. Σαν να βλέπουμε μπαστούνι του χόκεϊ. Μέσα σε 10 χρόνια, η ποσότητα των δολαρίων έχει υπερδιπλασιαστεί!

Αν συμβαίνει αυτό στα πιο «σκληρά» νομίσματα του πλανήτη, μόνο όποιος διαθέτει ισχυρή φαντασία μπορεί να διανοηθεί την ποσότητα νομισμάτων που διαχέεται στο παγκόσμιο σύστημα από άλλες Κεντρικές Τράπεζες, με λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες.

Οι δύο νομισματικοί κόσμοι

Είναι πλέον όλο και πιο δύσκολο να αγνοήσουμε πως έχουν σχηματιστεί δύο παράλληλοι νομισματικοί κόσμοι, με τις διαφορές να γίνονται εμφατικές: ο πληθωριστικός, όπου το χρήμα τυπώνεται αυθαίρετα. Ο άλλος είναι ο κόσμος του bitcoin, μιας μορφής χρήματος με σπανιότητα, με πεπερασμένη προσφορά.

Ναι, αλλά δεν βλέπουμε πληθωρισμό, θα ισχυριστούν κάποιοι. Οπότε πού είναι το πρόβλημα;

Όντως δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά τα είδη καθημερινής ανάγκης που αποτελούν το «καλάθι της νοικοκυράς». Αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν χρήματα όπως πριν την πανδημία. Είτε λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία, είτε επειδή φοβούνται για το οικονομικό τους μέλλον.

Ωστόσο αργά ή γρήγορα αυτή η περιπέτεια θα λάβει τέλος. Η κυκλοφοριακή ταχύτητα θα επανέλθει, έστω και αν αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες και κατευθυνθούν προς άλλους κλάδους. Μόνο που τότε η ποσότητα των χρημάτων που θα κυκλοφορεί, θα είναι πολλαπλάσια της προ Covid-19 περιόδου.

Όμως ο πληθωρισμός έχει ήδη κάνει έντονη την παρουσία του, παρόλο που δεν εμφανίζεται στους δείκτες. Τα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και τα επιλεγμένα ακίνητα έχουν αυξηθεί. Όχι βέβαια πως έχει αυξηθεί η αξία τους. Αυτό που έχει αυξηθεί, είναι η ποσότητα των χρημάτων.

Εντείνεται η ζήτηση για bitcoin
Η δίψα για bitcoin το τελευταίο διάστημα φαίνεται να συγκρίνεται μόνο με τις εικόνες που βλέπουμε στις διαφημίσεις αναψυκτικών. Ο αριθμός των διευθύνσεων bitcoin που δημιουργούνται ανά ώρα έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τις αρχές του 2018. Σχεδόν 25.000 νέες διευθύνσεις δημιουργήθηκαν μέσα σε μόλις μία ώρα, προχθές, 18 Νοεμβρίου. Αριθμός που είχε να σημειωθεί από τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Glassnode.

Εδώ βέβαια να διευκρινίσουμε πως ο αριθμός των διευθύνσεων δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με τον αριθμό των χρηστών, καθώς ένας άνθρωπος μπορεί να διαθέτει περισσότερα από ένα πορτοφόλια. Όμως αποτελεί αναμφίβολα ενδεικτικό στοιχείο της αύξησης του αριθμού των νέων κατόχων bitcoin. Σύμφωνα με την Glassnode, υπάρχουν συνολικά 32,5 εκατομμύρια διευθύνσεις που διαθέτουν έστω και ένα SATOSHI, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς από τον Μάρτιο του 2018.

Ακόμα πιο bullish ένδειξη είναι πως παρά την άνοδο της τιμής του bitcoin, συνεχίζεται η εκροή νομισμάτων από τα ανταλλακτήρια. Η ερμηνεία του φαινομένου είναι πως οι κάτοχοι bitcoin εμφανίζονται όλο και πιο απρόθυμοι να τα αποχωριστούν. Βάζοντας κάποιος τα κρυπτονομίσματά του στο προσωπικό του πορτοφόλι, σημαίνει πως δεν έχει καμία διάθεση να τα ρευστοποιήσει σύντομα. Ότι μετατρέπεται σε μακροχρόνιο επενδυτή.

Ίσως κάποτε στην ιστορία να διδάσκεται πως υπήρχαν οι εκατομμυριούχοι (millionaires), οι δισεκατομμυριούχοι (billionaires), οι κάτοχοι σοβαρής ποσότητας χρυσού (bullion-ers) και τέλος, οι bitcoiners (οι κάτοχοι bitcoin).

Πηγή: Euro2day.gr

Tags
 
928