Crypto: Η πρόκληση του Ethereum που έφερε τη μεγάλη διόρθωση

Το δίκτυο του Ethereum, ο φαύλος κύκλος της εισόδου των νέων χρηστών και η εκτόξευση του κόστους συναλλαγών

Στον χώρο των κρυπτονοµισµάτων έχουν συμβεί πολλά περίεργα περιστατικά. Το 2017 ένα παιχνίδι με ψηφιακές γάτες είχε γίνει πολύ δημοφιλές, οι cryptokitties. Ήταν το πρώτο έξυπνο συμβόλαιο παιχνιδιού το οποίο έγινε mainstream. Η επιτυχία του όμως δημιούργησε πρόβλημα στους χρήστες του Ethereum. Καθώς έγινε μόδα, καταλάβανε μεγάλο μέρος των συναλλαγών στο δίκτυο, με αποτέλεσμα το κόστος τους να εκτοξευτεί σε πρωτόγνωρα ύψη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα. Το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Uniswap, έφτασε να συγκεντρώσει περισσότερους traders από παραδοσιακά ανταλλακτήρια με μακρά ιστορία. Κανονικά δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Αυτά που πρέπει να προβληματίζονται είναι τα υπόλοιπα ανταλλακτήρια που χάνουν πελάτες. Όμως επειδή όποτε κάνεις trade στο Uniswap ή καταθέτεις τα νομίσματα στο σύστημα παθητικού εισοδήματος, απασχολείς τούς πόρους του Ethereum, πάλι τα τέλη εκτοξεύτηκαν. Έχει καταστεί παράλογα ακριβό να στείλεις Ethereum.

Εδώ να διευκρινίσουμε για τους νέους στον χώρο των κρυπτονοµισµάτων, πως το κόστος συναλλαγών δεν είναι σταθερό. Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θέλεις να στείλεις τα νομίσματα σου και πόση κίνηση υπάρχει εκείνη τη στιγμή στο δίκτυο. Επίσης πληρώνεις το ίδιο ποσό, ανεξάρτητα αν στείλεις νομίσματα αξίας ενός ευρώ ή ενός εκατομμυρίου ευρώ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, το μέσο κόστος συναλλαγής στο δίκτυο του Ethereum το τελευταίο έτος, δεν ξεπερνούσε τα 10 σεντς. Άρχισε να ανεβαίνει τον Ιούνη, ενώ τον Αύγουστο δεν έπεσε κάτω από το 1,5 δολάριο. Δηλαδή 15 φορές επάνω τουλάχιστον. Κάποιες ημέρες στο τέλος του μήνα η κατάσταση ξέφυγε για τα καλά. Το μέσο κόστος συναλλαγών έφτασε τα 12 δολάρια! α

Αναπόφευκτα τίθεται το ερώτημα: αν το Uniswap ή κάποια άλλη DeFi εφαρμογή, αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, συνεπώς απασχολήσει ακόμα περισσότερο το δίκτυο του Ethereum, τι θα γίνει; Αν το δίκτυο του Ethereum γίνει πιο γνωστό και το χρησιμοποιούν περισσότεροι; Μήπως τελικά έφτασε στα όρια του; Μήπως δεν χωράνε άλλοι χρήστες; Επειδή με βάση αυτά που αναφέραμε φαίνεται να έχει υποπέσει σε ένα φαύλο κύκλο. Όσο περισσότεροι εισέρχονται στο δίκτυο, τόσο λιγότερο ελκυστικό γίνεται.

Κολλήσαμε λοιπόν; Αυτό ήταν; Όχι βέβαια. Οι προγραμματιστές στον χώρο των crypto υπόσχονται να βρουν λύσεις. Και εδώ είναι η μεγάλη ευκαιρία. Η σπαζοκεφαλιά του επόμενου bull run. Το νέο κυνήγι του θησαυρού. Όποια εταιρία που διαθέτει κρυπτονόμισµα βρει την απάντηση, όποια ομάδα προγραμματιστών καταφέρει να λύσει το πρόβλημα της επεκτασιμότητας του Ethereum, η τιμή του νομίσματος θα βρεθεί… στο φεγγάρι.

Πρώτα από όλα έχουν δρομολογήσει την λύση από το ίδιο το Ethereum. Σημείο κλειδί στην πορεία του, αποτελεί η επερχόμενη αναβάθμιση του στο Ethereum 2.0, η οποία υπόσχεται να μειώσει το κόστος και θα επιταχύνει τις συναλλαγές δικτύου. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί η μετάβαση, καθώς οι αλλαγές που πραγματοποιούνται είναι δομικές.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι που αναζητούν διέξοδο πέρα ή παράλληλα με το Ethereum. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το PowerPool, το οποίο ενσωματώνει τις δυνατότητες από διαφορετικούς μηχανισμούς και πρωτόκολλα σε ένα οικοσύστημα. Μεταξύ αυτών αρκετά γνωστά ονόματα, όπως COMP, BAL, LEND, YFI, BZRX, AKRO και άλλα.

Υπάρχει και το xDai, που τελευταία άρχισε να το συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό της η PowerPool. Όχι όμως μόνο εκεί. Το token του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδο ανταμοιβής για άλλες αλυσίδες που τώρα χρησιμοποιούν το Ethereum. Το xDai ξεκίνησε από τα 0,6 δολάρια τον Απρίλιο. Οι επενδυτές βλέποντας να έχει ελπίδες, από τα 4 δολάρια στις αρχές Αυγούστου, το έφτασαν μέχρι τα 44. Σήμερα εξαιτίας της τελευταίας διόρθωσης σε όλη την αγορά των crypto, βρίσκεται στα 22 δολάρια. α

Ακόμα ένα είναι το Lukso, το οποίο έχει ιδρυθεί από έναν από του δημιουργούς του ERC20, εκεί δηλαδή που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό οι DeFi εφαρμογές του Ethereum. Τον Φεβρουάριο, στην εβδομάδα μόδας στο Βερολίνο, παρουσίασαν τον τρόπο που ανακάλυψαν να μεταφέρουν μπλούζες σε φυσική μορφή στο blockchain. Πως; Βγάλανε μπλούζες σε περιορισμένη έκδοση 50 τεμαχίων και η πιστοποίηση των αυθεντικών γίνεται μέσω blockchain και της εφαρμογής του Lukso. Ποια ιδιαιτερότητα έχουν αυτές οι μπλούζες; Αν τις φωτογραφήσεις από κινητό τηλέφωνο, φαίνονται διαφορετικές!

Το μέλλον του Ethereum
Στην κορύφωση του 2017 είχε διαφανεί από τους γνώστες του χώρου ότι το πάρτι έφτανε στο τέλος του. Το είχαν αντιληφθεί από τα παράλογα ακριβά κόστη των συναλλαγών. Το δίκτυο του Bitcoin και του Ethereum δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί τόσο κόσμο. Φυσικά από τότε έχουν υπάρξει θεαματικές βελτιώσεις. Η πρόοδος στον χώρο των κρυπτονομισμάτων γίνεται με άλματα, όχι με αργά βήματα. Παρόλα αυτά, πάλι στο δίκτυο του Ethereum, οι ανάγκες για τις DeFi έφτασαν να γίνουν μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να σηκώσει το σύστημα.

Όπως το 2017 μια δημοφιλής εφαρμογή κατάφερε να «γονατίσει» το δίκτυο, έτσι και τώρα μια άλλη, η Uniswap το έφτασε στα όρια του. Βέβαια τα όρια στον χώρο του blockchain θα διευρυνθούν. Είναι το μόνο σίγουρο καθώς η τεχνολογία προχωράει και έχουν πέσει πάνω σε αυτό το πρόβλημα έξυπνοι άνθρωποι με ταλέντο και θέληση, τεράστια υπολογιστική δύναμη, πολλά χρήματα. Πότε όμως και ποιος από όλους θα κόψει πρώτος το νήμα; Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Για την ώρα κερδισμένοι είναι οι miners του Ethhereum, που είδαν ξαφνικά τα έσοδα τους να απογειώνονται.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Όλα αυτά τι αποτέλεσμα είχαν στην τιμή του Ethereum; Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, κυριάρχησε η μεταβλητότητα. Από το τέλος Ιουλίου όπου φάνηκε πως η μόδα των DeFi έχει δυναμική, άρχισε να σκαρφαλώνει απότομα. Από πλευράς Τεχνικής Ανάλυσης είχε φανεί από την διάσπαση του γαλάζιου τριγωνικού σχηματισμού συσσώρευσης. Μέσα σε ένα μήνα διπλασιάστηκε η τιμή του.

α

Με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης δοκίμασε για άλλη μία φορά την στήριξη των 375 δολαρίων (πράσινη οριζόντια γραμμή, για να ακολουθήσει η κατάρρευση της τιμής του όταν την διέσπασε. Τελικά την πτώση εμπόδισε το επόμενο σημαντικό επίπεδο στήριξης (πορτοκαλί οριζόντια γραμμή), στα 315 δολάρια.

(euro2day.gr)
 

 
1131