Δες θέλεις 5G εκεί που μένεις; Δεν θα έχεις ούτε κινητό τηλέφωνο

Τι αναφέρει ο Υφυπουργός Καινοτομίας στο Business Hour / Πότε θα έχουμε 5G στην Κύπρο και τι λέει στους πολίτες

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, μιλώντας στην εκπομπή της DigitalTV «Βusiness Hour», σχετικά με το 5G στην Κύπρο σημείωσε πως έχουν δοθεί άδειες σε 4 παρόχους, ενώ αναμένουν να οριστικοποιηθούν οι συμβάσεις εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. 

Όπως τόνισε αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο αδειοδότησης, με τις άδειες να δίνονται στις επόμενες 10 με 15 ημέρες και ανάλογα η κάθε εταιρεία θα προχωρήσει με το επιχειρησιακό της πλάνο. 

«Αναμένουμε ότι τα πρώτα 5G αποτελέσματα σε επίπεδο υπηρεσιών και προϊόντων θα είναι μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2021. Το πιο πιθανό Απρίλιο – Μάιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκινος. 

Μάλιστα ο κ. Κόκκινος σημείωσε πως οι πολίτες κινδυνεύουν από τον τρόπο που χρησιμοποιούν τη κινητή συσκευή και όχι από τις κεραίες, αφού όπως σημείωσε σε κάποιες περιπτώσεις η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά είναι υπερπολλαπλάσια από αυτή των κεραιών. 

Τώρα, όσον αφορά την ακτινοβολία των κεραιών 5G ο Υφυπουργός τόνισε πως η ακτινοβολία που θα εκπέμπουν θα είναι 50 φορές πιο κάτω από το επιτρεπόμενο όριο ασφαλείας, ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα πως μετρήσεις για τα επίπεδα της ακτινοβολίας θα συνεχίζονται. 

Αυτούσια όσα ανέφερε: 

«Όσον αφορά τις ενέργειες βανδαλισμού και την παραπληροφόρηση για επιπτώσεις για την υγεία από το 5G, ο κόσμος σιγά σιγά όχι μόνο έχει καταδικάσει τους βανδαλισμούς, αλλά και έχει σχηματίσει μια καλή εικόνα».

«Θέλω να διαβεβαιώσω κάτι τους πολίτες. Πρώτιστο μέλημα της πολιτείας είναι η υγεία των πολιτών. Δεύτερον. Η τεχνολογία 5G όπως και η τεχνολογία 4G εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία η οποία ρυθμίζεται με βάση νόμο σε ποια επίπεδα πρέπει να είναι».

«Εμείς έχουμε καθορίσει, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όρια πιο κάτω από το όριο ασφαλείας. 50 φορές πιο κάτω. Γίνονται μετρήσεις συνεχώς, δημοσιεύονται στο διαδίκτυο για το τι ακτινοβολία εκπέμπει η κάθε κεραία. Οι κεραίες κινητής τηλεφωνία 5G εκπέμπουν ελαφρώς χαμηλότερη μη ιονίζουσα ακτινοβολία από αυτές του 4G. Άρα αν βλάφτει το 5G, τότε βλάφτει και το 4G, και το 3G και όλες οι προηγούμενες γενιές. Που δεν βλάφτουν. Επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο», σημειώνοντας ωστόσο πως θα συνεχίζονται οι μετρήσεις και θα παρακολουθούν την ακτινοβολία. 

«Η υλοποίηση δικτύων 5G δεν είναι επιλογή “το κάνω ή δεν το κάνω”, είναι σαν να αποφασίζει μια χώρα ότι δεν θα έχει κινητή τηλεφωνία σε 1 με 2 χρόνια. Γι’ αυτό διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι η πολιτεία έχει πρώτιστο μέλημα της να το προσέξει, να το κοιτάξει και αυτό κάνουμε». 

«Έχουμε πάρει επιστολές από δύο δήμους και μία κοινότητα ότι κηρύσσουν τον Δήμο τους “5G FREE”. Ότι δηλαδή στον δήμο τους δεν θέλουν να έχουν 5G. Η απάντηση που έχουμε δώσει και γραπτώς είναι ότι δεν είναι επιλογή αλλά απόφαση όλης της Ευρώπης, αλλά αν θέλετε να υιοθετήσουμε τη θέση σας, θα πρέπει να πάρετε υπογραφές από τους δημότες σας ότι αποδέχονται να μην έχουν κινητό τηλέφωνο στον δήμο τους. Δεν είναι απενεργοποιώ μια κεραία. Απενεργοποιώ μια κεραία που σημαίνει ότι δεν θα έχουν κινητή τηλεφωνία. Θα δώσουμε οδηγίες στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας ότι σε αυτόν τον δήμο δεν μπορείτε να βάλετε κεραίες. Αλλά τι θα γίνει; Όποιος πάει στον Δήμο αυτόν δεν θα έχει κινητό τηλέφωνο;». 

«Αλλά να πάω και ένα βήμα παρακάτω. Επιστημονικά η μη ιονίζουσα ακτινοβολία που εισπράττουμε από το κινητό μας τηλέφωνο είναι υπερπολλαπλάσια της οποιαδήποτε ακτινοβολίας την οποία εκπέμπει μια ελεγχόμενη κεραία σε ένα κτήριο και ειδικά όταν είμαι σε ένα χώρο όπου η σύνδεση με την κεραία είναι δύσκολη, τότε το κινητό που κρατώ στο αυτί μου και μιλώ η εκπομπή της ακτινοβολίας που εκπέμπει είναι υπερπολλαπλάσια της ακτινοβολίας που εκπέμπει μια κεραία σε ένα κτήριο. Γι’ αυτό όσο πιο κοντά είμαστε σε μια κεραία τόσο πιο λίγη ακτινοβολία εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο. Δεύτερο. Ο πολίτης πρέπει να μάθει να κάνει λελογισμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου γιατί κινδυνεύει από το τηλέφωνο και όχι από την κεραία και να μην χρησιμοποιεί τηλέφωνο χωρίς hands free, είτε σε ασανσέρ, είτε σε υπόγειο που είναι δύσκολη η λήψη. Φυσικά, τα κινητά τηλέφωνα έχουν ένα κόφτη που πάνω από κάποιο επίπεδο ακτινοβολίας κλείνει το τηλέφωνο. Γι’ αυτό είναι που λέμε “κόπηκε η γραμμή επειδή είμαι στο ασανσέρ. Επειδή είμαι στο υπόγειο”. Είναι για προστασία του καταναλωτή. Άρα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα. Αλλά ας μην επικεντρωνόμαστε στις κεραίες. Η συσκευή είναι που εκπέμπει την ακτινοβολία και όχι η κεραία». 

Δείτε στο βίντεο τα όσα δήλωσε ο Υφυπουργός για το ζήτημα: