Δόθηκε η πρώτη άδεια τράπεζας κρυπτονομισμάτων

Ποιες υπηρεσίες θα προσφέρει στους πελάτες- Γιατί είναι σημαντική η εξέλιξη για το σύνολο του χώρου των crypto

Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη. Ένα ορόσημο στην πορεία του Bitcoin προς την ευρεία αποδοχή και αναγνώριση. Η Πολιτεία του Wyoming στις ΗΠΑ ενέκρινε την αίτηση του Kraken, ενός από τα πρώτα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, για τη δημιουργία Ιδρύματος Αποθεμάτων Ειδικού Σκοπού (SPDI). Με άλλα λόγια, δόθηκε η πρώτη επίσημη άδεια τράπεζας στον κόσμο για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Η Kraken Financial, όπως ονομάζεται, θα προσφέρει αρχικά τις υπηρεσίες της μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σύντομα θα λειτουργήσει σε παγκόσμια κλίμακα. Θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ό,τι και μια οποιαδήποτε παραδοσιακή τράπεζα, με τη διαφορά πως θα προσφέρει και υπηρεσίες θεματοφυλακής για κρυπτονομίσματα. Γιατί είναι τόσο σημαντικό, από τη στιγμή που υπάρχει και τώρα δυνατότητα θεματοφυλακής; Επειδή για πρώτη φορά θα είναι για ιδιώτες και επιχειρήσεις, όχι μόνο για θεσμικούς.

Η Kraken είναι η πρώτη νεοϊδρυθείσα τράπεζα που έλαβε άδεια στο Wyoming από το 2006. Επειδή πρόκειται για ίδρυμα ειδικού σκοπού, θα υποχρεούται να διατηρεί το 100% των καταθέσεών της ανά πάσα στιγμή. Όχι ένα κλάσμα μόνο, όπως συμβαίνει στις παραδοσιακές τράπεζες. Εάν οι πελάτες της προβούν σε αναλήψεις, θα είναι σε θέση να εκπληρώσει την υποχρέωση να τους παρέχει τα χρήματα, ανεξάρτητα από το πόσα δάνεια έχει σε εκκρεμότητα.

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας, η Kraken Financial ελπίζει να προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες: Θεματοφυλακή σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, λογαριασμούς ταμιευτηρίου, υπηρεσίες εμβασμάτων και χρηματοδότησης. Με την πάροδο του χρόνου, θα επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες, όπως να έχουν οι πελάτες της μια χρεωστική κάρτα που θα τροφοδοτείται από τον καταθετικό λογαριασμό τους σε κρυπτονομίσματα.

Οι επιπτώσεις στον χώρο των crypto
Ίσως πολλοί να μην αντιλαμβάνονται τι σηματοδοτεί αυτή η ιστορική εξέλιξη. Η Kraken θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια ψηφιακά εγγενή τραπεζική εμπειρία που συνδυάζει τις παραδοσιακές αξίες με τα κρυπτονομίσματα. Οι χρήστες να έχουν έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου που υποστηρίζει τόσο κρατικά νομίσματα όσο και crypto.

Βέβαια είναι νωρίς ακόμα για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Αν απλώς υπάρξει ένα αντίγραφο του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος, δεν πρόκειται να δημιουργήσει κάποια ριζοσπαστική καινοτομία. Αυτό που κάνει συναρπαστικό το εγχείρημα είναι η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων για να δημιουργηθεί μια νέα, βελτιωμένη τραπεζική εμπειρία, που θα εξυπηρετεί πελάτες παγκοσμίως.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτό εξάλλου είναι το όραμά τους. Να γίνουν μια αξιόπιστη γέφυρα μεταξύ του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, του νομισματικού ψηφιακού μέλλοντος και του υπάρχοντος χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος. Πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη. Οι τράπεζες δημιουργήθηκαν για ανθρώπους που ήθελαν να παραδώσουν περιουσιακά στοιχεία κάπου που να νιώθουν εμπιστοσύνη. Οι τράπεζες εξακολουθούν να διαδραματίζουν αυτό τον ρόλο μέχρι σήμερα. Καθώς ο χώρος των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει και διεισδύει στην καθημερινότητα, το φαινόμενο θα επεκταθεί και στα crypto. Θα υπάρξει ζήτηση για αντίστοιχες υπηρεσίες που παρέχονται για τα κρατικά νομίσματα.

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα για το ανταλλακτήριο του Kraken. Κατέχοντας μια πλήρως ανεξάρτητη τράπεζα, μειώνει την εξάρτησή του από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων. Θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει νέα καινοτόμα προϊόντα στους πελάτες του. Ως κρατικά αδειοδοτημένη τράπεζα, αποκτά πλέον το νομικό διαβατήριο για να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες Πολιτείες, χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθεί με διαδικασίες συμμόρφωσης ανά Πολιτεία.

Το Ethereum καλπάζει

Ο αριθμός των ημερήσιων συναλλαγών στο δίκτυο Ethereum έφτασε στο νέο υψηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ethercan. Ξεπέρασε ακόμα και το προηγούμενο υψηλό που σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2018, όταν το νόμισμα είχε φτάσει τα 1.423 δολάρια. Αυτή την ώρα το Ethereum διαπραγματεύεται στα 367 δολάρια.

Η άνοδος αποδίδεται στην άνοδο της δημοφιλίας των DeFi και ειδικότερα την εκτόξευση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Uniswap. Το Ethereum ξεπέρασε το Bitcoin όσον αφορά την αξία των ημερήσιων συναλλαγών σε δολάρια για πρώτη φορά αυτό το μήνα.

euro2day.gr - Βασίλης Παζόπουλος

 
1502