Ecofin: Πως η τεχνολογική καινοτομία θα ενισχύσει την οικονομία

ECOFIN: Kανένας μηχανισμός «σταθερού κρυπτονομίσματος» στην ΕΕ πριν εξαλειφθούν όλοι οι κίνδυνοι

Κοινή δήλωση εξέδωσε σήμερα το Συμβουλίο ECOFIN και η Κομισιόν σχετικά με τα «σταθερά κρυπτονομίσματα» (stablecoins) σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια και ρυθμίσεις για παγκόσμια «σταθερά κρυπτονομίσματα», έως ότου εξαλειφθούν όλοι οι κίνδυνοι και αντιμετωπιστούν οι σχετικοί προβληματισμοί.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Όπως αναφέρεται το Συμβούλιο και η Κομισιόν δηλώνουν ότι μέχρι τότε δεν θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κανένας μηχανισμός παγκόσμιου «σταθερού κρυπτονομίσματος».

Συγκεκριμένα στη δήλωση αναφέρεται ότι «η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στον χρηματοπιστωτικό τομέα, προωθώντας τον ανταγωνισμό και τη χρηματοοικονομική ενσωμάτωση, διευρύνοντας τις επιλογές των καταναλωτών, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση κόστους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την οικονομία γενικότερα».

 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σημειώνεται ότι «τα λεγόμενα σταθερά κρυπτονομίσματα` (stablecoins) μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για φθηνές και γρήγορες πληρωμές, ιδίως όσον αφορά τις διασυνοριακές πληρωμές. Ταυτόχρονα, οι μηχανισμοί αυτοί θέτουν πολύπλευρες προκλήσεις και κινδύνους όσον αφορά π.χ. την προστασία των καταναλωτών, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τη φορολογία, την κυβερνοασφάλεια και την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την ακεραιότητα της αγοράς, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια δικαίου».

Προστίθεται επίσης ότι «όταν μια πρωτοβουλία σχετική με «σταθερό κρυπτονόμισμα» έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε παγκόσμια κλίμακα, οι ανησυχίες αυτές ενδέχεται να ενισχυθούν και πιθανόν να ανακύψουν νέοι κίνδυνοι για τη νομισματική κυριαρχία, τη νομισματική πολιτική, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων πληρωμών, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τον θεμιτό ανταγωνισμό».

Σημειώνεται ακόμη ότι «η αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρονται από τα «παγκόσμια σταθερά κρυπτονομίσματα» απαιτεί συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση».

 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Επιπλέον το ECOFIN ενέκρινε και συμπεράσματα για τις στρατηγικές προτεραιότητες σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΚΞΧ).

Τα συμπεράσματα επισημαίνουν τις σημαντικές πρόσφατες βελτιώσεις του κανονιστικού πλαισίου ΚΞΧ. Η εφαρμογή της 5ης αναθεώρησης της οδηγίας ΚΞΧ, η οποία εγκρίθηκε τον Μάιο του 2018, οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες (CRD5), που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2019, και η επανεξέταση της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών, που εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, θα ενισχύσουν από κοινού τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο ζητεί μετ’ επιτάσεως την ταχεία μεταφορά όλης της νομοθεσίας ΚΞΧ στο εθνικό δίκαιο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής εφαρμογής της.

Τα συμπεράσματα βασίζονται επίσης στην ανακοίνωση της Επιτροπής και σε τέσσερις εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2019 και που παρέχουν επισκόπηση των σημερινών προκλήσεων και προσδιορίζουν σειρά ελλείψεων όσον αφορά τις τράπεζες, τις αρχές ΚΞΧ, τις αρχές προληπτικής εποπτείας και τη συνεργασία εντός της ΕΕ, διαπιστώνουν δε εν κατακλείδι κατακερματισμό των κανόνων και της εποπτείας σε θέματα ΚΞΧ.

Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να διερευνήσει πιθανές περαιτέρω ενέργειες για την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων ΚΞΧ, ιδίως εξετάζοντας:

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

- τρόπους διασφάλισης μιας πιο ισχυρής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών και φορέων που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση των εμποδίων για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους,
- κατά πόσον ορισμένες πτυχές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα μέσω κανονισμού,
- δυνατότητες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ανάθεσης ορισμένων εποπτικών αρμοδιοτήτων και εξουσιών σε φορέα της ΕΕ.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ