Το Eleven Ventures VC αναζητεί Κυπριακές και Ελληνικές Startups

Διεθνείς επενδυτές κοιτάζουν την Κύπρο

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΗΣ ΠΙΕΡΗ

Στη Κύπρο μπορεί να μην έχουμε ένα καθαρό Κυπριακό επενδυτικό ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου που να επενδύει σε Κυπριακές νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά έχουμε αρκετούς διεθνείς επενδυτές που κοιτάζουν την Κύπρο και επενδύουν σε startups με διεθνή προσανατολισμό.

Ένα από αυτά είναι και το Eleven Ventures VC από την Βουλγαρία, που σήμερα (24/1) ανακοινώνει νέο επενδυτικό ταμείο 60εκ για να επενδύσει σε startups της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, που συμπεριλαμβάνει Κύπρο και Ελλάδα. 

Η Eleven Ventures είναι μια βουλγαρική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επικεντρώθηκε σε επενδύσεις startups από το 2012 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEE) και ανακοινώνει την δημιουργία του «Eleven Fund III» στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Με 150 επενδύσεις σε διάστημα 9 ετών, η ομάδα της Eleven έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του οικοσυστήματος των startup στη περιοχή. Η Eleven υποστηρίζει εταιρείες τεχνολογίας σε πέντε κλάδους προτεραιότητας οπως Fintech, Healthcare, Future of Work, Future of Food και Ecommtech.

Συμφωνα με το The Recursive, η βιομηχανία τεχνολογίας στη ΝΑ Ευρώπη φτάνει σε νέα ύψη, με 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν από περιφερειακές εταιρείες σε 210 συμφωνίες τους τελευταίους 12 μήνες. Η Eleven Ventures βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της τεράστιας ανάπτυξης και έχει ήδη δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό ιστορικό επιλογών καλών εταιρειών, που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο.

Η εταιρεία είναι ο πρώτος θεσμικός επενδυτής στην Payhawk, η οποία συγκέντρωσε πρόσφατα 112 εκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση 570 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021. Από τους πρώτους  υποστηρικτές της Gtmhub, η οποία συγκέντρωσε $120 εκατομμύρια Series C τον Δεκέμβριο του 2021 και ήταν ο μοναδικός επενδυτής VC στο SMSbump, το οποίο εξαγοράστηκε από την αμερικανική πλατφόρμα μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου Yotpo το 2020.

Το 80% αυτών που υποστηρίζουν το νέο επενδυτικό κεφάλαιο είναι επαναλαμβανόμενοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του European Investment Fund και του LP-base Fund. το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 60 άτομα που φέρνουν μια πληθώρα εμπειριών στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων διεθνών ευκαιριών παγκόσμιας δικτύωσης και δεκαετιών επιχειρηματικής εμπειρίας. Αυτοί οι επενδυτές δεν είναι ούτε «παθητικοί» LP, με πολλούς να προσφέρουν μετέπειτα χρηματοδότηση, καθοδήγηση, υποστήριξη και πρόσβαση στο δίκτυο σε εταιρείες του χαρτοφυλακίου της Eleven Ventures.

Ο Ivalyo Simov, ιδρυτής της Eleven Ventures, πιστεύει ότι η 10πλάσια ανάπτυξη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας να φέρει τεράστια αξία στο τραπέζι και την επιτυχία να βοηθήσουν εταιρείες από τη ΝΑ Ευρώπη να κατακτήσουν τις παγκόσμιες αγορές.

Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η δουλειά μας είναι να αναζητήσουμε τους τοπικούς ήρωες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να δώσουμε ό,τι έχουμε για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξή τους και την παγκόσμια προβολή τους. Προσπαθούμε να εμπνεύσουμε την τοπική επιχειρηματική κοινότητα να κοιτάξει πέρα ​​από το οικοσύστημα της περιοχής και να έχει πιο τολμηρές φιλοδοξίες. Είναι απίστευτο να βλέπεις ότι οι παλιοί ιδρυτές startups, που τρέχουν ώριμες τεχνολογικές επιχειρήσεις, γίνονται επενδυτές στο ταμείο μας και τώρα υποστηρίζουν την επόμενη γενιά ανερχόμενων επιχειρηματιών για να τους βοηθήσουν να γίνουν ακόμη πιο επιτυχημένοι. Η ελπίδα είναι ότι, με αυτόν τον τρόπο, κάθε επόμενη επιτυχία θα είναι λίγο μεγαλύτερη από την προηγούμενη.»
Ο Alain Godard, Διευθύνων Σύμβουλος στο EIF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) σχολίασε την ανακοίνωση της Eleven: «Η προώθηση της καινοτομίας αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βελτιωθεί και να προωθηθεί η ευημερία. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Eleven Ventures και υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το τρίτο τους ταμείο που επενδύει στην επόμενη γενιά τεχνολογικών καινοτόμων και επιχειρηματιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η Eleven Ventures ιδρύθηκε το 2012 από τους Daniel Tomov και Ivaylo Simov, αρχικά ως ο πρώτος επιταχυντής στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη. Ο Tomov και ο Simov προστέθηκαν αργότερα από τον Vassil Terziev, έναν επιτυχημένο Βούλγαρο επιχειρηματία τεχνολογίας. Ο Terziev είναι συνιδρυτής της Telerik, η οποία εξαγοράστηκε από την Progress Software σε μια από τις μεγαλύτερες εξόδους μιας εταιρείας λογισμικού στην περιοχή. Το 2018 η Eleven συγκέντρωσε το δεύτερο επενδυτικό ταμείο της, ένα από τα πρώτα εξ ολοκλήρου ιδιωτικά κεφάλαια VC στην Ανατολική Ευρώπη, και έκτοτε έχει επικεντρωθεί σε επενδύσεις pre-seed και seed.

Στο χαρτοφυλάκιο της βρίσκονται υποσχόμενες startups όπως οι Nitropack, eBag, Econic και Ondo. Το χαρτοφυλάκιο της Eleven Ventures περιλαμβάνει τον κατασκευαστή και χειριστή μη επανδρωμένων drones φορτίου Dronamics, την κορυφαία πλατφόρμα Kanban Kanbanize, την ηλεκτρονική εταιρεία δημιουργίας βιογραφικών Enhancv, την πλατφόρμα τηλε-υγείας Healee και τις προαναφερθέν Payhak, SMSbump και Gtmhub.

 
1503