Επ Επιστήμονας: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε ερευνητές & startups  

Στο δεύτερο επεισόδιο της  εκπομπής Future Talks φιλοξενήθηκε ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος.

Ως αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της καινοτομίας, αλλά και ως επιστήμονας με πολύχρονη πείρα σε έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της μοριακής ιατρικής, ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος εξέφρασε ότι η Κύπρος είναι ουσιαστικά το ιδανικό πεδίο δημιουργίας και δοκιμής νέων καινοτόμων τεχνολογιών και επιστημονικής έρευνας, οι οποίες μπορούν επακόλουθα να επεκταθούν και στο εξωτερικό.

“Στην Κύπρο έχουμε το κατάλληλο κοινό που υιοθετεί νέες καινοτομίες με σχετικά γρήγορο ρυθμό. Κατά δεύτερο είμαστε μια Ευρωπαϊκή χώρα με πρόσβαση σε πολλαπλές αγορές. Τρίτο, η στήριξη για να χτίσεις μια ιδέα και να την βγάλεις στην αγορά, υπάρχει πλέον από διάφορους φορείς - όπως είναι και τα Προγράμματα Καινοτομίας του ΙδΕΚ”. Τόνισε επίσης  ότι η διαδικασία εύρεσης product-market-fit προφανώς είναι ένας δύσκολος δρόμος που αποτελείται με επιτυχίες αλλα και αποτυχίες, οι οποίες είναι μέρος της όλης διαδικασίας. “Σκοπός είναι να συνεχίσουμε ως χώρα να βελτιωνόμαστε και να καινοτομούμε. Πιστεύω ότι υπάρχει καινοτομία στην Κύπρο και οτι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.”, δήλωσε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, συζητήθηκε και η σημασία της συνέχισης των Προγραμμάτων Καινοτομίας, ως εργαλείου υψηλού θετικού αντίκτυπου στην οικονομία. “Η στήριξη μας προς την καινοτομία, την έρευνα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι μεμονωμένη. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους και να τους στηρίζουμε.”

Λόγος έγινε και για εταιρείες startup οι οποίες όντως ξεκινησαν στην Κύπρο, επεκτάθηκαν στο εξωτερικό και παράλληλα επωφελήθηκαν απο τα προγράμματα καινοτομίας κατα την περίοδο της καραντίνας. Μια απο αυτές είναι και η εφαρμογή Blend που δραστηριοποιείται σε 5 χώρες και της οποίας τον ιδρυτή θα έχουμε μαζί μας στο τρίτο επεισόδιο του Future Talks την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 12:05 στο DigitalTV.com.cy.

*To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 12:05. Ο κύριος χορηγός της εκπομπής είναι η CYTA Fiber.

Μιχάλης Τυρίμος
 
1787